Η Cyta «κυνηγά» τον Λίλλη

Σε αστική δίωξη κατά του Νίκου Λίλλη προχωρά το Ταμείο Συντάξεων της Cyta, με σκοπό να πάρει πίσω χρήματα από την υπόθεση με τις μίζες για το έργο Aero στη Δρομολαξιά.

Μετά την καταδίκη των Κιττή, Τσουρή, Βασιλείου, Ζαννέττου και Γρ. Σουρουλλά περί τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, το ΔΣ της Cyta άρχισε διάλογο αναφορικά με τον Νίκο Λίλλη, ο οποίος για τον Οργανισμό αποτελεί τον "εγκέφαλο" της υπόθεσης για την οποία το Ταμείο Συντάξεων απώλεσε χρήματα. Το Ταμείο επένδυσε σε ένα έργο στο οποίο πολλά χρήματα χάθηκαν σε μίζες, χαλκευμένες εκτιμήσεις αλλά και «περίεργες διευθετήσεις». Αποτέλεσμα ήταν να φουσκώσει το κόστος του έργου, δίχως η πραγματική του αξία ή η υπολογιζόμενη απόσβεση της επένδυσης να αντικατοπτρίζονται σε όσα το Ταμείο έδωσε εν είδει επένδυσης.

Ομόφωνη απόφαση
Το ΔΣ της Cyta βλέποντας τις καταδίκες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας των ατόμων που αναφέρονται πιο πάνω και συνυπολογίζοντας τις εξελίξεις στο ΣΑΠΑ, υπόθεση κατά την οποία δημοτικά συμβούλια διεκδικούν χρήματα που έδωσαν για υλοποίηση έργων και αποδεδειγμένα χάθηκαν σε μίζες, αποφάσισε να «κυνηγήσει» τον Νίκο Λίλλη προκειμένου να πάρει όσα χρήματα θεωρεί πως αποτελούν προϊόν καταδολίευσης από το έργο.

Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Cyta θα υιοθετηθεί εντός των προσεχών ημερών από το Ταμείο Συντάξεων του Οργανισμού, αφού με ιδιαίτερα θετικό φακό έχει δει την πρωτοβουλία που το συμβούλιο ανέλαβε, προκειμένου να επιστραφούν κάποια από τα χρήματα που το Ταμείο επένδυσε.

Εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες
Εντός των επόμενων εβδομάδων το Ταμείο Συντάξεων θα εξετάσει διαδικαστικού τύπου ζητήματα αλλά και με ποιον νομικό σύμβουλο θα προχωρήσει την αστική δίωξη κατά του Νίκου Λίλλη. Θα πρέπει παράλληλα να σημειωθεί ότι στη συνεδρία κατά την οποία πάρθηκε η εν λόγω απόφαση από το ΔΣ της Cyta, τα μέλη του συμβουλίου αγνόησαν κομματικές, πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες λειτουργώντας με σκοπό τη διασφάλιση δικαιωμάτων των εργαζομένων του Οργανισμού. Αυτός είναι και ο λόγος στήριξης που τυγχάνουν από τους εργαζομένους στη Cyta.

Ικανοποίηση εργαζομένων
Η απόφαση του ΔΣ έχει τύχει ιδιαίτερα θετικών σχολίων και αντιμετώπισης από τους εργαζόμενους στον Οργανισμό και δη από τις συντεχνίες της Cyta. Μάλιστα, εντός Cyta θεωρούν πως ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχει θετική κατάληξη η νομική μάχη που θα δώσει ο Οργανισμός, αποτελεί από μόνη της σημαντική κίνηση η διεκδίκηση χρημάτων που χάθηκαν. Μάλιστα σε επίπεδο σημειολογίας η Cyta δείχνει πως δεν αποποιείται των όποιων ευθυνών ή πρωτοβουλιών δύναται να λάβει, ακόμη και εντός διαδικασιών αποκρατικοποίησης. Την ίδια στιγμή η ενέργεια θεωρείται πως έχει τη δύναμη να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους πιθανόν κάνουν αντίστοιχους, παρασκηνιακούς σχεδιασμούς καταδολίευσης οικονομικών πόρων από επενδύσεις του Οργανισμού. Με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε τη νομική υπόθεση που στήνεται ενάμιση χρόνο αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο και μερικούς μήνες μετά την καταδίκη των εμπλεκόμενων στην υπόθεση Δρομολαξίας.

 

Δειτε Επισης

UBS: Η παγκόσμια αγορά ακινήτων και ο κίνδυνος φούσκας σε 25 μεγαλουπόλεις
Μισός αιώνας κύρους και καινοτομίας: Η Pafilia Property Developers στην κορυφή της κατασκευαστικής αριστείας
Εκδήλωση Cyfield: Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας
Φρέναρε ξανά η αγορά ακινήτων τον Αύγουστο-Η εικόνα το οκτάμηνο και ποια επαρχία κρατά τα ηνία
Τα τέσσερα εμβληματικά έργα της Cyfield που αλλάζουν το κέντρο της Λευκωσίας
Ανοίγει τις πόρτες της η φοιτητική εστία στην Πάφο-Θα διανυκτερεύσουν Φαίδωνος και Ζαφείρης
Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Επιτακτική η ανάγκη για τακτική επιθεώρηση των κτηρίων
Πολυτελή ακίνητα και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
K. Iωάννου: Φοιτητικά δωμάτια στο κέντρο της Λευκωσίας-Παραδίδονται τα πρώτα 13 τον Νοέμβριο
Χ. Προύντζος: Σπουδαίες επενδύσεις στο κέντρο άλλαξαν το πρόσωπο της Λευκωσίας-Επανέρχεται με φόρα και δύναμη