Powered by

Εισαγγελέας: Έκπληκτος από το εύρος της διαφθοράς

Ως φαινόμενο και όχι ως μεμονωμένες περιπτώσεις χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης τις περιπτώσεις διαφθοράς που βγαίνουν στην επιφάνεια.

«Δηλώνω έκπληκτος από τη διαπίστωση και τη συνεχή επιβεβαίωση της, ως προς το εύρος και την επέκταση της αποκαλυπτόμενης διαφθοράς σε πλείστους τομείς της δημόσιας ζωής», σημείωσε ο κ. Κληρίδης σε Ημερίδα με θέμα «Η πρόκληση καταπολέμησης της διαφθοράς και κακοδιοίκησης».

Στην κυπριακή πραγματικότητα, όπως είπε, είναι αδιαμφισβήτητη διαπίστωση πως οι εκφάνσεις καταστάσεων όπως δωροληψία, δεκασμός, ρουσφέτι, εξυπηρέτηση με αντάλλαγμα και οι πελατειακές σχέσεις είναι πέραν από υπαρκτές στους πλείστους τομείς της δημόσιας ζωής.

«Η συχνότητα με την οποία αποκαλύπτονται, ιδιαίτερα πρόσφατα, κρούσματα διαφθοράς, διαπλοκής, σύγκρουσης συμφέροντος και ανάλογες άνομες συμπεριφορές έχει φτάσει σε πάρα πολύ ανησυχητικά επίπεδα». Πάντως, ο Εισαγγελέας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το φαινόμενο της διαφθοράς υπήρχε πάντοτε έστω κι αν παρουσιάζει σε κάποιο βαθμό έξαρση τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, πρόσθεσε, πως πλέον είναι πιο διεισδυτική και πιο αποτελεσματική η εξιχνίαση, η αποκάλυψη και τελικά η δίωξη αυτής της μορφής εγκλήματος.

Κατά την άποψη του Κ. Κληρίδη, με την επίδειξη της αναγκαίας αποφασιστικότητας που εμπλέκονται στη διαδικασία εντοπισμού, διερεύνησης και δίωξης των εγκλημάτων διαφθοράς θα αποδυναμωθεί σταδιακά το αίσθημα ατιμωρησίας ενώ η αποτροπή επανάληψης φαινομένων διαφθοράς θα είναι πιο επιτυχής.

Την Ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, το Cyprus International Insitute of Management και η PwC. 

Δειτε Επισης

Έντονο γαλλικό ενδιαφέρον για GSI… Τριμερής Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη, Μακρόν στη Νέα Υόρκη
Τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της επόμενης τριετίας-Τα ποσά που θα διατεθούν ανά Υπουργείο
Τα brands αυτοκινήτων που επιλέγουν οι αγοραστές-Τρέχουν με φόρα οι εγγραφές
Κινητή τηλεφωνία: Τα μερίδια αγοράς και οι αυξομειώσεις στα ποσοστά των παρόχων
Προώθηση της Κύπρου στην Κίνα ως προορισμού επενδύσεων και παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών
Με άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Μελέτη για την επιδοματική πολιτική του κράτους και τις υπηρεσίες που παρέχονται-42 διαφορετικά επιδόματα
Επιστρέφει η σταθερή τηλεφωνία με κύριο μέσο τις συνδέσεις τύπου fiber optic-Αύξηση και στους χρήστες κινητής
Ηλεκτρική διασύνδεση: Διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και όλα τα λεφτά τα 100 εκατ. της Κύπρου
Επιτάχυνση κατέγραψε ο ΣΠΟΔ τον Αύγουστο με ετήσια αύξηση 0,8%