Rybolovlev: Θύμα απάτης του «βασιλιά» των free ports
07:20 - 12 Απριλίου 2015
Τους τίτλους των εφημερίδων απασχολεί εκ νέου ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Dmitry Rybolovlev και όχι για ευχάριστα για τον ίδιο θέματα. Μετά το πολυδάπανο διαζύγιο του, ανακάλυψε πως έπεσε θύμα απάτης του διάσημου Ελβετού επιχειρηματία, Yves Bouvier, ιδιοκτήτη της Natural Le Coultre, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες αποθήκευσης και αποστολής έργων τέχνης στον κόσμο.
Όλα ξεκίνησαν στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι του ξενοδοχείου Four Seasons στη Νέα Υόρκη, όπου ο Rybolovlev συζητώντας μαζί με άλλους συλλέκτες έργων τέχνης ανακάλυψε ότι ο πίνακας «Γυμνή γυναίκα σε μπλε μαξιλάρι» του Amadeo Modigliani, τον οποίο αγόρασε από τον Bouvier έναντι $118 εκ. κόστιζε στην πραγματικότητα $93.5 εκ..
Φυσικά ο Ρώσος μεγιστάνας δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και λίγες μέρες μετά κατάγγειλε τον επί μια δεκαετία συνεργάτη του για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Συνολικά, ο Rybolovlev εκτιμάει ότι ο Bouvier τον εξαπάτησε με πλαστά έγγραφα ή υπερτιμημένες τιμές έργων των Picasso, Modigliani, Van Gogh, Gauguin, Degas, Monet και Leonardo da Vinci, κερδίζοντας τουλάχιστον €130 εκ. σε βάρος του.
Πρόσφατα, δικαστήρια της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ αποφάσισαν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Bouvier στις δικαιοδοσίες τους, απαγορεύοντας την εκχώρηση των προσωπικών περιουσιακών του στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών, σε εταιρείες που κατέχει, αξίας μέχρι $500 εκ. Ο ίδιος συνελήφθη στο Μονακό ως ύποπτος χειραγώγησης των τιμών κατά την πώληση έργων τέχνης και αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας εγγύηση €10 εκ. Οι έρευνες σε βάρος του συνεχίζονται σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία όπου διατηρούσε αποθήκες φύλαξης έργων τέχνης, κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων αξίας πέραν των $100 δις.
Όπως δήλωσε στο IN Business η Tetiana Bersheda μια εκ των δικηγόρων της οικογένειας Rybolovlev «η απόφαση παγώματος της περιουσίας του κ. Bouvier είναι το πρώτο βήμα για την αποκάλυψη της αλήθειας σε αυτή την απάτη. Πρέπει να γίνουν γνωστές σε όλο τον κόσμο οι αποφάσεις των δικαστηρίων και αναμένουμε ότι και άλλα δικαστήρια θα λάβουν παρόμοιες αποφάσεις για τον κ. Yves Bouvier. Στόχος είναι τα θύματα του να λάβουν αποζημιώσεις για τις οικονομικές τους απώλειες».
Ο Yves Bouvier χαρακτηρίζεται από τα ξένα μέσα ως «βασιλιάς» των free ports καθώς μεταξύ άλλων είναι ιδιοκτήτης των freeports της Σιγκαπούρης, της Γενεύης και του Λουξεμβούργου και θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο της τέχνης.
Μέσω της Natural Le Coultre, είναι ο μεγαλύτερος χειριστής έργων τέχνης στη Γενεύη με σύγχρονες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 22.000 τ.μ., που προσφέρουν υπηρεσίες αποθήκευσης, μεταφοράς, καθώς και ευνοϊκές φορολογικές συνθήκες ή και καθόλου φορολογία.
Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα οι εφοριακοί έμειναν έκπληκτοι όταν ανοίγοντας τις αποθήκες βρήκαν έργα τέχνης αξίας $100 δις καθώς ολοένα και περισσότεροι μεγιστάνες επιλέγουν να αποθηκεύσουν τους «θησαυρούς» τους σε τεράστιες και υπερασφαλισμένες αποθήκες κοντά σε λιμάνια και αεροδρόμια γνωστές ως freeports για να αποφύγουν τον φόρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Bouvier ήταν μπλεγμένος σε παρόμοιο νομικό σκάνδαλο το 2008, αφού ήταν μέλος ομάδας που παρέσυρε ηλικιωμένη συλλέκτρια να πουλήσει έργο τέχνης του ρωσικής καταγωγής Γάλλου καλλιτέχνη Chaim Soutine. Αγωγή η οποία είχε κατατεθεί από τους κληρονόμους της ηλικιωμένης Καναδέζας Lorette Jolles Shefner, υποστήριζε ότι η συλλέκτρια παραπλανήθηκε στην πώληση του γνωστού πίνακα «Piece of Beef του Soutine», για $1 εκ. το 2004, από δύο εμπειρογνώμονες τέχνης που λίγους μήνες αργότερα το πούλησαν, σχεδόν στη διπλάσια τιμή, στην Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης στην Ουάσιγκτον-ΗΠΑ. Δικαστικά έγγραφα αποκάλυψαν ότι ο Bouvier δρούσε από κοινού με τους εν λόγω εμπειρογνώμονες.
Η υπόθεση ανατρέπει τις ισορροπίες στον κόσμο των έργων τέχνης όπου οι εμπιστευτικές πληροφορίες αποτελούν την ουσία του παιχνιδιού, προμηνύοντας συγκρούσεις μεταξύ των συλλεκτών και των διαπραγματευτών.