Powered by

ΕΚΤ: Έσχατη λύση τα περιοριστικά για Ελλάδα

Οι έλεγχοι κεφαλαίων θα ήταν έσχατη λύση για να σταματήσει η Ελλάδα την εκροή καταθέσεων από την χώρα, δήλωσε την Δευτέρα ο το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Christian Noyer.

Ειδικότερα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Bloomberg ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ο κ. Noyer απάντησε: Δεν θα απαντήσω σε αυτό γιατί πραγματικά είναι ένα εργαλείο έσχατης λύσης», ενώ πρόσθεσε «Αίσθησή μου είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών”.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα “ξεκάθαρο μονοπάτι μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας” και πως η χώρα πρέπει να διορθώσει όλες τις οικονομικές του στρεβλώσεις, κάτι που όπως είπε δεν απαιτείται μόνον από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας αλλά και από το ΔΝΤ. Πρέπει να έχουμε ένα ξεκάθαρο μονοπάτι της οικονομικής πολιτικής που θα οδηγήσει στην οικονομική επιτυχία. Είναι αυτό που χρειαζόμαστε όλοι, είπε ο ίδιος.

Ο κ. Noyer, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, πρόσθεσε πως η ΕΚΤ επανεξετάζει το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες σε εβδομαδιαία βάση ώστε να διασφαλίζεται η παροχή επαρκούς ρευστότητας για την στήριξη της οικονομίας. Αλλά το πρόγραμμα δεν μπορεί να σχεδιαστεί για να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στις Βρυξέλλες ελπίζοντας να διασφαλίσει στην συνάντηση με ηγέτες της ευρωζώνης, την ρευστότητα που απεγνωσμένα χρειάζεται η χώρα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Συνάντησε, ωστόσο σθεναρή αντίσταση από τους Ευρωπαίους ηγέτες που υπογράμμισαν πως πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά χρήματα για την Ελλάδα.


Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»