Powered by

Υποφέρουν οι Ρώσοι με δάνεια σε ξένο νόμισμα

Εφιάλτη προκαλούν στους Ρώσους τα δάνεια σε ξένο νόμισμα. Εξαιτίας της υποτίμησης του ρουβλιού, το κόστος αποπληρωμής χιλιάδων στεγαστικών δανείων σε δολάρια,  έχει εκτοξευτεί.

Την Κυριακή, δανειολήπτες, που φοβούνται ότι θα χάσουν τα σπίτια τους, πραγματοποιήσαν διαμαρτυρία στην Κόκκινη Πλατεία. Η αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση και προχώρησε σε 50 προσαγωγές.

«Δηλαδή, θα μας πετάξουν έξω… και πού θα ζούμε, σε σκηνές; Δεν έχουμε άλλο μέρος να ζήσουμε, δεν έχουμε συγγενείς, δεν έχουμε διέξοδο» δήλωσε η Tatiana Samoilova, βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους κατέφυγαν σε γειτονική εκκλησία, για να αποφύγουν τη σύλληψη. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε κανονικά, όπως κάναμε μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να πληρώνουμε δίκαιους τόκους. Με αυτή την κατάσταση δε θα μπορέσουμε να πληρώνουμε αυτά τα ποσά. Και δεν ξέρω ποιος θα κερδίσει- ίσως οι τράπεζες- αν τα παιδιά μου καταλήξουν να ζούνε στους δρόμους» δήλωσε κάτοικος της Μόσχας.

Μία ημέρα μετά την κινητοποίηση, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας παρενέβη: ζήτησε από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δανείων, για να δοθεί ανάσα στα νοικοκυριά. Επίσης, παροτρύνει τα επίμαχα δάνεια να μετατραπούν σε ρούβλια και μάλιστα με βάση την ισοτιμία που είχε οριστεί τον Ιανουάριο του 2014.

Τη Δευτέρα, το ρούβλι σημείωσε νέα πτώση, λόγω των πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου. Η ισοτιμία έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε στα 58,798 ρούβλια για ένα δολάριο.

ΠΗΓΗ: Euronews.gr

Δειτε Επισης

Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες