Πως επηρεάζει η μείωση των επιτοκίων τα ακίνητα

Η απόφαση για μείωση των επιτοκίων από το σύνολο των τραπεζικών ιδρυμάτων, μετά από πρωτοβουλία της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και πιέσεις από τα κόμματα, είναι μια θετική εξέλιξη που αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τα ακίνητα όσο και για την ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα.

Κάνοντας μια αναδρομή διαπιστώνουμε ότι στον τομέα των ακινήτων, από το 2008 περάσαμε τη μεγαλύτερη κρίση με τις τιμές να έχουν κατρακυλήσει σε ποσοστά που ξεπερνούν το 40%. Σ’ αυτή την περίοδο παρατηρούμε ότι καταγράφονται ψηλά επιτόκια που αγγίζουν ειδικά στα καταθετικά μέχρι και το 6%.

Αυτό μείωσε τη ζήτηση στα ακίνητα και ταυτόχρονα αύξησε το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων, αφού οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να καταβάλουν τις αυξημένες δόσεις τους.

Σήμερα, για πρώτη φορά, παρατηρούμε μείωση τόσο των καταθετικών όσο και των δανειστικών επιτοκίων. Τα καταθετικά έφτασαν σε επίπεδα 2% και αναμένουμε ότι αυτό θα ενθαρρύνει τους καταθέτες να αποσύρουν χρήματα και να τα επενδύσουν σε άλλους τομείς, όπως είναι τα ακίνητα. Από την άλλη, η μείωση των δανειστικών επιτοκίων εξυπακούει ταυτόχρονη μείωση των δόσεων, ανακουφίζει τους οφειλέτες και μειώνει την ανάγκη για ξεπούλημα ακινήτων.

Συγκεκριμένα, η μείωση των καταθετικών επιτοκίων θα αυξήσει τη ζήτηση για τα ακίνητα, την ίδια ώρα που η προσφορά ακινήτων θα μειώνεται. Και αυτό γιατί αμβλύνεται η πίεση προς τους οφειλέτες.
Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, όσο και εάν οι τράπεζες προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν θα προβούν σε μαζικές εκποιήσεις, οι αναμενόμενες εκποιήσεις θα αυξήσουν την προσφορά ακίνητων από την μια πλευρά. Όμως από την άλλη, η μείωση των επιτοκίων θα βοηθήσει στη αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων αφού η μείωση του κόστους θα καταστήσει αυτόματα αρκετά από μη εξυπηρετούμενα σε βιώσιμα πλέον αναδιαρθρωμένα δάνεια. 

Οι συναλλαγές ακινήτων, επίσης, αναμένεται ότι θα αυξηθούν, με την εμπιστοσύνη των αγοραστών να επανέρχεται στην αγορά. Με τα σημερινά χαμηλά επίπεδα των τιμών στα ακίνητα και με την αυξημένη αγοραστική διάθεση που δημιουργεί η μείωση των επιτοκίων, έχουμε την άποψη ότι οι τιμές θα σταθεροποιούν και ο αριθμός των πωλήσεων θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Κατά συνέπεια, δεν διστάζουμε να προβλέψουμε ότι μέσα στο 2015 ο αριθμός των πωλήσεων θα συνεχίσει την ανοδική πορεία και οι τιμές, σε επιμέρους αγορές, θα καταγράψουν ακόμη και θετικά πρόσημα.   

 

Δειτε Επισης

Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας