Powered by

Ο εκδότης του Forbes δίνει συμβουλές σε Τσίπρα και Βαρουφάκη

Ρεπουμπλικάνος, με όνειρα να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο εκδότης του περιοδικού Forbes, Στιβ Φορμπς, έγραψε ανοικτή επιστολή η οποία απευθύνεται στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αλλά και στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Μάλιστα, ο εκδότης του διεθνούς κύρους περιοδικού τιτλοφορεί την επιστολή του ως εξής: «Η Ελλάδα μπορεί να διδάξει ένα αναγκαίο μάθημα στον κόσμο», σημειώνοντας σε αυτή τα βήματα που ο ίδιος θεωρεί πως θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να ξεφύγει από τα δεσμά της οικονομικής ύφεσης.

Η επιστολή αναφέρει:
«Κύριε πρωθυπουργέ Τσίπρα και κύριε υπουργέ Οικονομικών Βαρουφάκη,
Μπορεί να έχετε κερδίσει μια τετράμηνη αναστολή από τους πιστωτές σας, αλλά η κατάστασή σας είναι απελπιστική και αυτό το γνωρίζει ο καθένας και πιο συγκεκριμένα ο ταμίας της Ευρώπης, η Γερμανία. Το μάθατε οδυνηρά πως η ικανότητά σας να εκβιάσετε τους πιστωτές σας είναι ελάχιστη. Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και άλλοι, είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο: την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι δικοί σας πολίτες δεν σας έχουν καμία εμπιστοσύνη, όπως αποδεικνύεται από τις μαζικές αναλήψεις μετρητών από τις ελληνικές τράπεζες και την έξοδο κεφαλαίων από την Ελλάδα προς δήθεν ασφαλέστερα καταφύγια.

Όντως, έχει δίκιο στην ένσταση για την αύξηση του, ήδη, τρομοκρατικού ΦΠΑ 23%. Και έχετε δίκιο ότι το παρόν πρόγραμμα δεν λειτουργεί. Αλλά οι ιδέες σας για υψηλότερους φόρους στους «πλούσιοι», περισσότερους κυβερνητικούς γραφειοκράτες, πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και αύξηση των κατώτατων μισθών, είναι χειρότερα.

Εάν θέλετε πραγματικά να σώσετε τη χώρα σας και τους ανθρώπους της από αυτή τη φοβερή οικονομική καταστροφή, υπάρχουν βασικά βήματα που θα έπρεπε να πάρετε έτσι ώστε να προωθηθεί άμεσα η οικονομική ανάπτυξη, με την ανεκτίμητη πολιτική ευκαιρία που σας δίνει η Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και η ΕΕ, δηλαδή η Γερμανία).

Μετά από όλα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επεκταθεί η οικονομία της Ελλάδας. Κοιτάξτε τη γειτονική Βουλγαρία, την Αλβανία και, ναι, τη Μακεδονία (σ.σ.: FYROM). Έχουν προβλήματα εν αφθονία, αλλά οι επιδόσεις τους δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές σας. Οι οικονομίες τους έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η δική σας έχει βιώσει μια τρομερή συρρίκνωση. Πρέπει η Ελλάδα να είναι διαρκώς ο πάτος των σκουπιδιών της ΕΕ όταν πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη; Όχι.».

Στη συνέχεια, και αφού έχει ολοκληρώσει το μέγιστο μέρος της πολεμικής του, ο Φορμπς, αναλύει τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα οφείλει να επικεντρωθεί έτσι ώστε να ανασάνει οικονομικά και να μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Αναφέρεται σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς στους οποίους η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και αυτοί είναι οι εξής:

Φόροι και φοροδιαφυγή: Να υπάρξει ένας φόρος της τάξης του 10% για τα προσωπικά εισοδήματα και το συντελεστή εταιρικών φόρων, αλλά και για το φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Η φοροδιαφυγή είναι ενδημική στην Ελλάδα και υπάρχει ένα ειδεχθές φορολογικό σύστημα. Κάντε αυτό που έκανε ο Πούτιν για να εκτιναχθούν τα έσοδα.

Ιδιωτικοποιήσεις: Είναι ένας άμεσος τρόπος για να έρθουν χρήματα και να μειωθεί το βάρος του χρέους. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας ήταν πάρα πολύ διστακτικές και επιπλέον δεν έκαναν μια σχετική απογραφή για το τι ακριβώς κατέχει το κράτος και πόσοι άνθρωποι δουλεύουν σε αυτό. Το 2011 ήμουν στην Αθήνα για μια ημερίδα με θέμα το μέλλον της Ελλάδας. Είχαν έρθει και Πολωνοί επιτετραμένοι που είχαν προχωρήσει σε αρκετές ιδιωτικοποιήσεις και έλεγαν πως ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε καν τους συνάντησε για να μάθει πώς το έκαναν.

Μην διώχνετε τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους: Μην τους κάνετε να νιώθουν παρείσακτοι. Αντίθετα, η κυβέρνηση πρέπει να τους υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες και δίχως καχυποψία.

Κάντε απλούστερη τη διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης: Πάρτε παράδειγμα το πώς το κάνει η Ν. Ζηλανδία. Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα σε αυτόν τον τομέα, αλλά ακόμη χρειάζεται χρόνος για να στήσεις μια επιχείρηση, καθώς παρεμβαίνουν γραφειοκράτες που ζητούν λάδωμα.

Αλλάξτε τους εργατικούς νόμους που σκοτώνουν την δημιουργία νέων θέσεων: Η επιτήρηση στο χώρο της εργασίας από την μεριά του κράτους οδηγεί τους επιχειρηματίες σε απολύσεις, ενώ τους κάνει διστακτικούς στο να προσλάβουν άλλους. Μπορεί τα σωματεία να φωνάξουν, αλλά αν καταρρεύσει η οικονομία, αύξηση της ανεργίας θα είναι ραγδαία.

Ούτε να σκεφτείτε να εγκαταλείψετε το ευρώ: Δεν θα έχει καμία αξία η δραχμή ως νόμισμα. Μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία θα διαλυθεί καθιστώντας απίθανη την πιθανότητα μιας επιστροφής στον Παράδεισο. Επίσης, μην σκεφτείτε να κάνετε αυτό που έκαναν οι Κύπριοι με τις καταθέσεις, όσο για τους ελέγχους κεφαλαίων, αν κάνετε τα προαναφερθέντα, τότε το κεφάλαιο θα επιστρέψει και θα βοηθήσει την οικονομία να αναπνεύσει.

Η μετάφραση της επιστολής του Στιβ Φορμπς είναι από την ιστοσελίδα iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης