Powered by

Ζητούνται 10 εκατ. ευρώ για τις ΚΑ

Την αποδέσμευση ποσού 10 εκατ. ευρώ ζητά με επιστολή του προς τη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να καλύψει τις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών.
 
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί την Τρίτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ενώ όπως αναφέρεται, οι συνολικές αποζημιώσεις φτάνουν στα 68,2 εκατ. ευρώ.
 
Το ποσό των €10 εκατ. προέρχεται από το κονδύλι κοινωνικές παροχές- παροχές παιδείας του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο έγγραφο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και φέρνουν στο φως οι εφημερίδες, το ποσό των €10 εκατ. θα κατανεμηθεί ως εξής: 

1. Καταβολή ποσού €8,92 εκατ. στο Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών για 493 υπαλλήλους, εξαιρουμένων των πιλότων, των οποίων τερματίστηκε η απασχόλησή τους κατά το 2015. Το ποσό θα καλύψει το έλλειμμα του Ταμείου που συσσωρεύθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Το συνολικό ποσό αποζημίωσης που θα καταβληθεί από το Ταμείο Πρόνοιας ανέρχεται στα €29,8 εκατ. 

2. Παραχώρηση ποσού €2,64 εκατ. σε 268 υπαλλήλους, εξαιρουμένων των πιλότων, οι οποίοι αποχώρησαν κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2012-Δεκεμβρίου 2014. Θα τους καταβληθεί πρόσθετη αποζημίωση προκειμένου να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με τους υπαλλήλους που έτυχαν πλεονασμού κατά το 2015. Στους παραπάνω περιλαμβάνονται υπάλληλοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αλλά είναι μέλη του Ταμείου Προνοίας για περισσότερα από 10 χρόνια, καθώς και υπάλληλοι που είναι μέλη του Ταμείου Προνοίας για λιγότερα από 10 έτη. 

3. Καταβολή ποσού €332.010 σε 496 υπαλλήλους, με εξαίρεση τους πιλότους, με σκοπό την αύξηση της καταβληθείσας αποζημίωσης για την προειδοποιητική περίοδο τερματισμού της απασχόλησής τους με βάση τις απολαβές που λάμβαναν πριν την εφαρμογή οποιωνδήποτε αποκοπών ή μειώσεων. Η συνολική αποζημίωση για την προειδοποιητική περίοδο τερματισμού της απασχόλησης ανέρχεται στα €3,9 εκατ. 

4. Αύξηση της αποζημίωσης σε 225 υπαλλήλους που τερματίστηκαν οι υπηρεσίες τους ή έτυχαν πλεονασμού από τον Οκτώβριο του 2012 και εντεύθεν. Πρόκειται για υπαλλήλους με υπηρεσία κάτω από 10 έτη. Το κόστος της επιπρόσθετης αποζημίωσης υπολογίζεται στις €320.000. 

5. Παραχώρηση πρόσθετης αποζημίωσης ύψους €181.600 σε 37 υπαλλήλους (προσωπικό αορίστου χρόνου, εποχικό και ωρομίσθιο), οι υπηρεσίες των οποίων τερματίστηκαν ή έτυχαν πλεονασμού από τον Οκτώβριο του 2012 και εντεύθεν, ως ακολούθως: Μέχρι τρία χρόνια υπηρεσίας πέντε μηνιαίους μισθούς με οροφή τις €3.500. Από τρία μέχρι πέντε χρόνια υπηρεσίας πέντε μηνιαίους μισθούς με οροφή τις €5.000 και από πέντε χρόνια υπηρεσίας και άνω 5 μηνιαίους μισθούς με οροφή τις €7.000. 

6. Παραχώρηση πρόσθετης αποζημίωσης €2,5 εκατ. προς όλο το προσωπικό που αποχώρησε ή έτυχε πλεονασμού κατά την περίοδο 2012-2015. Η αποζημίωση αυτή θα κατανεμηθεί αποκλειστικά στο προσωπικό με εξαίρεση τους πιλότους. 

Τι θα λάβει το πλεονάζον κατά το 2015

Ταμείο Προνοίας Πιλότων - €16,13 εκατ. 
Ταμείο Προνοίας Υπαλλήλων - €29,8 εκατ. 
Αποζημιώσεις Τερματισμού Απασχόλησης - €3,9 εκατ. 
Πρόσθετες αποζημιώσεις - €3 εκατ. 
Αποζημίωση από το Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού - €15,4 εκατ. 

Δειτε Επισης

Έντονο γαλλικό ενδιαφέρον για GSI… Τριμερής Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη, Μακρόν στη Νέα Υόρκη
Τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της επόμενης τριετίας-Τα ποσά που θα διατεθούν ανά Υπουργείο
Τα brands αυτοκινήτων που επιλέγουν οι αγοραστές-Τρέχουν με φόρα οι εγγραφές
Κινητή τηλεφωνία: Τα μερίδια αγοράς και οι αυξομειώσεις στα ποσοστά των παρόχων
Κ. Κουμής: Κονδύλι €500.000 στον προϋπολογισμό του 2025 για αναβάθμιση των παραλιών
Anaïs: O must προορισμός του City of Dreams Mediterranean κλείνει τα pool parties της σεζόν με Afrojack
Επιστρέφει η σταθερή τηλεφωνία με κύριο μέσο τις συνδέσεις τύπου fiber optic-Αύξηση και στους χρήστες κινητής
Ηλεκτρική διασύνδεση: Διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και όλα τα λεφτά τα 100 εκατ. της Κύπρου
Επιτάχυνση κατέγραψε ο ΣΠΟΔ τον Αύγουστο με ετήσια αύξηση 0,8%
Μείωση τιμών σε 25 προϊόντα, αύξηση σε 18-Τι καταδεικνύει το Παρατηρητήριο Τιμών