ΚΕΒΕ: Διαβήματα σε Ελλάδα και Κύπρο για παρακράτηση 26%

Σε στοχευμένες κινήσεις προς Ελλάδα και Κύπρου ώστε να αρθεί το μέτρο για φορολόγηση των εμπορικών συναλλαγών με ποσοστό 26% από χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς προχώρησε τις τελευταίες μέρες το ΚΕΒΕ.

Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ είχαν συνάντηση  με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων  Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στην Κύπρο στην οποία και υπέβαλαν τις θέσεις του Επιμελητηρίου για το θέμα που δημιουργήθηκε.

Παράλληλα,  επιστολή του ΚΕΒΕ είχε ως παραλήπτη την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Νάντια Βαλαβάνη, η οποία έχει την ευθύνη του θέματος. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και προς τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, προκειμένου να ενεργήσει και ο ίδιος προς τον ομόλογο του Έλληνα υπουργό.

Επίσης ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Κεντρικής  Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ο Πρέσβης στην Αθήνα  καθώς  και ο Εμπορικός Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Η συγκεκριμένη πρόνοια περιλαμβανόταν στο ελληνικό νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αρχικά προέβλεπε την παρακράτηση φόρου 26% στις συναλλαγές που έχουν οι επιχειρήσεις με κράτη που θεωρούνται «μη συνεργάσιμα φορολογικά» ή έχουν «προνομιακό φορολογικό καθεστώς».

Σύμφωνα με την αρχική επίμαχη διάταξη του άρθρου 21, όποια επιχείρηση αγοράσει προϊόντα ή προμηθευτεί καύσιμα ή πρώτες ύλες από μια εταιρεία που βρίσκεται στην Κύπρο, τη Βουλγαρία, το Κατάρ ή την Ιρλανδία, χώρες στις οποίες ισχύει προνομιακό φορολογικό καθεστώς, έχουν δηλαδή φορολογικό συντελεστή κάτω του 13%, θα έπρεπε να καταβάλει φόρο 26% επί της δαπάνης. Ο φόρος θα επιστρέφεται σε διάστημα δώδεκα μηνών, εφόσον η επιχείρηση αποδείξει στη φορολογική διοίκηση ότι η συναλλαγή είναι πραγματική.

Ακολούθως η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε στη Βουλή ότι το επίμαχο άρθρο 21 δεν αποσύρεται αλλά γίνεται πρόβλεψη «όπως στις υποθέσεις στις οποίες εκ των εγγράφων προκύπτει αυταπόδεικτα η νομιμότητα της συναλλαγής να παρέχεται η δυνατότητα κατευθείαν απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του φόρου».

Στην επιστολή του ΚΕΒΕ σημειώνεται πως θα πρέπει να αποφευχθεί η συλλήβδην αντιμετώπιση των εταιρειών που είναι εγκατεστημένες στην Κύπρο ως οχήματα φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής και να μην επιβαρυνθούν με παρακρατούμενες φορολογικές  υποχρεώσεις.

Αναλυτικά η επιστολή

 

Δειτε Επισης

Κορνήλιος Κορνηλίου: Προοπτικές επέκτασης επιχειρηματικής και εμπορικής συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ
Δ. Σκουρίδης: Το κυπριακό οικοσύστημα έρευνας και ανάπτυξης και ο ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας του ICT
Μάριος Ταννούσης: Οι επιτυχίες της κυπριακής οικονομίας και το ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Κύπρο
7ο Doing Business with Cyprus Summit-Μεγάλο συνέδριο της ΙΜΗ και του Invest Cyprus στο Τελ Αβίβ (pics)
Διακανονισμό για ποσότητες φυσικού αερίου από «Αφροδίτη» και διάδρομο IMEC συζήτησαν Χριστοδουλίδης-Νετανιάχου
Μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις από συντεχνίες και προς θερμό καλοκαίρι στα εργασιακά με καυτή πατάτα την ΑΤΑ
EKCO Group: Το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του Ηλία Κόκκινου και του Χαράλαμπου Ονουφρίου
Μ. Κουρούπη: Κληροδότημα για τις επόμενες γενιές ταξιδιωτών τα έργα ανάπτυξης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου
Το λιανικό εμπόριο στην εποχή του e-commerce...Οι στρατηγικές omnichannel και ο ανταγωνισμός σε ένα δυναμικό τοπίο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: H Μακαρίου επαναπροσδιορίζεται, το κέντρο επανέρχεται