Powered by

Qatar Airways: Εξερευνώντας τα… μυστήρια της Ντόχα

Το ραντεβού δόθηκε για τις 11.30, στο check-in της Qatar Airways. Ήταν 12 του Μάρτη και το ταξίδι θα κρατούσε έως και τις 15. Ο προορισμός, για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ της αποστολής, όχι απλώς ενδιαφέρον, αλλά θα τολμούσα να πω σαγηνευτικός, καθώς η Ντόχα είναι μια πόλη που για τους πλείστους εξ ημών απέπνεε ανεξερεύνητα μυστήρια ανθρώπων, τόπων, μυρωδιών και γεύσεων.

Έτσι την είχαμε φανταστεί και έτσι τη ζήσαμε. Μυστηριώδη αλλά συνάμα και προσιτή. Μια πόλη που σε προκαλεί να την ακολουθήσεις σε μια περιήγηση πέρα από τα καθιερωμένα, έτσι όπως είναι απλωμένη σ’ ένα παζλ πολύχρωμων εικόνων τόσο πολύ αλλιώτικων μεταξύ τους. Τέσσερις μέρες τη ζήσαμε με το παραπάνω. Η φιλοξενία της Qatar Airways ήταν σε τέτοιο σημείο άψογη, που δεν άφηνε περιθώρια να περάσει αναξιοποίητη ούτε μια ώρα από τις τέσσερις ημέρες της μαγευτικής παραμονής μας στην πρωτεύουσα του Κατάρ. Και για να είμαστε ακριβείς, η μοναδικότητα της εμπειρίας άρχισε με το που επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο.

12 Μαρτίου

Επιβίβαση στο αεροπλάνο: Εξαιρετικά φιλόξενο και χαμογελαστό προσωπικό, μπόλικο φαγητό και περιποίηση, πολλές επιλογές διασκέδασης on air για να ‘σκοτώσεις’ τον χρόνο σου, ομαλή διαδρομή και προσγείωση είναι τα βασικότερα από τα χαρακτηριστικά, με τα οποία θα μπορούσε κανείς να περιγράψει το ταξίδι μας. Η Qatar Αirways έχει βάλει τον πήχη ψηλά. Οι τελευταίοι 12 μήνες, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα δημιουργικοί για την εταιρεία. Με νέα δρομολόγια, ένα από αυτά και η Λάρνακα, με αύξηση συχνότητας πτήσεων σε υφιστάμενα δρομολόγια, με το άνοιγμα του νέου αεροδρόμιο Hamad International Airport και με επέκταση στόλου μετά την παραλαβή τριών τύπων αεροπλάνων (Airbus A319, Airbus A380 και το Airbus A350). Με την παραλαβή αυτών των μοντέλων, η Qatar Airways είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο που χρησιμοποιεί κάθε τύπο αεροσκάφους της οικογένειας Airbus.

Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο Oryx Ρotana

Την ιδιαίτερα ξεχωριστή εμπειρία πολυτέλειας και φιλοξενίας που ζήσαμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού διαδέχθηκε, στο Hamad International Airport του Κατάρ, μια ομολογουμένως εύκολη και ταχεία διαδικασία παραλαβής των αποσκευών και εξασφάλισης βίζας, για να βρεθούμε γρήγορα στο ξενοδοχείο Oryx Ρotana. Το ξενοδοχείο αποτελεί ένα μοναδικό μείγμα παραδοσιακής αραβικής φιλοξενίας και συναρπαστικής σύγχρονης χλιδής. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του έχει μετατρέψει το ξενοδοχείο σε ένα ιδανικό μέρος για business και lifestyle διακοπές με βραβευμένα εστιατόρια και εγκαταστάσεις. Λόγω και της τοποθεσίας του,  αποτελεί την ιδανική βάση για να εξερευνήσει κανείς την Ντόχα.

13 Μαρτίου
Pearl Qatar

Το άσμα που λέει ‘είναι κακό στην άμμο να κτίζεις παλάτια’ έρχεται να αναιρέσει η ξενάγησή μας στο Pearl Qatar,το τεχνικό νησί που έως πρόσφατα ήταν απλώς...άμμος. Ένα θαυμάσιο αρχιτεκτονικό επίτευγμα που κάνει τους Καταριανούς πραγματικά  υπερήφανους. Αποτελείται από πολυτελή διαμερίσματα, ρετιρέ, ουρανοξύστες, ξενοδοχεία πέντε αστέρων, μαγαζιά, κήπους, εστιατόρια, καφέ, πολυτελείς πολυκατοικίες, μαρίνες και διάφορες άλλες υπηρεσίες. Το αρχικό κόστος του νησιού υπολογίστηκε  περίπου στα $2.5 δισεκατομμύρια, αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να αγγίξει τα $15 δισεκατομμύρια.

Katara Cultural Village
Το χωριό Katara είναι το μεγαλύτερο και πιο πολυδιάστατο πολιτιστικό κέντρο του Κατάρ. Αποτελεί τοποθεσία – σταθμό, όπου οι άνθρωποι ενώνονται για να αναδείξουν τους πολιτισμούς του κόσμου. Με όμορφα θέατρα, αίθουσες συναυλιών, στοές, εκθεσιακούς χώρους, γκαλερί και άλλες πολιτιστικές εγκαταστάσεις το Katara Cultural Village στοχεύει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης για τις πολιτισμικές του δραστηριότητες. Το χωρίο αποτελεί ‘φύλακα’ της κληρονομιάς και των παραδόσεων του Κατάρ, αγκαλιάζοντας συνάμα άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες μέσα από διεθνείς, περιφερειακές και τοπικές  εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εργαστήρια και εκθέσεις. Τα εστιατόρια μέσα στο χωρίο έχουν την τιμητική τους με θέα τον Περσικό Κόλπο.

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το οποίο άνοιξε το 2008 και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.  Επιβλέπων του έργου είναι ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ι.Μ. Pein. Σε αυτό το μεγαλοπρεπές και αξιοθαύμαστο αρχιτεκτόνημα στεγάζεται μία από τις πλουσιότερες συλλογές με πάνω από 800 πολύτιμα αντικείμενα Ισλαμικής Τέχνης, προερχόμενα από τρείς ηπείρους. Η συλλογή ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μία μαγευτική διαδρομή 1300 ετών πολιτιστικής κληρονομιάς.



Παρασκευή 14 Μαρτίου
Σαφάρι στην Έρημο

Η ημέρα προμήνυε περιπέτεια και αδρεναλίνη στα ύψη, καθώς την απόδραση από την πόλη ακολουθούσε σαφάρι και γεύμα στην Έρημο.  Ως ταξιδιώτες νιώσαμε τη συναρπαστική ένταση από τη διαδρομή με όχημα 4x4, θαυμάζοντας τους αμμόλοφους. Γευματίσαμε στην Έρημο (!) μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες τέντες που προσφέρουν ξεκούραση και χαλάρωση, απολαμβάνοντας την αραβική κουζίνα και μυρωδάτο καφέ.

Souq Waqif:
Τελευταίος σταθμός της μέρας η φημισμένη αγορά Souq Waqif, ασφυκτικά γεμάτη από τουρίστες και ντόπιους με τις λευκές κελεμπίες, ιδανική για αγορά σουβενίρ, παραδοσιακών στολών, καρυκευμάτων, αρωμάτων, αλλά και ακριβών κοσμημάτων, τα οποία μπορεί κανείς να βρει στην Gold Souq. Με μεγάλο αριθμό καφέ και εστιατορίων, που προορίζονται τόσο για τους περιηγητές όσο και για τους ντόπιους, σού δίνει την ευκαιρία να μαζέψεις εμπειρίες και εικόνες από τον αυθεντικό τρόπο ζωής των ανθρώπων της πόλης.  

Σάββατο 15 Μαρτίου                                                                       
Hamad International Airport  

Όταν με εισιτήρια και διαβατήρια στο χέρι ψάχνεις την ακριβή ώρα της αναχώρησης, είσαι πεπεισμένος ότι μέχρι εδώ ήτανε, όμορφα περάσαμε, αλλά οι εκπλήξεις τέλος! Με αυτό το σκεπτικό φτάσαμε στο Hamad International Airport, αλλά διαψευστήκαμε. Το ίδιο το αεροδρόμιο αποτελεί έκπληξη για τον ξένο περιηγητή. Με την άφιξη δεν είχαμε την ευκαιρία να το εξερευνήσουμε. Η Qatar Airways, που μας φιλοξενούσε, μας άφησε το καλύτερο για το τέλος…Το Hamad International Airport είναι χωρίς υπερβολή ένα μεγάλο και υπέρλαμπρο κόσμημα του Κατάρ. Οι χώροι του είναι άνετοι και πολυτελής με εκλεπτυσμένη κομψότητα. Οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στις διάφορες τεράστιες αίθουσες με τις υψηλές οροφές και να απολαύσουν την απίθανη διακόσμηση που σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά έργα τέχνης που υπάρχουν κάνουν την εμπειρία του επισκέπτη μοναδική. Ο ταξιδιώτης έχει όλες τις ανέσεις και επιλογές που χρειάζεται όπως εστιατόρια, καταστήματα, γυμναστήριο και διάφορες αίθουσες ψυχαγωγίας και ξεκούρασης. Αξιοσημείωτο  είναι πως μέσα στο αεροδρόμιο υπάρχει και ξενοδοχείο. Το Hamad International Airport είναι αναμφισβήτητα πολύ περισσότερο από ένα αεροδρόμιο το οποίο προσφέρει στους ταξιδιώτες μοναδικές στιγμές. Σε αυτό το αεροδρόμιο η καθυστέρηση κάποιας πτήσης είναι πολύ απλά μια πολύ καλή ευκαιρία για να το εξερευνήσεις καλύτερα!

Η Ντόχα με λίγα λόγια
Η Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ με 1,3 εκατομμύρια κατοίκους είναι μια πολύ πλούσια πόλη η οποία δεν αφήνει κανένα επισκέπτη ασυγκίνητο. Από τους επιβλητικούς ουρανοξύστες και τις εξαιρετικές αθλητικές εγκαταστάσεις, μέχρι τα μαγευτικά τεχνητά νησιά και παραλίες, υπόσχεται  μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες της. Τεράστια εμπορικά κέντρα, μουσεία, πολυτελής μαρίνες και έξοχα ξενοδοχεία συνθέτουν το πάζλ μιας πόλης όασης. Μεγάλο ρόλο φυσικά στην ανάπτυξη  και ευημερίας  της χώρας διαδραματίζουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αφού όπως είναι γνωστό το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου αερίου στον κόσμο. Η χώρα σήμερα διαδραματίζει σημαντικό και κεντρικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και παγκοσμίως. Εξάλλου η  διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδόσφαιρου 2022 στην πρωτεύουσα είναι ακόμη μια ευκαιρία για να γίνουν περισσότερα μεγάλα έργα ενώ ο τουρισμός αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ.  Ο τότε Εμίρης στην εξουσία, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι,αλλά και ο σημερινός στην εξουσία Εμίρης, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, έπαιξαν καθοριστικό λόγο στην ανάπτυξη της χώρας σε όλους τους τομείς. Ειδικά η Ντόχα διεκδικεί επάξια τον όρο ‘πολιτιστική πρωτεύουσα’ του αραβικού κόσμου λόγο των πολλών μουσείων, έργα τέχνης και πολιτιστικών κέντρων που διαθέτει. Τέλος αναπόσπαστο κομμάτι του Κατάρ και της ανάπτυξης του αποτελεί και η παγκόσμια και βραβευμένη Qatar Airways η οποία ταξιδεύει τη φήμη του Κατάρ σε πάνω από 100 προορισμούς.

Πάντως, η Ντόχα των αντιθέσεων καταφέρνει να σε κερδίσει. Τόσο γιατί σε τραβάει να την ανακαλύψεις λόγω των αντιθέσεων που παρουσιάζει όσο και για τη φιλοξενία που γνωρίζεις κατά την εκεί παραμονή σου. Ως γυναίκα, θέλησα να μάθω περισσότερα για τις μαυροφορεμένες γυναίκες της και για το πώς βιώνουν τους αυστηρούς, για εμάς τουλάχιστον, θρησκευτικούς κανόνες σε μια πόλη που ζει και αναπνέει αναδεικνύοντας το σύγχρονο της πρόσωπο. Τις είδαμε να περπατάνε μαζί με τους συζύγους τους, να ψωνίζουν, να τρώνε και να καπνίζουν ναργιλέ. Την ίδια ώρα πρέπει να παραμένουν εξαιρετικά διακριτικές. Κατά παρόμοιο τρόπο παραμένουν πιστοί στους κανόνες και οι άρρενες Καταριανοί με τις λεύκες κελεμπίες, που πρόθυμα και με μόνιμο χαμόγελο είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ξένου επισκέπτη για εξυπηρέτηση στα καταστήματα και τις διάφορες άλλες υπηρεσίες. Οι άνδρες της πόλης,  που αφήνουν τις δουλείες τους όταν έρχεται η ώρα να προσευχηθούν. Είναι τότε που τα καταστήματα και τα γραφεία παραλύουν. Είναι τότε που η Ντόχα σε καλεί να ενώσεις ένα ακόμα από τα πολλά κομμάτια του παζλ που συνθέτουν το πολύχρωμο της προφίλ.

Από την Ουρανία Παύλου

Ευχαριστίες στην Κική Χαΐδά, Marketing & E-Commerce Coordinator  της Qatar Airways στην Κύπρο, για την άψογη διοργάνωση του ταξιδίου, καθώς επιμελήθηκε τα πάντα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Για να περάσουμε, όμως, τέσσερις θαυμάσιες μέρες συνέβαλε τα μέγιστα και η παρέα των συνταξιδιωτών. Το κέφι και η καλή διάθεση του Αντρέα, του Κωνσταντίνου, της Ευαγγελίας, της Έυης και της Μαρίας. Εις το επανιδείν…

Δειτε Επισης

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της PadelPro στη Λευκωσία-Άνοιξαν και επίσημα τις πόρτες τους στο κοινό(pics)
Έντονο γαλλικό ενδιαφέρον για GSI… Τριμερής Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη, Μακρόν στη Νέα Υόρκη
Τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της επόμενης τριετίας-Τα ποσά που θα διατεθούν ανά Υπουργείο
Τα brands αυτοκινήτων που επιλέγουν οι αγοραστές-Τρέχουν με φόρα οι εγγραφές
Κινητή τηλεφωνία: Τα μερίδια αγοράς και οι αυξομειώσεις στα ποσοστά των παρόχων
Κ. Κουμής: Κονδύλι €500.000 στον προϋπολογισμό του 2025 για αναβάθμιση των παραλιών
Anaïs: O must προορισμός του City of Dreams Mediterranean κλείνει τα pool parties της σεζόν με Afrojack
Επιστρέφει η σταθερή τηλεφωνία με κύριο μέσο τις συνδέσεις τύπου fiber optic-Αύξηση και στους χρήστες κινητής
Ηλεκτρική διασύνδεση: Διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και όλα τα λεφτά τα 100 εκατ. της Κύπρου
Επιτάχυνση κατέγραψε ο ΣΠΟΔ τον Αύγουστο με ετήσια αύξηση 0,8%