Powered by

Α. Νεοφύτου: Εξορθολογισμός στις επιδοτήσεις του τουρισμού

Την ανάγκη εξορθολογισμού των κονδυλίων που δίνονται στην τουριστική βιομηχανία εξέφρασε  ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Τόνισε επίσης ότι μέσα από την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων δίνεται η δυνατότητα στην Κύπρο να κοιτάξει μπροστά και να φέρει ξένες επενδύσεις, με στόχο την ανάπτυξη και την έξοδο από την οικονομική κρίση, εξέφρασε

Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι και κληθείς να αναφέρει πώς μπορούμε να πάρουμε πόρους από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «μας δίνεται μια ευκαιρία να κοιτάξουμε μπροστά, μας δίδεται η ευκαιρία μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα να πετύχουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα την ανάπτυξη».

Πρόσθεσε πως «έχουμε τα διαρθρωτικά κονδύλια του 2014-2020 της τάξης του 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και την ίδια περίοδο μπορούμε να αντλήσουμε μέσω των ανταγωνιστικών οριζόντιων προγραμμάτων σε μια δεξαμενή 80 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ και έχουμε και ένα τρίτο σχέδιο, το επενδυτικό σχέδιο του Προέδρου Γιούνκερ αξίας 315 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Να κοιτάξουμε μπροστά, να φέρουμε στον τόπο μας και ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και ξένες επενδύσεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τη σημερινή κρίση».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα του τουρισμού και την εποχικότητα στο συγκεκριμένο τομέα, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «ένας από τους πιο βασικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας είναι ο τουρισμός και η τουριστική βιομηχανία που της φορτώσαμε πολλά κόστη όσον αφορά το ΦΠΑ, ψηλό φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και γενικά είναι μια βιομηχανία που με όλα αυτά τα βάρη, αντί κέρδη δημιουργεί ζημιές. Είναι στο χέρι μας να ελαφρύνουμε τα βάρη από την τουριστική βιομηχανία», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρόσθεσε πως πρέπει «να αλλάξει η προσέγγιση μας στις επιδοτήσεις. Για χρόνια τώρα δίνουμε εκατομμύρια ευρώ επιδοτώντας τους εργαζόμενους της τουριστικής βιομηχανίας για τους 6 μήνες του χειμώνα και του φθινοπώρου που δεν δουλεύουν. Αντί να επιδοτούμε την ξενοδοχειακή βιομηχανία για να κλείνει, να κάνουμε το πιο απλό και θετικό για την οικονομία, να επιδοτούμε την τουριστική βιομηχανία για να μένουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία μας», είπε.

«Αντί της επιδότησης των διοργανωτών ταξιδίων,  που τα εκατομμύρια από την κυπριακή οικονομία φεύγουν στο εξωτερικό, να επιδοτούμε την τουριστική μας βιομηχανία να δίνει φθηνότερα πακέτα για να μένουν οι επιδοτήσεις στην Κύπρο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλλουμε εκτός Κύπρου ούτε ένα ευρώ. Το κάθε ευρώ πρέπει να το αξιοποιούμε να γίνεται πρόσθεση αξίας για την κυπριακή οικονομία», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υστερούν οι Κύπριοι σε χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό-Τι καταδεικνύει η έρευνα ΚΤΚ και ΟΟΣΑ
Nerofarm Properties: «Καμιά επίδραση στα Ενετικά Τείχη από το CITADEL-Το Τμήμα Αρχαιοτήτων αρνείται συνάντηση»
Πόλυς Γεωργιάδης: Η ίδρυση του El Greco Medical Centre, η φιλοσοφία του και οι υπηρεσίες που προσφέρει
Τι περιμένουν οι φορείς της οικονομίας από την φορολογική μεταρρύθμιση και οι ανησυχίες για την πράσινη φορολογία
Nespresso: Πρωτοπορεί στην εμπειρία καφέ στην Κύπρο από το 1993
Νέα ξενοδοχειακή μονάδα τεσσάρων εκατομμυρίων στη θέση του Eva Hotel στη Λάρνακα
Ήπια άνοδος στα ακίνητα-Οι πωλήσεις σε κάθε πόλη και το άλμα της Λάρνακας
Εκεί που θα κτυπά η καρδιά της κυπριακής Προεδρίας-Ο διαγωνισμός για ανάδοχο και όσα θα γίνουν στο «Φιλοξενία»
«Έχουμε μια ισχυρή οικονομία και είμαστε υπεύθυνοι στα οικονομικά-Αισιόδοξος από το ενδιαφέρον για επενδύσεις»
Απάντησε για το ύψος του αφορολόγητου ο Πρόεδρος-«Ούτε μεσοβέζικα ούτε θολά…Πολύ περισσότερο από €24.500»