Powered by

Κέρδισε χρόνο η Ελλάδα για παρουσίαση μεταρρυθμίσεων

Κέρδισε λίγο χρόνο η Ελλάδα  μετά την οκταμερή συνάντηση που έλαβε χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να υποβάλει άμεσα πλήρη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. 

Η "Σύνοδος των Οκτώ" που συγκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησε να κινηθεί στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, προσφέροντας μεγαλύτερη ορατότητα στο -ενίοτε- θολό τοπίο των προθέσεων των εμπλεκόμενων πλευρών. Μόνο που τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει, γεγονός που αποτυπώνεται σε κάθε ανακοίνωση και κάθε δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Περσισσότερο αισιόδοξος δήλωσε μετά τις συνομιλίες ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι  διαδικασίας ξαναμπήκε στις ράγες «γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί». Η Ελλάδα συμπλήρωσε θα καταθέσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, την 5η αξιολόγηση, το e-mail Χαρδούρβελη, τόνισε.

Tο θέμα της Ελλάδας ενδέχεται να απασχολήσει τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής καθώς Αυστρία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο έχουν ζητήσει -σύμφωνα με τον EURObserver- ενημέρωση της ολομέλειας της Συνόδου για τα αποτελέσματα της «επταμερούς».

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση όλες οι πλευρές δήλωσαν ότι δεσμεύονται στις αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς και σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η Αθήνα, όπως είπε η Ανγκελα Μέρκελ, δεσμεύεται να αποστείλει λίστα μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες θα έχει πλήρη ευθύνη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ετοιμότητά του να συγκαλέσει το γρηγορότερο το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Εκταμιεύσεις χρημάτων, διευκρίνισε, μπορούν να γίνουν μόνο όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που περιγράφονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Σε αυτό το κλίμα ήταν και η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση:

«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.

»Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

»Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

»Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

»Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Σε ασφυκτικό κλοιό η Ελλάδα

Η νέα συνεδρίαση του Eurogroup «θα γίνει σύντομα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος είπε ότι δεν υπήρξε ζωηρή ή έντονη συζήτηση. Οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Ελλάδα θα εξεταστούν σε επίπεδο δαπανών, πρόσθεσε.

Πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή ανέφεραν ότι στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, κατά την οποία η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας μέχρι τον Απρίλιο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επταμερής συνάντηση επιβεβαιώνει την πάγια θέση της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της.

Ενόχληση φέρεται να εκφράστηκε για τη στάση της Αθήνας απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια. Μέχρι τώρα, ανέφεραν κοινοτικές πηγές, τα τεχνικά κλιμάκια δεν μπορούσαν να εργαστούν στην Αθήνα με ασφάλεια και αυτό, πρόσθεταν, πρέπει να αλλάξει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους και εξέφρασε ενόχληση για αντιευρωπαϊκές ρητορικές.

Στο τραπέζι της συνάντησης κάθισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το όγδοο πρόσωπο στο τραπέζι ήταν ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούβε Κορσέπιους. 

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης