5α Περιβαλλοντικά Βραβεία

Οι Οργανισμοί Green Dot Κύπρου, ΑΦΗΣ και Ηλεκτροκύκλωση, σε συνεργασία με την ΙΜΗ και τη συντακτική ομάδα του ΙΝ Business, διοργανώνουν τα 5α Περιβαλλοντικά Βραβεία, με απώτερο στόχο την επιβράβευση επιχειρήσεων, οργανισμών, προϊόντων, πρακτικών και ατόμων που συνεισφέρουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος στην Κύπρο.
Στο πλαίσιο του θεσμού θα αποδοθούν συνολικά 10 βραβεία στις ακόλουθες κατηγορίες:

Κατηγορίες Βραβεύσεων

1.    Δράσεις Μείωσης Αποβλήτων
2.    Επαναχρησιμοποίηση Προϊόντων
3.    Πράσινο Προϊόν/Υπηρεσία
4.    Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σε Θέματα Περιβάλλοντος
5.    Οργανωμένο Σύνολο με Σημαντική Περιβαλλοντική Δράση
6.    Πράσινο Κτίριο
7.    Πράσινο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα
8.    Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
9.    Αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης με Σημαντική Περιβαλλοντική Δράση
10.    Τιμητικό Βραβείο Green Leader

Τους βραβευθέντες στις πρώτες 9 κατηγορίες θα αναδείξει Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία αποτελείται από άτομα που ασχολούνται ενεργά με την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση σχετικών πρακτικών και το αναγνωστικό κοινό του IN Business μετά από συμψηφισμό των ψήφων με ποσοστό βαρύτητας 50%-50%.

Το τιμητικό βραβείο δίδει η Επιτροπή μετά από εσωτερική ψηφοφορία.

Ο θεσμός παίρνει φέτος νέα δυναμική με την υιοθέτηση του open call ή ανοικτής πρόσκλησης προς το κοινό για υποβολή υποψηφιοτήτων. Φέτος, καλούμε την επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου αλλά και το ευρύτερο αναγνωστικό μας κοινό να επικοινωνήσει μαζί μας και να μας προτείνει εταιρείες, οργανισμούς, προϊόντα, πρακτικές και άτομα που πληρούν τα κριτήρια των κατηγοριών βράβευσης. Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης και θα μελετηθούν μαζί με τις υπόλοιπες προτάσεις που τα μέλη της θα υποβάλουν.

Το χρονοδιάγραμμα υποβολής προτάσεων από το κοινό είναι μεταξύ 20/02/2015-20/03/2015.

Παρακαλούμε όπως ολοκληρωμένες εισηγήσεις (επίσημο όνομα υποψηφιότητας, περιγραφικό κείμενο 150 λέξεων και στοιχεία επικοινωνίας εισηγητή) αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση inbnews@imhbusiness.com με την ένδειξη ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2015.

Παρακαλούμε το αναγνωστικό κοινό όπως μελετήσει προσεκτικά τις κατηγορίες και τα κριτήριά τους προτού αποστείλει εισηγήσεις.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Δράσεις Μείωσης Αποβλήτων

Βραβεύεται η επιχείρηση η οποία έχει καταβάλει σημαντική και καρποφόρα προσπάθεια στη μείωση των αποβλήτων της (στερεά ή και υγρά), με την εισαγωγή αποτελεσματικών πρακτικών τόσο από πλευράς τεχνολογίας όσο και από πλευράς εσωτερικής οργάνωσης και διαχείρισης, αλλαγής πρώτων υλών, σχεδιασμού προϊόντων κτλ.

Επαναχρησιμοποίηση Προϊόντων

Βραβεύεται η επιχείρηση η οποία έχει επιτύχει με έξυπνο και καινοτόμο τρόπο τη μέγιστη εσωτερική επαναχρησιμοποίηση υλικών που απορρέουν από τις διαδικασίες της. Στόχος είναι να προβάλλουμε την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων ή υλικών ως μια μέθοδο αξιοποίησης χρησιμοποιημένων υλικών και προϊόντων με στόχο και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πράσινο Προϊόν/Υπηρεσία

Βραβεύεται το προϊόν ή η υπηρεσία που αποδεδειγμένα είναι φιλική προς το περιβάλλον. Το προϊόν/υπηρεσία πρέπει να έχει αναπτυχθεί από κυπριακή επιχείρηση και να έχει εισαχθεί στην κυπριακή ή τη διεθνή αγορά. Το προϊόν/υπηρεσία πρέπει να έχει διατεθεί στην αγορά, τουλάχιστον για ένα χρόνο και να έχει καταγράψει σχετική εμπορική επιτυχία.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σε Θέματα Περιβάλλοντος

Βραβεύεται η επιχείρηση η οποία έχει ξεκάθαρη στρατηγική και έθεσε στόχους σε ό,τι αφορά την εταιρική κοινωνική ευθύνη της σε θέματα περιβάλλοντος και έχει υλοποιήσει συγκεκριμένο έργο και δράσεις που αναδεικνύουν την εταιρική ευθύνη που έχει αναλάβει ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.

Οργανωμένο Σύνολο με Σημαντική Περιβαλλοντική Δράση

Βραβεύονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Σύνδεσμοι και άλλα οργανωμένα σύνολα, των οποίων συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πράσινο Κτίριο

Βραβεύεται το κτίριο εμπορικής, βιομηχανικής ή οικιστικής χρήσης, το οποίο έχει σχεδιαστεί, κατασκευαστεί και λειτουργεί με προδιαγραφές φιλικές προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα βραβεύεται η χρήση πράσινων υλικών ή/και η πράσινη αρχιτεκτονική (βιοκλιματική αρχιτεκτονική) ώστε το έργο να αξιοποιεί στο μέγιστο τις φυσικές πηγές ενέργειας και να μειώνει την εξάρτησή του από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας.

Πράσινο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Βραβεύεται το εκπαιδευτικό ίδρυμα (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), το οποίο έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις με σκοπό την προώθηση της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος στους μαθητές και φοιτητές του αλλά και έχει υιοθετήσει συγκεκριμένες δράσεις που βοηθούν το περιβάλλον στα πλαίσια της ευρύτερης πολιτικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που ακολουθεί.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Βραβεύεται η επιχείρηση ή ο οργανισμός που έχει αναπτύξει ή εφαρμόσει κάποια ή κάποιες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει να επιδείξει σημαντική ή καινοτόμα ανάπτυξη και δράση σε αυτό τον τομέα. Ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια θεωρούνται μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές πηγές, όπως ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού, η βιομάζα και άλλες. Πρόκειται για «καθαρές» μορφές ενέργειας, πολύ «φιλικές» στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα.

Αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης με Σημαντική Περιβαλλοντική Δράση Βραβεύονται οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των οποίων συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος ή την ευαισθητοποίηση των πολιτών τους για την ανάπτυξη δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Green Leader Award

To βραβείο απονέμεται στο άτομο που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της δράσης του σε ενέργειες και δραστηριότητες που έχουν ως αποτέλεσμα την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος ως φιλοσοφία και στάση ζωής.

ΓΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Οι προτεινόμενοι και κατ’ επέκταση οι βραβευθέντες θα πρέπει:
•    Στην περίπτωση επιχειρήσεων, να είναι εγγεγραμμένες κυπριακές εταιρείες στον Έφορο Εταιρειών ή να έχουν σημαντικές δραστηριότητες στην Κύπρο και να είναι υγιείς οικονομικοί φορείς.
•    Στην περίπτωση οργανωμένων συνόλων (φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, Σύνδεσμοι) να δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
•    Στην περίπτωση του Πράσινου Κτιρίου, το κτίριο να βρίσκεται στην Κύπρο.
•    Στην περίπτωση των βραβεύσεων ατόμων, οι δράσεις, λύσεις και προτάσεις τους να έχουν εφαρμοστεί και στην Κύπρο.
•    Οι επιχειρήσεις, στελέχη των οποίων συμμετέχουν στην επιτροπή, δικαιούνται να υποβάλλουν υποψηφιότητες στη διαδικασία βραβεύσεων. Τα στελέχη αυτά, όμως, δεν δικαιούνται να ψηφίσουν τις εταιρείες τους στη διαδικασία ψηφοφορίας για ανάδειξη των τελικών υποψηφίων.
•    Οι χορηγοί και τα στελέχη τους δικαιούνται υποψηφιότητες στις κατηγορίες.

Οι υποψήφιοι σε κάθε κατηγορία βράβευσης θα ανακοινωθούν στο κοινό τον Απρίλιο 2015 μετά από την αξιολόγηση όλων των προτάσεων και τη ψηφοφορία της Επιτροπής. Η ανακήρυξη και βράβευση σε κάθε κατηγορία θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση το καλοκαίρι του 2015.

Δειτε Επισης

ΙΚΥΚ: Υποτροφίες σε Κύπριες για σπουδες στη ναυτιλία, την καινοτομία και την τεχνολογία
Στον β’ πόλο ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ ξεναγήθηκε η Υπουργός Παιδείας-Ενημερώθηκε για τα εν εξελίξει έργα
Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Zhejiang-Ποιους τομείς αφορά
METRO Supermarkets: Εκστρατεία συλλογής τροφών για ζώα
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Το απόρρητο και η ασφάλεια
Μ. Χατζημανώλη: Αύξηση κατά 12% των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων υπό κυπριακή σημαία
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid-Cyprus Dog Shelter
Εγκαίνια φαρμακείου «Αντωνία Παντελή» στην Έγκωμη(pics)
Προκήρυξη διαγωνισμού «Cyprus Quality Leader 2025»
Ηγεσία και καινοτομία στο 15ο Limassol Economic Forum