Μαυρέλλης: Η Κύπρος δεν είναι φορολογικός παράδεισος

Την πεποίθηση του ότι η Κύπρος ως οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο έχει μέλλον εξέφρασε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του CIPA Χρίστος Μαυρέλλης.

Η ελκυστικότητα του νησιού επιτυγχάνεται λόγω του ανθρώπινου δυναμικού, του νομικού και του φορολογικού συστήματος. Τόνισε ωστόσο ότι η Κύπρος δεν είναι φορολογικός παράδεισος, αλλά ότι το φορολογικό μας σύστημα έχει ορισμένα πλεονεκτήματα που το καθιστά ελκυστικό.

Ο αντιπρόεδρος του CIPA επεσήμανε ότι υπεγράφη συμφωνία με το Ρωσικό Πρακτορείο Επενδύσεων. Η συμφωνία αυτή προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών για την προώθηση και την προσέλκυση επενδύσεων, τόσο από τη Ρωσία στην Κύπρο όσο και το αντίστροφο.

O κ. Μαυρέλλης ανέφερε ότι η Κύπρος έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, νωρίτερα από ότι αναμενόταν. Παραδέχεται επίσης ότι «έπρεπε να λάβουμε πολύ δύσκολα μέτρα, προκειμένου να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα. Ωστόσο, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επιτυχία τους στα τεστ αντοχής, το τραπεζικό σύστημα είναι σε πορεία ανάκαμψης».

Αναφορικά με τις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, σημείωσε ότι από το 2014 «έχουμε δει ρωσικές επενδύσεις σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στον κλάδο των ακινήτων, στην ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας – ανεμόμυλους κι ηλιακούς συλλέκτες- ενώ πρόσφατα Ρώσοι επενδυτές έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών, το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και των λιμενικών εγκαταστάσεων. Ελπίζω ότι θα επανέλθουμε στη συζήτηση αυτών των έργων στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε το κλίμα της χώρας μας κι οι υποδομές είναι πολύ ευνοϊκές για διάφορα επενδυτικά σχέδια».

Παράλληλα, ο κ. Μαυρέλλης τόνισε ότι οι κυρώσεις προς τη Ρωσία θα πλήξουν τον τουρισμό στην Κύπρο. «Περιμένουμε επίσης ότι θα δούμε μείωση στην προμήθεια ορισμένων ειδών γεωργικών προϊόντων. Έτσι, εάν θέλετε να έχετε κατά προσέγγιση εκτίμηση σε στοιχεία - αν η ροή των τουριστών μειωθεί κατά 100 000 άτομα, τότε η οικονομία μας δεν θα λάβει 100 εκατομμύρια ευρώ. Η ζημιά για τη γεωργία μας, νομίζω ότι μπορούμε να την εκτιμήσουμε σε 15-20 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό για τους αγρότες μας».

Τέλος, αναφορικά με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Φορολογίας στη Ρωσία, ο κ. Μαυρέλλης ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Κύπρου. «Όπως έχω ξαναπεί, η Κύπρος δεν είναι φορολογικός παράδεισος. Αν κοιτάξετε τη λίστα των επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες σε υπεράκτιες ζώνες, θα δείτε ότι η Κύπρος είναι μακριά από την πρώτη θέση. Νομίζω ότι αυτός ο νόμος θα επηρεάσει πρώτα τις χώρες που χρησιμοποιούνται για φοροδιαφυγή και όχι τις χώρες με χαμηλή φορολογία».

Κατέληξε ότι οι επιχειρήσεις στην Κύπρο καθοδηγούνται από τις αρχές της διαφάνειας και της ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών με τις αρμόδιες αρχές όλων των χωρών.

Δειτε Επισης

ΙΚΥΚ: Υποτροφίες σε Κύπριες για σπουδες στη ναυτιλία, την καινοτομία και την τεχνολογία
Στον β’ πόλο ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ ξεναγήθηκε η Υπουργός Παιδείας-Ενημερώθηκε για τα εν εξελίξει έργα
Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Zhejiang-Ποιους τομείς αφορά
METRO Supermarkets: Εκστρατεία συλλογής τροφών για ζώα
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Το απόρρητο και η ασφάλεια
Μ. Χατζημανώλη: Αύξηση κατά 12% των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων υπό κυπριακή σημαία
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid-Cyprus Dog Shelter
Εγκαίνια φαρμακείου «Αντωνία Παντελή» στην Έγκωμη(pics)
Προκήρυξη διαγωνισμού «Cyprus Quality Leader 2025»
Ηγεσία και καινοτομία στο 15ο Limassol Economic Forum