Πατσαλής: Δεν θα έχουμε ΓεΣΥ τον Ιούνιο 2015

Και επίσημα ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή ότι δεν θα υλοποιηθεί το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) εντός χρονοδιαγραμμάτων -όπως ήταν κοινό μυστικό- καθώς καθυστερεί η κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή ούτε υπήρξε πρόοδος στην ετοιμασία του λογισμικού συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι οι σχεδιασμοί για την εφαρμογή του ΓεΣΥ προγραμματίζονταν σε τρεις φάσεις, με τον Ιούλιο του 2015 να εφαρμόζεται η 1η φάση, τον Ιανουάριο του  2016 η 2η φάση και τον Ιούλιο του 2016 η 3η φάση.

Σε συνέντευξή του, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής ξεκαθάρισε ότι “χωρίς λογισμικό δεν γίνεται ΓεΣΥ”, σημειώνοντας ότι δυστυχώς υπάρχουν θέματα, τα οποία φέρνουν το Υπουργείο του σε θέση που να μην μπορεί να υλοποιήσει το ΓεΣΥ μέσα στο 2015. Όπως είπε ο κ. Πατσαλής, “αυτό ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, αφού ήταν γνωστό ότι τα χρονοδιαγράμματα ήταν ασφυκτικά και αυτό το γνώριζε και η Τρόικα”, για να προσθέσει ότι “όλοι οι εμπλεκόμενοι κυνήγησαν με πάθος να κάνουν όλα όσα ήταν απαραίτητα”.

Ευθύνες ΟΑΥ για λογισμικό

Το πιο σημαντικό κώλυμα που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι το λογισμικό σύστημα, το οποίο - όπως δήλωσε ο κ. Πατσαλής - “είναι αρκετό, για να καταρρεύσει το σύστημα”. Επέρριψε ευθύνες στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος είπε ότι δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τον ανταγωνιστικό διάλογο και δεν έχει καν βγει προσφορά, κάνοντας λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις από πλευράς του. Πρόσθεσε ότι από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει το κονδύλι των 10.5 εκατομμυρίων, το οποίο έχει δώσει στον ΟΑΥ, για την ετοιμασία του λογισμικού.

“Είναι μια ευθύνη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Εμείς έχουμε εξασφαλίσει το κονδύλι και το έχουμε δώσει στον ΟΑΥ (10.5 εκατομμύρια), όμως, υπήρξαν πάρα πολλές καθυστερήσεις. Μετά που ασκήσαμε πολλές πιέσεις προς τον Οργανισμό, για να μας δώσει ημερομηνία, για το πότε θα είναι έτοιμο το λογισμικό, ενημερωθήκαμε προφορικά περί τα τέλη του 2014 ότι δεν μπορεί να είναι έτοιμο το λογισμικό, ενώ  αυτή τη στιγμή ακόμα συζητούμε μαζί τους και ακόμα θα μας δώσουν ακριβή ημερομηνία”, είπε.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι  καθορίστηκε το καλύτερο σενάριο, που λέει πως το λογισμικό θα είναι έτοιμο το  Σεπτέμβριο του 2016 και το χειρότερο σενάριο, που κάνει λόγο για τα μέσα του 2017.

“Επειδή”, σημείωσε, “ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, πάντα αναμένονται καθυστερήσεις, διαφαίνεται με αυτά τα οποία μας είπε ο ΟΑΥ ότι ίσως να είμαστε έτοιμοι και τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017. Αν θέλετε ένα καλό σενάριο, θα λέγαμε το Σεπτέμβρη του 2016 και ένα κακό σενάριο στα μέσα του 2017, άρα σίγουρα δεν μιλάμε για το ΓεΣΥ το 2015 και σίγουρα μιλάμε για το 2016, με την ελπίδα να έχουμε το λογισμικό στα τέλη του 2016”.

Άλλες καθυστερήσεις

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, “βεβαίως υπάρχουν και πολλές άλλες καθυστερήσεις. Πρέπει να γίνει ο καθορισμός των συνεισφορών, άρα χρειάζεται μια διαπραγμάτευση με τους συνεισφορείς, εργοδότες και εργοδοτούμενους. Θα πρέπει να καθοριστεί αυτό το ποσοστό, το οποίο δεν έγινε, θα πρέπει να καθοριστούν οι αποζημιώσεις των γιατρών και των νοσηλευτηρίων. Αυτή η συζήτηση δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμα μεταξύ του ΟΑΥ και των παρόχων, άρα χωρίς να λέω ότι υπάρχει μια αποκλειστική ευθύνη στον ΟΑΥ, γι` αυτή την καθυστέρηση, όμως, υπάρχει ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης, γιατί όπως σας έχω πει το λογισμικό,  που είναι η βάση ολόκληρου του οικοδομήματος ΓεΣΥ, δεν είναι έτοιμο”, ανέφερε.        

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο του δεν μπορεί να καθορίσει ακόμη τη μετάθεση των χρονοδιαγραμμάτων και το πότε ακριβώς θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, αφού αναμένει  από τον ΟΑΥ να ανακοινώσει μια ημερομηνία, για το πότε θα είναι έτοιμο το λογισμικό. Επίσης, είπε πως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση με την Τρόικα, η οποία θα δώσει και το τελικό κείμενο του μνημονίου, μέσα στο οποίο θα πρέπει να δεσμευτούν, για το πότε ακριβώς θα εφαρμοστεί και ποιο ακριβώς ΓεΣΥ θα κάνουν, σημειώνοντας ότι αναμένεται πως η Τρόικα θα έρθει τον Απρίλιο του 2015, για να καταλήξει μετά από διαβουλεύσεις με το Υπουργείο, για το πως θα αλλάξουν τα πράγματα. Είπε, τέλος, ότι δεν πιστεύει ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν ή δεν θα υλοποιηθούν αυτά που πρέπει, αφού υπάρχει πολιτική απόφαση, υπάρχει εμπειρογνωμοσύνη, υπάρχει αποφασιστικότητα, ώστε να προχωρήσουν, ωστόσο, σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων χρειάζονται και τη συνεισφορά του ΟΑΥ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της PadelPro στη Λευκωσία-Άνοιξαν και επίσημα τις πόρτες τους στο κοινό(pics)
CNP Ασφαλιστική: Τέταρτη διάλεξη για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία
Επιχειρηματική αποστολή ΚΕΒΕ σε Μπρατισλάβα και Πράγα-Οι τομείς που θα επικεντρωθεί
Στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου ο Καθηγητής Σ. Μιχαηλίδης του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης»
ΙΚΥΚ: Υποτροφίες σε Κύπριες για σπουδες στη ναυτιλία, την καινοτομία και την τεχνολογία
Στον β’ πόλο ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ ξεναγήθηκε η Υπουργός Παιδείας-Ενημερώθηκε για τα εν εξελίξει έργα
Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Zhejiang-Ποιους τομείς αφορά
METRO Supermarkets: Εκστρατεία συλλογής τροφών για ζώα
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Το απόρρητο και η ασφάλεια
Μ. Χατζημανώλη: Αύξηση κατά 12% των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων υπό κυπριακή σημαία