Pijls: Οι κυπριακές εταιρείες υστερούν στη διαφάνεια

Την άποψή του για το τι πρέπει να αλλάξει στις επιχειρήσεις προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να ανακάμψουν από την ύφεση ανέλυσε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Bert Pijls στη συζήτηση που ακολούθησε της παρουσίασης των τοπικών αποτελεσμάτων της 18ης Ετήσιας Παγκόσμιας Έρευνας για τους CEOs από την PwC Κύπρου.

Στη συζήτηση  συμμετείχαν επίσης  οι κ.κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Λύσανδρος Ιωάννου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της PHC Franchised Restaurants Public Limited. Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC, Ευγένιος Ευγενίου.

Ο Bert Pijls τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι τράπεζες συμβάλλουν σε αυτό. "Θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση στη σχέση πελάτη- τράπεζας. Εκτός από τις οδηγίες της ΚΤ και της της ΕΚΤ η διαφάνεια είναι το κλειδί. Δηλαδή πώς λειτουργεί η επιχείρηση, εάν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων κλπ".

Ένα δεύτερο σημείο είναι η διαφάνεια στους λογαριασμούς. Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχει ποιότητα στα financial statements. "Με εκπλήσσει που παρά τη φήμη της η Κύπρος στον τομέα των υπηρεσιών, είναι ανεπαρκή τα business plans, οι προβλέψεις των εταιρειών κλπ".

Τρίτο σημείο που ξεχώρισε ο κ. Pijls είναι να γνωρίζεις καλά τον πελάτη σου. Όσο πιο καλά τον γνωρίζεις τόσο πιο εύκολα θα μπορέσετε να συνεργαστείτε, εξήγησε. Τελευταίο σημείο που έθιξε είναι η εταιρική διακυβέρνηση. 

"Όσο πιο διαφανής είναι μια επιχείρηση θα υπάρξει ευκολότερη χρηματοδότηση. Πρέπει να αλλάξει η συμπεριφορά των εταιρειών. Πλέον οι τράπεζες κάνουμε διαφορετικές ερωτήσεις από πριν. Άλλαξε και η πρακτική δανεισμού. Όχι με βάση το collateral αλλά με βάση το cash flow". 

Αναφορικά με την ψηφιακή τεχνολογία, ο κ. Pijls τόνισε ότι δεν είναι κάτι που κάνεις ως εταιρεία, αλλά κάτι που είσαι. Η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή των καταναλωτών και μπορεί κανείς να δει εύκολα πρακτικές εταιρειών σε άλλες χώρες.

Κυβερνητικοί σχεδιασμοί

O υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης χαρακτήρισε σημαντικές τις απόψεις των CEOs καθώς είναι αυτοί που ζουν την αγορά και βρίσκονται μέσα στο παζάρι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι πολλά από τα ευρήματα ταιριάζουν με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

"Η κυριότερη ανησυχία μας είναι το φορολογικό σύστημα. Δώσαμε απίστευτες μάχες να κρατήσουμε τον εταιρικό φόρο σε αυτά τα επίπεδα. Δεν ξέρω άλλη χώρα σε μνημόνιο που δεν αύξησε το φόρο", σημείωσε. Αναφορικά με την πρόσβαση σε κεφάλαια, σημείωσε ότι κυβέρνηση έδρασε σε αρκετούς τομείες. "Δεν είμαστε τράπεζα ή fund. Γυρίσαμε σελίδα, έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κι επιτεύχθηκε η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα".

Για την ψηφιακή υποδομή, τόνισε, μακάρι να πατούσαμε ένα κουμπί. "Γίνεται προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης, δεν είναι διοικητική απόφαση". Κατέληξε ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η καινοτομία και η νέα επιχειρηματικότητα.

Κίνδυνος η κουλτούρα μας

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της PHC Franchised Restaurants Public Limited Λύσανδρος Ιωάννου σημείωσε κάποια αντικρουόμενα συμπεράσματα της μελέτης, τονίζοντας ότι οι Κύπριοι υποτιμούν τις δυσκολίες.

Ανέφερε ότι εκτιμήσεις όπως "θα προσλάβουμε περισσότερο κόσμο" και οι θετικές προοπτικές της διεθνούς οικονομίας είναι καλύτερες από τα ευρήματα άλλων χωρών. Για τη διαφθορά είπε ότι είναι πολύ ψηλό το ποσοστό και μας αδικεί ως χώρα. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι το μέγεθος της οικονομίας μας  δεν ευνοεί μεγάλες συνεργασίες. Οι επιχειρήσεις της Κύπρου καταλήγουν σε εσωστρέφεια εφόσον οι πλείστες πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις.

Ο κ. Ιωάννου παρατήρησε επίσης ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν κτίσει εταιρική κουλτούρα. "Το παλιό μοντέλο δεν πρέπει να επανέλθει. Ο Κύπριος βολεύτηκε στις εύκολες λύσεις. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτή η κουλτούρα".

Δειτε Επισης

ΙΚΥΚ: Υποτροφίες σε Κύπριες για σπουδες στη ναυτιλία, την καινοτομία και την τεχνολογία
Στον β’ πόλο ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ ξεναγήθηκε η Υπουργός Παιδείας-Ενημερώθηκε για τα εν εξελίξει έργα
Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Zhejiang-Ποιους τομείς αφορά
METRO Supermarkets: Εκστρατεία συλλογής τροφών για ζώα
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Το απόρρητο και η ασφάλεια
Μ. Χατζημανώλη: Αύξηση κατά 12% των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων υπό κυπριακή σημαία
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid-Cyprus Dog Shelter
Εγκαίνια φαρμακείου «Αντωνία Παντελή» στην Έγκωμη(pics)
Προκήρυξη διαγωνισμού «Cyprus Quality Leader 2025»
Ηγεσία και καινοτομία στο 15ο Limassol Economic Forum