Paschalis Developers: Οι Κινέζοι εξαφανίστηκαν

Μειωμένη κατά περίπου 70% με 80% είναι η ζήτηση των κυπριακών ακινήτων από Κινέζους αγοραστές. Αιτία; Η απληστία, η γραφειοκρατία και τα ελκυστικά πακέτα των ανταγωνιστών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Πασχάλης, ιδιοκτήτης της Paschalis Developers, από τις πρώτες εταιρείες που έφεραν Κινέζους αγοραστές στην Κύπρο «οι Κινέζοι εξαφανίστηκαν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κυριότερος λόγος που οδήγησε σε αυτή την ραγδαία πτώση της ζήτησης ήταν η απληστία των Κυπρίων. «Ο ένας προσπαθούσε να φάει τον άλλο και κατηγορούσε ο ένας τον άλλο. Αυτό απέβη εις βάρος όλων μας τελικά», εξήγησε. Ταυτόχρονα, πολλοί μη επαγγελματίες μπήκαν στην αγορά προσφέροντας ακίνητα σε πολύ ψηλές τιμές και τάζοντας ακίνητα τα οποία δεν παρέδωσαν ποτέ στους πελάτες τους. «Όλα αυτά έκαναν τους Κινέζους πιο καχύποπτους. Όταν τους λες θα τους δώσεις σπίτι και δεν τους το δίνεις ποτέ ή όταν τους λες ότι θα τους δώσεις άδεια παραμονής σε ένα μήνα και τελικά κάνεις επτά μήνες μετά χάνεις την εμπιστοσύνη τους», πρόσθεσε.

Η γραφειοκρατία και οι ατέρμονες καθυστερήσεις ήταν ο άλλος βασικός λόγος της φυγής των Κινέζων. «Τα πράγματα με τη σημερινή κυβέρνηση βελτιώθηκαν λίγο, καθώς ο νυν υπουργός είναι πιο βοηθητικός αλλά έχουν μειωθεί πολύ και οι αιτήσεις. Παλαιότερα υπήρχαν στοιβαγμένες 150 – 180 αιτήσεις που εκκρεμούσαν για πολλούς μήνες, παρόλο που οι αιτητές πληρούσαν όλα τα κριτήρια. Όταν μαθαίνουν για τέτοιες καταστάσεις πως θα τους πείσεις να ξαναέρθουν», αναρωτήθηκε ο κ. Πασχάλης, ο οποίος μέχρι το 2013 είχε πουλήσει ακίνητα σε περίπου 350 Κινέζους στην Κύπρο.

Η Κύπρος ήταν η δεύτερη χώρα μετά τη Μάλτα που προσέλκυσε αγοραστές ακινήτων από την Κίνα και ενώ με απληστία και καθυστερήσεις τους άφηνε να γλιστρούν μέσα από τα χέρια της οι ανταγωνιστές βρήκαν την ευκαιρία να δυναμώσουν. Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα ξεκίνησαν να προωθούν ανταγωνιστικότερα πακέτα στην Κινεζική αγορά με χαμηλότερες τιμές αλλά και ευνοϊκότερους όρους όσον αφορά τις άδειες παραμονής.
Κάπως έτσι, η Κύπρος αντί να αυξήσει τη δυναμική της μετά το 2012 άρχισε να την χάνει. 

Μια επαναπροσέγγιση των Κινέζων δεν θα είναι καθόλου εύκολη σύμφωνα με τον κ. Πασχάλη καθώς σαν να μην έφταναν τα δικά μας λάθη οι κινεζικές αρχές έχουν γίνει εξαιρετικά αυστηρές όσον αφορά την εξαγωγή συναλλάγματος. «Πλέον στην Κίνα προσπαθούν να συγκρατήσουν την εξαγωγή συναλλάγματος γεγονός το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις πωλήσεις ακινήτων», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

UBS: Η παγκόσμια αγορά ακινήτων και ο κίνδυνος φούσκας σε 25 μεγαλουπόλεις
Μισός αιώνας κύρους και καινοτομίας: Η Pafilia Property Developers στην κορυφή της κατασκευαστικής αριστείας
Εκδήλωση Cyfield: Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας
Φρέναρε ξανά η αγορά ακινήτων τον Αύγουστο-Η εικόνα το οκτάμηνο και ποια επαρχία κρατά τα ηνία
Τα τέσσερα εμβληματικά έργα της Cyfield που αλλάζουν το κέντρο της Λευκωσίας
Ανοίγει τις πόρτες της η φοιτητική εστία στην Πάφο-Θα διανυκτερεύσουν Φαίδωνος και Ζαφείρης
Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Επιτακτική η ανάγκη για τακτική επιθεώρηση των κτηρίων
Πολυτελή ακίνητα και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
K. Iωάννου: Φοιτητικά δωμάτια στο κέντρο της Λευκωσίας-Παραδίδονται τα πρώτα 13 τον Νοέμβριο
Χ. Προύντζος: Σπουδαίες επενδύσεις στο κέντρο άλλαξαν το πρόσωπο της Λευκωσίας-Επανέρχεται με φόρα και δύναμη