powered by

Πιστοποίηση για καλές πρακτικές για την Ισότητα των δύο Φύλων

Το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στo πλαίσιo της υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία έργου με τίτλο «Δράσεις για μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών», προσκαλεί επιχειρήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται να πιστοποιηθούν από το Φορέα Πιστοποίησης για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον, αφού τους παρασχεθούν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες, όπως υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση ykambouridou@dlr.mlsi.gov.cy, είτε με συστημένο ταχυδρομείο στη διεύθυνση Λεωφ. Γρίβα Διγενή 54, Μέγαρο «SILVEX», 1096 Λευκωσία.    

Έντυπα Δήλωσης πρόθεσης πιστοποίησης, όλα τα συνοδευτικά έγγραφα, καθώς επίσης σχετικός ενημερωτικός οδηγός με τίτλο  «Οδηγός προς Επιχειρήσεις για Καθοδήγηση για σκοπούς Πιστοποίησης», αναρτώνται στις ιστοσελίδες www.mlsi.gov.cy/dlr, www.gender-equalpay.com


Περιγραφή του Μοντέλου Πιστοποίησης
Την ευθύνη εφαρμογής του Κυπριακού Μοντέλου Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον, έχει ο Εθνικός Φορέας Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον, ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου.     

Σύμφωνα με το Μοντέλο, οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν για δύο είδη πιστοποίησης: (α) την πιστοποίηση συγκεκριμένης καλής πρακτικής και να λάβουν την πιστοποίηση «Καλή Πρακτική» (β) την πιστοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος/Σχεδίου Δράσης για την προώθηση της ισότητας των φύλων στον εργασιακό χώρο, σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες της επιχείρησης/οργανισμού, και να λάβουν την πιστοποίηση «Εργοδότης Ισότητας»

Προκειμένου να λάβουν κάποια από τις πιο πάνω πιστοποιήσεις, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο Δήλωση πρόθεσης πιστοποίησης, με το οποίο θα εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για πιστοποίηση, μετά την παροχή ΔΩΡΕΑΝ συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων θα παρέχει δηλαδή στην επιχείρηση/οργανισμό ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες Συμβούλου επιλέγοντας από κατάλογο ειδικά καταρτισμένων Συμβούλων με τους οποίους το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων έχει συμβληθεί στα πλαίσια συμφωνίας πλαίσιο. Στόχος θα είναι, η επιχείρηση και ο Σύμβουλος να καταλήξουν μετά από κάποια διεργασία σε εισηγήσεις προς υλοποίηση.  Μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής και υλοποίησης των εισηγήσεων του Συμβούλου (καλής πρακτικής ή ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης), η επιχείρηση/οργανισμός θα προχωρήσει στην υποβολή Αίτησης Πιστοποίησης προκειμένου να πιστοποιηθεί.
Τόσο η δήλωση πρόθεσης πιστοποίησης, όσο και η αίτηση για πιστοποίηση που θα ακολουθήσει, δεν προϋποθέτουν καταβολή οποιουδήποτε τέλους.


Δικαίωμα δήλωσης πρόθεσης πιστοποίησης
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις/οργανισμοί, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου οικονομικής δραστηριότητας.
Σημ. Οι επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Πλαίσιο για την Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Πιστοποίησης, δεν μπορούν να επωφεληθούν των δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Ενίσχυση ήσσονος σημασίας
Οι δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες από το Σύμβουλο λογίζονται ως ενίσχυση ήσσονος σημασίας (De Minimis) για την επιχείρηση/οργανισμό στην οποία θα παρέχονται Υπηρεσίες και διέπονται από τους περί Ελέγχου των Κρατικών Ενισχύσεων (Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας) Κανονισμούς του 2009 και 2012. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1407/2013 το σύνολο της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που δικαιούται δεδομένη επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των €200.000 σε οποιαδήποτε περίοδο τριών (3) οικονομικών ετών, στο οποίο ποσό θα συνυπολογίζεται κάθε ενίσχυση ήσσονος σημασίας, που έλαβε η δεδομένη «ενιαία επιχείρηση», όπως αυτή ορίζεται στον Κανονισμό 1407/2013, από οποιαδήποτε Αρμόδια Αρχή.

Απαραίτητα έγγραφα για αίτηση
1.    Δήλωση πρόθεσης πιστοποίησης
2.    Γραπτή Δήλωση για λήψη χορηγίας De Minimis που προβλέπεται από τους περί Ελέγχου των Κρατικών Ενισχύσεων (Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας) Κανονισμούς του 2009 και 2012.
3.    Έντυπο «Επιπρόσθετες πληροφορίες»
4.     Η Δήλωση υποβάλλεται σε τρία αντίτυπα (το πρωτότυπο και δύο αντίγραφα) όταν υποβάλλεται με συστημένο ταχυδρομείο. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής η αίτηση υποβάλλεται μία φορά.
5.    Όλα τα στοιχεία που συλλέγονται βάσει του Μοντέλου τηρούνται εμπιστευτικά.

 

Έγκριση  επιχειρήσεων για πιστοποίηση
Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει το δικαίωμα χρήσης του ονόματος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων/οργανισμών είτε ηλεκτρονικώς είτε με άλλο μέσο για σκοπούς προβολής ή/και ενημέρωσης του κοινού. Η χρήση των λογότυπων πιστοποίησης «Καλή Πρακτική»  και «Εργοδότης Ισότητας» από τις επιχειρήσεις, θα γίνεται δωρεάν εφόσον εγκριθεί η πιστοποίηση.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 9 Μαρτίου, 2015 στις 14:30 μ.μ.

 

Δειτε Επισης

Βαθιά συγκίνηση και ικανοποίηση…Όσα δήλωσαν οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (video)
Γυρίζει σελίδα ο «Πολίτης»-Κατ' αρχήν συμφωνία με Κρις Παναγιώτου για εξαγορά του ομίλου
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του CFA Society Cyprus: Οι στόχοι και δράσεις του Συνδέσμου
Μ. Νικολάου Χρίστου: Οι τεχνικές δεξιότητες συμβάλλουν στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα (video)
12th Banking Forum & FinTech EXPO 2024
Περισσότεροι από 30 εργοδότες σας περιμένουν στο 3o Job Fair
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Τιμητικό βραβείο Business Leader στον Φάνο Επιφανίου (video)
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Ιάκωβο Ιακώβου (video)