Πορτογαλία: Πληρώνει το ΔΝΤ πριν την ώρα της!
08:19 - 20 Μαρτίου 2015
Η Πορτογαλία αποπλήρωσε πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες 6,6 δισεκ. ευρώ από το σύνολο των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 22% των δανείων που είχε λάβει στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της, ανακοίνωσε το πορτογαλικό ταμείο διαχείρισης του δημοσίου χρέους.
Συνολικά η πορτογαλική κυβέρνηση επιθυμεί να διευθετήσει οφειλές ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ επί του συνόλου των Euros29,6 δισεκ. τα οποία οφείλει το ΔΝΤ, μέσα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δυόμισι ετών, όπως ανακοίνωσε η Λισαβόνα στις αρχές του Φεβρουαρίου.
Η απόφαση να προχωρήσει η αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες θα σημάνει μια "πολύ σημαντική μείωση των τόκων που καλείται να καταβάλει η χώρα μας", επισήμανε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, η Πορτογαλία θα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομεί έως και Euros500 εκατ. από τους τόκους την περίοδο από το 2015 ως το 2018. Η Πορτογαλία ακολουθεί κατά πόδας τα βήματα της Ιρλανδίας, η οποία έχει ήδη αποπληρώσει νωρίτερα από τις καθορισμένες προθεσμίες περίπου Euros12,5 δισεκ. από το δάνειο των Euros22,5 δισεκ. το οποίο είχε λάβει από το ΔΝΤ. Η Πορτογαλία βγήκε τον περασμένο Μάιο από το πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού της, ύψους Euros78 δισεκ., που είχε συνάψει το 2011 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αντάλλαγμα την εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και λιτότητας.
Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί η Λισαβόνα οφείλει να συνεχίσει την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόζει μεσοπρόθεσμα για να αποφύγει τον κίνδυνο να επαναληφθούν σφάλματα του παρελθόντος, έκρινε προχθές Τρίτη σε έκθεσή του το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προβλέπει ότι θα επαναφέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που θα επιτρέψει να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι λιγότερο αισιόδοξεςϊ κάνουν λόγο περί ελλείμματος 3,2%.