ETEK κατά επέκτασης Mall of Cyprus

Ενόψει της δημόσιας συζήτησης που γίνεται για την αίτηση που έχει υποβληθεί και εξετάζεται κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας και αφορά το Mall of Cyprus στο Στρόβολο, το ΕΤΕΚ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την ανάγκη αυστηρής τήρησης των αρχών πολεοδομίας/χωροταξίας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για τέτοιου είδους και μεγέθους αναπτύξεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η επίκληση της συγκυρίας της οικονομικής κρίσης για παρέκκλιση από στοιχειώδεις πολεοδομικούς, κυκλοφοριακούς και άλλους βασικούς κανόνες, κάτι το οποίο συμβαίνει τελευταία όλο και πιο συχνά, αποβαίνει τελικά εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. «Μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα το κόστος τυχόν λανθασμένων σημερινών επιλογών, που δεν εδράζονται σε θεμελιώδη επιστημονικά κριτήρια, θα επωμιστεί το Δημόσιο, οι πολίτες και οι μελλοντικές γενιές».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, προστίθεται, πρόκειται για ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας, η οποία έχει αδειοδοτηθεί κατά παρέκκλιση των προνοιών του ισχύοντος Σχεδίου Ανάπτυξης.  Οι αιτητές επανήλθαν ζητώντας την εξασφάλιση μιας νέας παρέκκλισης για πρόσθετες επεκτάσεις και εντατικοποίηση της ανάπτυξης με χρήσεις που εκφεύγουν σε είδος, κλίμακα και ένταση τα επιτρεπόμενα για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύνμφωνα με το ΕΤΕΚ κάτι τέτοιο συνεπάγεται σημαντική απόκλιση από τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου, γεγονός που ενδεχομένως ανατρέπει και την όλη φιλοσοφία, αλλά και τις επιδιώξεις του Σχεδίου για ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη.  Παρεμβάσεις τέτοιου χαρακτήρα και κλίμακας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για αλλαγή στις πρόνοιες του Σχεδίου, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναθεώρησης Σχεδίου Ανάπτυξης.

«Το ΕΤΕΚ ανησυχεί και  προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις που υφίσταται η πρωτεύουσα και άλλες περιοχές λόγω της διάσπαρτης, αποσπασματικής και ανορθόδοξης ανάπτυξης που συντελείται κατά παράβαση ορθολογικών σχεδιασμών και πολεοδομικών ρυθμίσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Δειτε Επισης

Όλυμπος: Εγκαινιάζει το εργοστάσιο στο Τσέρι και μπαίνει στη βιομηχανία παραγωγής χαλλουμιού στην Κύπρο
Μείωση τιμών σε 25 προϊόντα, αύξηση σε 18-Τι καταδεικνύει το Παρατηρητήριο Τιμών
Tροποποίηση νόμου για ξένους επαγγελματίες οδηγούς ώστε να μην εκτροχιαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα-Αίτημα ΠΑΣΥΛΕ
Αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών χονδρικού εμπορίου το δεύτερο τρίμηνο του 2024
Από το «Michel Pharmacy» σε ένα όμιλο ηγέτη... Τα 80 χρόνια ιστορίας της MSJ μέσα από εικόνες (pics)
Υπέγραψε MoU και πάει για μεγάλο deal στην Κίνα η Combijet Manufacturing-Τι δηλώνει ο Βάσος Δημητριάδης
Η Andreotti λανσάρει την καμπάνια «Back Home» με ειδικές προσφορές σε έπιπλα για το φθινόπωρο
Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Πάνε Προεδρικό και στο Σπίτι της Ευρώπης με γεωργικά μηχανήματα και βυτιοφόρα γάλακτος οι αγελαδοτρόφοι
Μαρία Παναγιώτου: Τα πεπραγμένα και πώς κινείται η Κυβέρνηση για το χαλλλούμι-Οι δύο συν ένας στόχοι