Jack Lang: Από το παλιό μοντέλο στην καινοτομια

Ο Βρετανός επιχειρηματίας, business angel (επενδυτής σε start-ups) και με βάση το κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου έρχεται στην Κύπρο για το CIM Summit 2015, το οποίο θα παραγματοποιηθεί το Σάββατο, 28 Μαρτίου. Ανάμεσα στα ταξίδια του ο κ. Lang βρήκε χρόνο να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις του InBusinessNews αναφορικά με την παρπαγωγικότητα, τις μικρές αγορές όπως η Κύπρος αλλά και τα κλειδιά της επιτυχίας για μικρές, νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Πώς μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος με ακριβή πρόσβαση στο γρήγορο ίντερνετ μπορεί να καταστεί παραγωγική και ανταγωνιστική σε σχέση με άλλους προορισμούς της περιοχής της;
Η γνώση για την οικονομία είναι παγκόσμια. Η Κύπρος έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και αυτό αφορά στις συνθήκες διαβίωσης. Είναι ένας εξαιρετικός χώρος για να ζει κάποιος. Εάν το ίντερνετ είναι αργό και ακριβό όπως λέτε στην Κύπρο, τότε υπάρχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ξένες επενδύσεις στη χώρα, για παροχή φτηνής και γρήγορης σύνδεσης. Η Φινλανδία και το Ισραήλ αποτελούν καλά παραδείγματα του πώς κατέστησαν πιο παραγωγικές και πιο ανταγωνιστικές αξιοποιώντας γνώση από την παγκόσμια αγορά.

Ποιες περιπτώσεις εταιρειών έχουν επηρεάσει σημαντικά μικρά κράτη και μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα και για την Κύπρο;
Η Nokia στη Φινλανδία, οι ασφάλειες στις Βρεμούδες. Ακόμη και εδώ που έχω τη βάση μου στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου, μια συνεργασία με περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις αριθμεί πλέον κάπου 50 χιλιάδες εργαζομένους, με αξία της τάξης των 50 δισ. στερλινών.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κυπριακές επιχειρήσεις, δύο χρόνια μετά το κούρεμα αλλά και αρκετά χρόνια σε οικονομική κρίση και ύφεση;
Think global (να σκέφτεσαι παγκόσμια, δηλαδή να βλέπεις και να παίρνεις παραδείγματα από τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο).

Ποια είναι τα κλειδιά για απεμπλοκή από το παλιό, αντιπαραγωγικό και υφεσιακό σύστημα και συχνά κυριαρχεί σε επιχειρήσεις;
Είναι σημαντικό για τους ενδιαφερόμενους να εξετάσουν τα παραδείγματα καινούργιων, τεχνολογικών start-ups. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα καινοτόμων επιχειρήσεων που έδωσαν τα φώτα τους σε πολλούς άλλους του περιβάλλοντός τους. Φορολογικά κίνητρα και πολιτικές κυβερνήσεων θα πρέπει να ενθαρρύνουν καινοτόμες επιχειρήσεις για περαιτέρω κατάρτιση.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να μειωθεί και η περιπλοκότητα διαδικασιών αλλά και το ρίσκο στην προσπάθεια για καινούργια ξεκινήματα. Την ίδια ώρα για κάθε νέα επιχείρηση είναι σημαντική η συμβατότητα των υπηρεσιών ή των προϊόντων της με την κοινωνία στην οποία θα δραστηριοποιηθεί. Και κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι να καταφέρει μια οικονομία να παρέχει κοινωνικά και οικονομικά κίνητρα για μεγαλύτερη ώθηση της καινοτομίας.

 

Δειτε Επισης

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της PadelPro στη Λευκωσία-Άνοιξαν και επίσημα τις πόρτες τους στο κοινό(pics)
CNP Ασφαλιστική: Τέταρτη διάλεξη για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία
Επιχειρηματική αποστολή ΚΕΒΕ σε Μπρατισλάβα και Πράγα-Οι τομείς που θα επικεντρωθεί
Στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου ο Καθηγητής Σ. Μιχαηλίδης του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης»
ΙΚΥΚ: Υποτροφίες σε Κύπριες για σπουδες στη ναυτιλία, την καινοτομία και την τεχνολογία
Στον β’ πόλο ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ ξεναγήθηκε η Υπουργός Παιδείας-Ενημερώθηκε για τα εν εξελίξει έργα
Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Zhejiang-Ποιους τομείς αφορά
METRO Supermarkets: Εκστρατεία συλλογής τροφών για ζώα
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Το απόρρητο και η ασφάλεια
Μ. Χατζημανώλη: Αύξηση κατά 12% των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων υπό κυπριακή σημαία