Powered by

Tσίπρας: Όχι σε υφεσιακά μέτρα

Φανερά ικανοποιημένος ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει νέα υφεσιακά μέτρα, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δικαιώθηκε, καθώς αναγνωρίστηκε στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση. Ανέφερε ότι η χώρα δεν έχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας και ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι εξασφαλισμένες. 

Παράλληλα, ο έλληνας Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η λίστα θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν και το συντομότερο δυνατόν θα συγκληθεί το Eurogroup, για να μπει πραγματικά η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στις ράγες. Επιδίωξη των ευρωζώνης είναι να έχει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις ώς την Παρασκευή 27 Μαρτίου ώστε να συγκληθεί τότε εκτάκτως το Eurogroup είτε εκείνη την Παρασκευή είτε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου. 

Πώς θα γίνει η εκταμίευση

Για την εκταμίευση των χρημάτων ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι πρώτα θα κατατεθεί η λίστα, θα γίνει από κοινού αξιολόγησή της στο Brussels Group, μετά θα εγκριθεί από το Eurogroup και μετά γίνει δυνατή μια σταδιακή εκροή χρημάτων, τα οποία είτε αφορούν κέρδη κεντρικών τραπεζών, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, είτε σταδιακή αποδέσμευση υπολειπόμενων από τη δόση των 7,2 από δόσεις.

Για το πότε θα κατατεθεί η λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις απάντησε ότι είναι λάθος να μπαίνουν χρονικά όρια, γιατί αν τα υπερβείς, θα ασκηθεί αρνητική κριτική.

Η λίστα θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν, συμπλήρωσε, και το συντομότερο δυνατόν θα συγκληθεί το Eurogroup για να την εγκρίνει, συνέχισε.

«Κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας»

Στο σημείο αυτό σημείωσε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας, οι υποχρεώσεις της χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό καλύπτονται πλήρως και πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως εξασφαλισμένες.

Μάλιστα, κάλεσε τους καταθέτες να είναι ψύχραιμοι και να έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, καθώς και να μην παρασύρονται από κάποιους που πάνε να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας.

«Αναγνωρίστηκε η ανθρωπιστική κρίση»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως αναγνωρίστηκε στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, κι αυτό έγινε χάρη στην πολιτική διαπραγμάτευση που αποδείχτηκε τελικά το «κλειδί».

«Η κρίση δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο, αλλά ως αποτέλεσμα ενός υφεσιακού προγράμματος. Και η νομοθέτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι προς αυτή την κατεύθυνση για την επούλωση των πληγών» είπε.

Πρόσθεσε ότι τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τις ανακοινώσεις Γιούνκερ για τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εντός του 2015, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2015.

Μένει, είπε, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις, γιατί πολλές φορές παίρνονται αποφάσεις που δεν υλοποιούνται. Χρειάζεται εγρήγορση, επικοινωνία με τους θεσμούς σε υψηλό επίπεδο και να προχωρήσουμε σε διαφορετική κατεύθυνση.

«Κοινή ανάγνωση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου»

Οι προσπάθειές μας σε αυτό το εξαντλητικό διήμερο στέφθηκαν με επιτυχία, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως επετεύχθη μια κοινή ανάγνωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Στη βάση αυτή, είπε, ξεκαθαρίστηκε πως:
 
1. Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση και η Ελλάδα δεν υποχρεούται σε υφεσιακά μέτρα που προβλέπονταν από το email Χαρδούβελη.

2. Για τις μεταρρυθμίσεις έγινε σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

3. Ξεκαθαρίστηκαν ζητήματα διαδικαστικά, δηλαδή, οι πολιτικές συνομιλίες θα γίνονται στις Βρυξέλλες, στο Brussels Group και στην Αθήνα οι αποστολές θα έρχονται μόνο για την συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών.

Ερωτηθείς πώς θα προχωρήσουμε στο εξής και τι θα γίνει που δεν έχει γίνει ως τώρα απάντησε αναφερόμενος και πάλι στην επιστολή Κοστέλο και το βέτο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση λέγοντας «υπήρχε θέμα κοινής ανάγνωσης της συμφωνίας, τουλάχιστον στα τεχνικά κλιμάκια».

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών