Η νέα γενιά των γυναικών πιο φιλόδοξη και πιο αισιόδοξη
15:38 - 06 Μαρτίου 2015
Περισσότερο αισιόδοξες και φιλόδοξες από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά γυναικών είναι οι γυναίκες της χιλιετίας, σύμφωνα με την έκθεση της PwC «The female millennial: A new era of talent».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται την Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015, η PwC διενήργησε έρευνα ανάμεσα σε 8.756 γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 1980-1995, από 75 χώρες, με στόχο να καταγράψει τις σκέψεις τους για τον κόσμο της εργασίας και την καριέρα τους.
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες της χιλιετίας πιστεύουν, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, ότι μπορούν να ανελιχθούν στις ψηλότερες βαθμίδες στην υφιστάμενη εργασία τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσες βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους (49%).
Επιπλέον,η γυναίκα της χιλιετίας θεωρεί τις ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη ως το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό μιας θέσης εργασίας (53%), αποκαλύπτοντας έτσι τη μεγαλύτερη αισιοδοξία και φιλοδοξία που τη χαρακτηρίζει σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές.
Το 86% των δεσμευμένων γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι και ο σύντροφός τους έχει τη δική του καριέρα. Ποσοστό 42% αμείβεται εξίσου με το σύντροφό του ενώ το24% αμείβεται περισσότερο.
Σε ό,τι αφορά την ποικιλομορφία (diversity), το 86% των γυναικών της χιλιετίας αναζητεί χώρους εργασίας που στηρίζουν την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ενσωμάτωση. Παρ’ όλο που η ποικιλομορφία είναι ένα θέμα που προβάλλεται και από τους εργοδότες, το 71% των γυναικών της χιλιετίας θεωρεί ότι οι ευκαιρίες δεν είναι πραγματικά ισότιμες για όλους. Επιπρόσθετα, το 43% των γυναικών πιστεύει ότι οι εργοδότες μεροληπτούν υπέρ των ανδρών στις περιπτώσεις εσωτερικών προαγωγών. Το σχετικό ποσοστό παρουσιάζεται αυξημένο κατά 14% σε σύγκριση με την έρευνα του 2011.
Ο Dennis Nally, Πρόεδρος της PwC International, δήλωσε σχετικά: «Σύμφωνα με την έρευνά μας, σε ό,τι αφορά τις γυναίκες της χιλιετίας, μιλάμε πραγματικά για μια νέα εποχή γυναικείου ταλέντου. Οι γυναίκες που γεννήθηκαν από το 1980 έως το1995έχουν ψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εντάσσονται στην αγορά εργασίας πιο πολύ από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά, καθώς εντάσσονται στον κόσμο της εργασίας με διαφορετική πλέον νοοτροπία σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της καριέρας τους.
Καθώς η εμπειρία μιας 34χρονης σήμερα γυναίκας με εργασιακή πείρα 12 ετών διαφέρει κατά πολύ από την αντίστοιχη εμπειρία μιας 22χρονης που βρίσκεται στην αρχή της καριέρας της, η έκθεση διερευνά ενδιαφέροντα στοιχεία καθώς και τις επιθυμίες της γυναίκας της χιλιετίας κατά τη δεδομένη επαγγελματική φάση που διανύει: στην αρχή της καριέρας της (εργασιακή πείρα 0-3 ετών), στη φάση ανάπτυξης (εργασιακή πείρα 4-8 ετών) και στη φάση εδραίωσης της καριέρας της (εργασιακή πείρα 9 ή περισσοτέρων ετών).
Τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης της PwC περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
• Προβλέπεται ότι η γενιά της χιλιετίας θα επιφέρει άνευ προηγουμένου αλλαγές στην οργανωτική κουλτούρα, καθώς το 97% τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών της χιλιετίας προβάλλει σημαντικές απαιτήσεις για εξισορρόπηση και ευελιξία της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
• Η γυναίκα της χιλιετίας αναμένει ποιοτική αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο που να εστιάζει στο μέλλον. Παρά τις εξαίρετες γνώσεις της περί τεχνολογίας, προτιμά όπως οι συζητήσεις κριτικής αξιολόγησής της να διεξάγονται σε κατ’ιδίαν συναντήσεις.
• Η απόκτηση διεθνούς εμπειρίας εκ μέρους των γυναικών ποτέ δεν υπήρξε σημαντικότερη, με το 71% των γυναικών της χιλιετίας να εκφράζει την επιθυμία να εργαστεί στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Παρ’ όλα αυτά μόνο το 20% των ατόμων που εργάζονται σήμερα με απόσπαση στο εξωτερικό είναι γυναίκες.
• Όταν ρωτήθηκαν για ποιο λόγο ενδεχομένως να έφευγαν από τη σημερινή τους εργασία, το 19% των γυναικών δήλωσε «επειδή επιθυμεί να κάνει οικογένεια και να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο σπίτι», σε σύγκριση με 18% για τους άνδρες της χιλιετίας.