Αμαθούσα: Αρνητικά αποτελέσματα και νέος σχεδιασμός

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα για το τεμάχιο Αμαθούσα του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 48ωρο αλλά και που κατέχει εδώ και μερικές ημέρες του Υπουργείο Ενέργειας.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μη ικανοποιητικές ποσότητες φυσικού αερίου, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα δεν είναι τόσο απλά, ώστε να περιορίζονται στην ποσότητα φυσικού αερίου αλλά ρόλο παίζουν πολλές άλλες παράμετροι.

Το βάθος, η γεωλογία της υπό έρευνας περιοχής, το εάν είναι ρευστή ή σταθερή η όποια ποσότητα και ο τρόπος άντλησης της όποιας ύπαρξης φυσικού αερίου αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην επιχείρηση εντοπισμού κι έπειτα άντλησης αερίου από τον βυθό της Μεσογείου. Όλα τα πιο πάνω πορούν να ενταχθούν στο ευρύτερο κάδρο του γεωλογικού μοντέλου, το οποίο η κοινοπραξία ENI/Kogas έχει χρησιμοποιήσει. Το μοντέλο αποτελεί την πράξη, της οποίας το ιδανικό αποτέλεσμα οδηγεί στην ικανοποιητική ποσότητα φυσικού αερίου και βεβαίως της εκμετάλλευσής του. Μέχρι στιγμής επιτυχημένη σε όλες τις διαδικασίες έχει αποδειχθεί η Noble, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει χρησιμοποιήσει διαφορετικό γεωλογικό μοντέλο.

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν αποκλείεται συνεργασία της ENI/Kogas με την Total, σε επίπεδο εξέτασης του γεωλογικού μοντέλου που χρησιμοποιούν για τις έρευνές τους. Η εν λόγω πρακτική συνεργασίας είναι συνηθισμένη στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, ιδίως ανάμεσα σε εταιρείες που εργάζονται σε κοντινές περιοχές. Η Noble βέβαια που είναι μπροστά σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολούθησε – σε όλα τα επίπεδα- πιο δύσκολα θα παραχωρήσει δεδομένα που κατέχει.

Οι επόμενες εβδομάδες θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα αναφορικά με τις έρευνες τόσο της ENI/ Kogas όσο και της Total, που θα διαμορφώσουν και τον οδικό χάρτη ερευνών των επόμενων χρόνων στην Κύπρο.

 

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% στις τιμές του brent, αλλά με εβδομαδιαία άνοδο εν μέσω γεωπολιτικής έντασης
Papouis Dairies: Αποκτά εργοστάσιο παραγωγής χαλλουμιού και αναρής στα Λύμπια-Σε διαβούλευση η μονάδα
Εγκαταστάσεις και υποδομές μιας επένδυσης μεγατόνων στην καρδιά της καινοτομίας-Τι θα έχει το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο
Γιώργος Τοφινής: Το όραμα της ΕΤΑΠ για την επαρχία Αμμοχώστου-Ανέκαθεν πρωτοπόρα στον τομέα του τουρισμού
Bcentriqe.ai: Στρατηγική επέκταση στην Κύπρο για την εταιρεία με έδρα τη Silicon Valley-Φέρνει πρωτοποριακές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης
F.O.C. Family Office Connect Cyprus: Το νέο δικτύο που αναδεικνύει την Κύπρο ως διεθνές κέντρο για family offices(pics)
Τεχνητή νοημοσύνη εν δράσει... Πώς το AI μεταμορφώνει επιχειρήσεις και κυβερνητικά συστήματα
Η τεχνολογία ως εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων για αναδιαμόρφωση της εμπειρίας του πελάτη
Οριακή μείωση ανάπτυξης και χαμηλότερος πληθωρισμός-Οι νέες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Δημήτρης Νησιώτης: Ενισχύεται δυναμικά το οικοσύστημα της πληροφορικής-Να μπει σε θέση οδηγού το κράτος