Το γάλα απελευθερώνεται

Από την 1η Απριλίου η παραγωγή γάλακτος στην Κύπρο δε θα υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, όπως συμβαίνει σήμερα, κάτι που θα οδηγήσει σε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς με τους παραγωγούς να μπορούν πλέον να παράγουν όση ποσότητα αγελαδινού γάλακτος θέλουν. Ανάλογα βέβαια με τη ζήτηση που έχουν, αντιστοίχως θα αυξήσουν την παραγωγή τους.

Πέραν όμως του γενικού πλαισίου θα πρέπει να σημειωθούν οι ειδικές συνθήκες που υπάρχουν στην Κύπρο και βασίζονται σε δυο σημαντικά σημεία και επηρεάζουν άμεσα την παραγωγή γάλακτος. Ο πρώτος παράγοντας είναι η Παγκύπρια Οργάνωση Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) η οποία μέσω του συνασπισμού παραγωγών που έχτισε κατέχει το 70% με 75% της συνολικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στην Κύπρο. Η στάση που θα κρατήσει η Οργάνωση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της τιμής του γάλακτος σε χονδρική και λιανική αγορά. Με τα ποσοστά που ο ΠΟΑ κατέχει διασφαλίζει καλές τιμές για τους παραγωγούς-μέλη του, την ώρα που οι υπόλοιποι αγελαδοτρόφοι θα έχουν πλέον την ευκαιρία με υψηλότερη παραγωγή να διεκδικήσουν μεγαλύτερα ποσοστά στην αγορά.

Την ίδια ώρα οι έλεγχοι του κράτους αναφορικά με τις ποσοστώσεις αγελαδινού γάλακτος στην παρασκευή χαλλουμιού θα πρέπει να διασφαλίσουν πως αφενός τηρούνται και αφετέρου δεν προκαλούν στρεβλώσεις, που σήμερα παρατηρούνται και αφορούν στη λειτουργία μονάδων που παρασκευάζουν χαλλούμι.

Παράλληλα, η κατάθεση του φακέλου και η έγκρισή του από την Κομισιόν θα σημάνει και την έναρξη μιας δεκαετούς περιόδου προσαρμογής, μέχρι την επιθυμητή ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος της τάξης του 50% συν μία μονάδα.

Την ίδια στιγμή αυτό που οι καταναλωτές έχουν κατά νουν είναι η μείωση της λιανικής τιμής του γάλακτος. Αυτό θα συμβεί όταν και εφόσον οι παραγωγοί μειώσουν τις τιμές, κίνηση που θα προκύψει βεβαίως εάν και εφόσον προκύψει και ανάλογη ζήτηση. Από την άλλη, η εσωτερική κατανάλωση δεν διαφοροποιείται με μεγάλες αυξομειώσεις, οπότε η όποια αύξηση στις ανάγκες περνά –επίσης- μέσα από το μεγάλο κεφάλαιο του χαλλουμιού. Σε μια πρώτη εκτίμηση και έχοντας υπόψη τα δεδομένα της αγοράς δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση της τιμής του γάλακτος στα ράφια των υπεραγορών τους επόμενους μήνες.

Πάντως, οι προθέσεις του ΠΟΑ, των μεμονωμένων αγελαδοτρόφων που παράγουν συνολικά το 25% της ετήσιας παραγωγής γάλακτος αλλά και των εξελίξεων σε σχέση με τον φάκελο κατοχύρωσης του χαλλουμιού αποτελούν τα σημεία μέσα από τα οποία θα καθοριστεί και η τιμή του αγελαδινού γάλακτος, με τα νέα δεδομένα που φέρνει η απελευθέρωση των ποσοτήτων από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Δειτε Επισης

Μείωση τιμών σε 25 προϊόντα, αύξηση σε 18-Τι καταδεικνύει το Παρατηρητήριο Τιμών
Tροποποίηση νόμου για ξένους επαγγελματίες οδηγούς ώστε να μην εκτροχιαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα-Αίτημα ΠΑΣΥΛΕ
Αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών χονδρικού εμπορίου το δεύτερο τρίμηνο του 2024
Από το «Michel Pharmacy» σε ένα όμιλο ηγέτη... Τα 80 χρόνια ιστορίας της MSJ μέσα από εικόνες (pics)
Υπέγραψε MoU και πάει για μεγάλο deal στην Κίνα η Combijet Manufacturing-Τι δηλώνει ο Βάσος Δημητριάδης
Η Andreotti λανσάρει την καμπάνια «Back Home» με ειδικές προσφορές σε έπιπλα για το φθινόπωρο
Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Πάνε Προεδρικό και στο Σπίτι της Ευρώπης με γεωργικά μηχανήματα και βυτιοφόρα γάλακτος οι αγελαδοτρόφοι
Μαρία Παναγιώτου: Τα πεπραγμένα και πώς κινείται η Κυβέρνηση για το χαλλλούμι-Οι δύο συν ένας στόχοι
Έκτακτη βοήθεια €350.000 προς μελισσοκόμους αποφάσισε το Υπουργικό-Πολύ δύσκολη η φετινή χρονιά