Ντράγκι: Όχι QE σε χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο
16:34 - 05 Μαρτίου 2015
Οι αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές με ρυθμό €60 δις μηνιαίως αρχίζει στις 9 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
«Σε συνέχεια των αποφάσεων στις 22 Ιανουαρίου, στις 9 Μαρτίου θα αρχίσουμε τις αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές», ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρία του ΔΣ τςη ΕΚΤ που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Είπε επίσης ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και των ABS.
Ανέφερε ακόμα ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν μέχρι να διαπιστώσουμε μια διατηρήσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που να συνάδει με το στόχο επίτευξης ρυθμό πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
Ανέφερε τέλος ότι ακόμη ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος παραμένει στο επίπεδο του 0,05%.
Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης, με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ, παραμένει στο 0,30%. Το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, στο -0,20%.
Δεν μετέχουν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων χώρες σε πρόγραμμα
Η ΕΚΤ υπόκειται σε κανόνες «δεν είναι πολιτικός θεσμός» και απαγορεύεται ρητά η νομισματική χρηματοδότητηση, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι απορρίπτοντας το αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου για έκδοση εντόκων γραμματίων Δημοσίου.
Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα δεν θα μετέχει στο QE ως χώρα που βρίσκεται σε οικονομικό πρόγραμμα και υπό αξιολόγηση. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Όταν χώρες που ακολουθούν οικονομικό πρόγραμμα βρίσκονται υπό αξιολόγηση δεν μπορούν να μετέχουν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, υπενθύμισε ο Ντράγκι.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Κύπρος θα επωφεληθεί άμεσα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκινά στις 9 Μαρτίου η ΕΚΤ, η Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είπε ότι δυστυχώς η πέμπτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη λόγω του ότι η νομοθεσία για τις εκποιήσεις ακινήτων δεν έχει εφαρμοστεί. Όταν υπάρξει θετική αξιολόγηση, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως και να επωφεληθούμε του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξήγησε.
Η Διοικητής της ΚΤ είπε ότι, σύμφωνα με τις παραμέτρους του προγράμματος της ΕΚΤ, η κυπριακή οικονομία θα μπορεί να επωφεληθεί μέχρι και 500 εκατομμύρια ευρώ καθ` όλη τη διάρκεια του προγράμματος της ΕΚΤ.
68% του ελληνικού ΑΕΠ είναι δάνειο
Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, υπογράμμισε ο Mario Draghi σημειώνοντας ότι ο δανεισμός προς την Ελλάδα έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες από τα 50 δισ. ευρώ στα 100 δισ. ευρώ.
Υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ έχει δανείσει στην Ελλάδα 100 δις ευρώ. Έχει διπλασιάσει την δανειοδότηση της από 50 σε 100 τους τελευταίους δύο μήνες. Είναι 68% του ελληνικού ΑΕΠ, το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ. Με αυτή την έννοια μπορεί να πει κανείς ότι η ΕΚΤ είναι η ΚΤ της Ελλάδας όμως είναι και η Τράπεζα όλων των άλλων χωρών της ζώνης.
"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους", σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε: "Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα.