Powered by

Ντράγκι: Δεν συζητείται έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Ξεκαθάρισε τη θέση του ότι "δεν συζητάμε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ" ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μια διαδικασία η οποία θα αποκαταστήσει τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της Κυβέρνησης και των τριών θεσμών και θα οδηγήσει σε μια αξιόπιστη προοπτική για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάσει της ισχύουσας ρύθμισης.

Παρεμβαίνοντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο κ. Ντράγκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, "με καλή θέληση από όλες τις πλευρές", θα καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα που θα συμβάλει στην αποκατάσταση αυτής της αξιόπιστης προοπτικής για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.

Ο κ. Ντράγκι εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα της ΕΚΤ να επαναφέρει τη ρήτρα εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα μόλις διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι συνθήκες αυτές υπήρχαν τον Αύγουστο του 2012, αλλά όχι τον Φεβρουάριο του 2015, όταν η επικοινωνιακή πολιτική βασικών υπουργών της κυβέρνησης παραπέμπει συχνά στη χρεοκοπία και την αφερεγγυότητα κάτι που αποδυναμώνει περαιτέρω την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ εκβιάζει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η έκθεση της Τράπεζας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 104 δισ. ευρώ ή 65% του ΑΕΠ της χώρας, η οποία είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. "Για ποιον εκβιασμό λοιπόν μιλάμε;", αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η όριο έκδοσης έντοκων γραμματίων για την Ελλάδας περιορίζεται σε 15 δισ. ευρώ- κάτι που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και όχι από την ίδια την ΕΚΤ.

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της και να εκπληρώσει όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών της, επέμεινε ο πρόεδρος της ΕΚΤ ο οποίος επανέλαβε ότι "δεν συζητάμε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»