Powered by

Deals με τη Ρωσία προανήγγειλε ο Λαφαζάνης

Τη συμμετοχή και μεγάλων ρωσικών εταιρειών στο διαγωνισμό για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης καθώς και στο Ιόνιο Πέλαγος, προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, άρτι αφιχθείς από επίσημη διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα.

Στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην προοπτική μεταφοράς στην Ευρώπη του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Stream που θα περνάει από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νόβακ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Sputnik μίλησε για «ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις» που κατά τη γνώμη του «ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Το αρχικό πλάνο κατασκευής του South Stream ώστε να περνάει από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βουλγαρία, ανεστάλη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω των κανονιστικών απαγορεύσεων από την ΕΕ. Ο Ρώσος Πρόεδρος έθεσε τότε ως νέο σχέδιο την κατασκευή του τουρκικού αγωγού.

Η Gazprom έχει αναλάβει την ευθύνη και των δύο έργα κατασκευής αγωγών και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες σχεδιάζει, επίσης, να δημιουργήσει ένα σημαντικό κόμβο φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα για την αποθήκευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η επικείμενη ελληνορωσική συνεργασία, για την οποία πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα εκφράζουν ανησυχία ως προς το πώς θα γίνει αποδεκτή από την ΕΕ, φαίνεται να κυοφορείται από τις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης, όταν κανονίστηκε σε πρώτο στάδιο η συνάντηση γνωριμίας στην Αθήνα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην ελληνική πρωτεύουσα, Αντρέι Μασλόφ, όπου συζητήθηκε η ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας.

Στη φαινομενικά εθιμοτυπική εκείνη συνάντηση, το ΚΥΠΕ πληροφορείται από έγκυρη περί των ενεργειακών ότι ετέθη η βάση για την «αρχή της εφαρμογής της νέας ελληνορωσικής συνεργασίας πρωτίστως στο ενεργειακό κομμάτι», αφού προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει το ενδιαφέρον του για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου που ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε να περνά μέσα από την Ελλάδα και να προμηθεύει την Ευρώπη.

Κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία, ο υπουργός κ. Λαφαζάνης ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ότι μια ισχυρότερη εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Μόσχας και Αθήνας θα ωφελήσει και τις δύο χώρες και θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της Ευρώπης.

Η συνέντευξη Τύπου για ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων του ταξιδιού και των επαφών που είχε ο κ. Λαφαζάνης στη Ρωσία συνεχίζεται, και θα υπάρξει επιπρόσθετη ενημέρωση μόλις ολοκληρωθεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών