Πετρίδης: Η μεταρρύθμιση σπάζει τα βασίλεια εξουσίας
14:33 - 20 Μαρτίου 2015
Τη σημασία της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Υπηρεσία τόνισε σε ημερίδα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, είπε ότι δεν είναι μόνο θέμα αξιοκρατίας και δικαίου, αλλά και «το πώς σπάζουν τα ‘βασίλεια’ εξουσίας και αποτρέπεται η εν δυνάμει διαφθορά».
Ανακοίνωσε αλλαγές στην πολεοδομία και στο θεσμικό πλαίσιο της διαδικασίας των δημοσίων συμβάσεων, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία νέου επενδυτικού νόμου και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουρισμού.
Παράλληλα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφέρθηκε σε «αχρείαστους» ημικρατικούς οργανισμούς, λέγοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ξεκινήσει η κατάργησή τους, μετρώντας πέντε οργανισμούς.
Μιλώντας σε ημερίδα της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης, του CIIM και της PwC, αναφορικά με τη «συμβολή της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας στην αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς», ο κ. Πετρίδης είπε ότι η ομάδα μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας διερευνά ποια από τα πολλά κέντρα εξουσίας χρειάζονται και ποια λειτουργούν τελικά εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, ως εν δυνάμει κέντρα διαφθοράς.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στη Δημόσια Υπηρεσία υπάρχει πλειάδα άριστων υπαλλήλων, οι οποίοι αποτελούν τα πρώτα θύματα ενός αναχρονιστικού συστήματος. «Θέλουμε μαζί τους να αλλάξουμε το σύστημα και προς όφελος και των ιδίων» ανέφερε, ενώ ζήτησε τη στήριξη της ΠΑΣΥΔΥ, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις «γνήσιες ανησυχίες» της. Είπε ότι «εδώ και 50 χρόνια δημιουργούμε κανονισμούς, διαδικασίες, αρχές, κέντρα εξουσίας. Ποτέ δεν διερωτηθήκαμε αν πρέπει να δούμε το θέμα και αντίστροφά».
Συνέχισε, λέγοντας ότι μια ριζική μεταρρύθμιση δεν είναι απλά υπόθεση διακηρύξεων και εξαγγελιών και έφερε το παράδειγμα του Συντονιστικού Σώματος κατά της διαφθοράς, που συστάθηκε το 2003, λέγοντας ότι «δώδεκα χρόνια μετά δεν έχουμε δει ουσιαστικό έργο».
Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και σε μια σειρά από παραδείγματα της προσπάθειας που γίνεται. Συγκεκριμένα, για τις αδειοδοτήσεις, έκανε λόγο για δεκάδες στάδια και διαφορετικά κέντρα εξουσίας, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε ανεπτυγμένες χώρες, όπου οι αποφάσεις ελέγχονται.
Είπε επίσης ότι έχει αρχίσει για πρώτη φορά στην Κύπρο η λεπτομερής καταγραφή και συγκέντρωση όλων των διαδικασιών που αφορούν τις σχέσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος, με στόχο «να μπορέσουμε να τις εξορθολογήσουμε και να τις απλοποιήσουμε».
Παράλληλα αναφέρθηκε στην εργασία που γίνεται για τη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού νόμου «με μια σύγχρονη, πιο διαφανή και ταχεία διαδικασία αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων».
Ανακοίνωσε τον εκσυγχρονισμό σε λίγους μήνες του πλαισίου λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού αλλά και σε ό,τι αφορά τις εξουσίες και τη λειτουργία της πολεοδομίας.
Ως προς τις δημόσιες συμβάσεις, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ανέφερε ότι αποτέλεσαν αιτία διαφθοράς για μεγάλα έργα πολλών εκατομμυρίων. Μια διαφθορά, όπως είπε, «που σήμερα άρχισε να βλέπει το φως της δημοσιότητας, χάρης στην καλή δουλειά που διεξάγεται από τους ανεξάρτητους θεσμούς» ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε και ως Προεδρία θέσει το θέμα». Αναφέρθηκε σε συσκέψεις που έγιναν με το Γενικό Λογιστήριο, και τον Γενικό Ελεγκτή, αλλά και με την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ενώ είπε ότι λήφθηκαν αποφάσεις και καταρτίστηκαν νομοσχέδια.
«Σύντομα θα εφαρμόσουμε νέα μέτρα ώστε το σύστημα, η διαδικασία των δημόσιων συμβάσεων να γίνεται από επαγγελματίες, με πιο αντικειμενικό και διαφανή τρόπο και από πιο καταρτισμένους και πιστοποιημένους λειτουργούς που θα υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο», είπε ο κ. Πετρίδης. «Αλλάζουμε το όλο θεσμικό πλαίσιο της διαδικασίας των δημοσίων συμβάσεων», πρόσθεσε.
Ως προς τους ημικρατικούς οργανισμούς, διερωτήθηκε κατά πόσο θα πρέπει να αποκρατικοποιηθούν κάποιοι οργανισμοί που δεν χρειάζεται να είναι δημόσιου χαρακτήρα και ειδικά αυτοί που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Συνεχίζοντας τον προβληματισμό, διερωτήθηκε κατά πόσο οι οργανισμοί που δεν χρειάζονται, πρέπει να καταργηθούν. «Δεν είναι κακοδιαχείριση, για να μην πω διαφθορά, ο φορολογούμενος να συντηρεί αχρείαστους οργανισμούς, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα χάσουν τη δύναμη τους;» αναρωτήθηκε.
Είπε ότι έχουν καταργηθεί πέντε οργανισμοί, ενώ πολύ περισσότεροι αναδιαρθρώνονται και το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει πρόταση, ώστε ενδεχόμενα πλεονάζοντες να μεταφέρονται στο δημόσιο.
Αναφέρθηκε στις εξουσίες της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και της Εκπαιδευτικής Επιτροπής Υπηρεσίας, λέγοντας ότι «αυτοί οι θεσμοί διαχρονικά ήταν ευάλωτοι σε πολιτικές παρεμβάσεις».
Είπε ότι δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες δεν έχει διαβουλευτεί, προσθέτοντας ότι «είμαστε όμως σχεδόν έτοιμοι με προτάσεις για το πώς οι αποφάσεις αυτών των επιτροπών θα είναι πιο αντικειμενικές, πιο επιστημονικές, και ολιγότερο πολιτικές, και για το πώς εισάγονται μηχανισμοί ελέγχου και λογοδοσίας».
Παράλληλα, είπε ότι διερευνάται ο θεσμός της «εναλλαξιμότητας», χωρίς να γίνονται αναγκαστικές μετακινήσεις που μπορεί να είναι πολιτικές, ώστε να μην δημιουργούνται συμφέροντα και εξαρτήσεις.
Για το σύστημα προαγωγών, ο κ. Πετρίδης είπε ότι είναι επίσης «απόλυτα συνυφασμένο τόσο με την κακοδιαχείριση όσο και με τη διαφθορά». «Δεν είναι διαφθορά να μπορούν να προάγονται οι αρεστοί και όχι οι άριστοι;» διερωτήθηκε.
Ως προς τις ανησυχίες της ΠΑΣΥΔΥ για υποκειμενικότητα και πολιτικές παρεμβάσεις λόγω απεξάρτησης από την αρχαιότητα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι τις αντιλαμβάνεται και αντέτεινε την εισαγωγή πιο αντικειμενικών και επιστημονικών κριτηρίων, όπως έχει γίνει στο παρελθόν με το σύστημα προσλήψεων. «Εκεί η ΠΑΣΥΔΥ ήταν πλήρως υποστηρικτική, όπως ευελπιστώ ότι θα είναι και στο σύστημα προαγωγών» είπε, παραπέμποντας τη συζήτηση στο αμέσως επόμενο διάστημα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ