Powered by

Λακκοτρύπης: Καλεί Ρώσους για επενδύσεις σε ΦΑ

Διαχρονική η συνεργασία Κύπρου- Ρωσίας ενώ υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων, αναφέρθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Φόρουμ Ρωσίας – Κύπρου που διεξάγεται στη Λεμεσό.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε κάλεσμα προς τους παράγοντες της ρωσικής βιομηχανίας ενέργειας να αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες αλλά και τις επερχόμενες ευκαιρίες σε ό,τι αφορά τη δημιουργία υποδομών φυσικού αερίου.

Σε χαιρετισμό του εκ μέρους του ΠτΔ, ο κ. Λαακκοτρύπης σημείωσε ακριβώς πως η Κύπρος μπορεί να καταστεί για τους παράγοντες της ρωσικής βιομηχανίας ενέργειας «ένας πολύτιμος εταίρος».

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε τη σημασία της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα μέσα από την οποία, όπως είπε, συγκεκριμενοποιούνται οι πολιτικοί, εμπορικοί, πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους. Δεσμοί, οι οποίοι, όπως τόνισε, έχουν αποδειχθεί ειλικρινείς και ανθεκτικοί με το πέρασμα των χρόνων.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και ο τομέας των υπηρεσιών έχουν αποδειχτεί ως οι πιο ανθεκτικοί τομείς της οικονομίας, διαψεύδοντας τις προβλέψεις, και διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει μια συνολική στρατηγική μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανάπτυξη, μέσα από την οποία θα αντιμετωπίζονται θέματα όπως η γραφειοκρατία, θα απλοποιούνται οι διαδικασίες και θα δημιουργείται ένα φιλικό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον.

Τόνισε δε πως κύριος στόχος της Κυβέρνησης είναι να δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η Κύπρος να δημιουργήσει φήμη ως εξαίρετο επενδυτικό και επιχειρηματικό κέντρο και να καταστεί ως μια από τις καλύτερες χώρες για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει και να αναπτύξει μια επιχείριση.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε προς τους συνέδρους ότι υπάρχουν χειροπιαστές ευκαιρίες σε αρκετούς τομείς της οικονομίας, τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι τεχνολογίες ενημέρωσης και πληροφόρησης, η εκπαίδευση, η υγεία, οι υπηρεσίες και φυσικά ο τομέας της ενέργειας.

Όπωε εξήγησε, το σημερινό φόρουμ λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο σε ό,τι αφορά τον τομέα των υδρογονανθράκων και καθώς η Κύπρος προετοιμάζεται να ανακοινώσει την εμπορευσιμότητα του αποθέματος «Αφροδίτη» και να εκπονήσει ένα σχετικό σχέδιο ανάπτυξης.

«Υπογραμμίζω τη σημασία αυτής της εξέλιξης, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος προχωρεί από το στάδιο των ερευνών στο στάδιο της εκμετάλλευσης αυτών των φυσικών της πόρων», σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να μετατρέψει τη χώρα σε ένα περιφερειακό ενεργειακό παράγοντα, και να προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη για ολόκληρη της οικονομία της χώρας.

Επεσήμανε επίσης πως πέρα από τα οφέλη που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των δικών της αποθεμάτων, η Κύπρος έχει επίσης μια μοναδική ευκαιρία να επωφεληθεί από τις περιφερειακές εξελίξεις στον τομέα. «Αξιοποιώντας τις εξαιρετικές μακροχρόνιες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και τη γεωστρατηγική της θέση, το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, το σταθερό επενδυτικό κλίμα και το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να καταστεί ενεργειακό κέντρο για την περιοχή, φιλοξενώντας εταιρείες από όλη την αλυσίδα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», τόνισε.

Και επεσήμανε, τέλος, πως ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένας πολύτιμος εταίρος για τους παράγοντες της ρωσικής βιομηχανίας ενέργειας σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των υφιστάμενων, αλλά και των επερχόμενων ευκαιριών σε ό,τι αφορά τη δημιουργία αγωγών και υποδομών φυσικού αερίου.

Ρώσος Πρέσβης: Πολλές διμερείς συνεργασίες

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία Στάνισλαβ Οσάντσι σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών στη Μόσχα ήταν πολύ επιτυχείς και ακριβώς επιβεβαιώνουν τη βούληση των δύο χωρών να προχωρήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαιρετικών φιλικών τους σχέσεων.

«Ένας από τους τομείς της συνεργασίας μας είναι η ουσιαστική συνεργασία στον οικονομικό τομέα και η ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας» δήλωσε, εξηγώντας ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη αυτό αποδεικνύουν.

«Υπογράψαμε διάφορες συμφωνίες με στόχο την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων αλλά και τη σύσφιγξη των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων», τόνισε.

Υπενθύμισε επίσης ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν όπως ενθαρρύνουν τη συμμετοχή επιχειρήσεων των δύο χωρών σε διάφορα κοινά έργα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τομέων των μεταφορών, του τουρισμού, της γεωργίας, των τραπεζών, της ενέργειας κ.ά.

Θα ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ρωσικού τμήματος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου-Ρωσίας για Οικονομική Συνεργασία και  υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Nikolay Podguzov έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα και στις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το σημερινό φόρουμ θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις των δύο χωρών «και θα δούμε νέα έργα για την αμοιβαία συνεργασία», ενώ αναφέρθηκε και στην φιλία και συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

Σημείωσε ακόμη ότι ο τομέας των επενδύσεων αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας ότι όγκος των συσσωρευμένων επενδύσεων στη Ρωσία από την Κύπρο ανέρχεται σε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι Ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο  ανέρχονται σχεδόν σε 170 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ευχαρίστησε, τέλος την κυπριακή κυβέρνηση για τη θέση της σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία «οι κυρώσεις δεν είναι ένα μέσο που οδηγεί σε γόνιμη συνεργασία».

Προοπτικές για συνεργασία σε τεχνολογία, καινοτομία και ιατρική

O Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λεμεσού Κώστας Γαλαταριώτης, στην ομιλία του εκ μέρους του Προέδρου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις συμφωνίες που υπογράφηκαν πρόσφατα μεταξύ των δύο χωρών  κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία οι οποίες, όπως είπε, θα συμβάλουν «στην εμβάθυνση ακόμη περισσότερο της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς».

Ανέφερε ότι οι δυνατότητες για την ενίσχυση και επέκταση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι πάρα πολλές σε διάφορους τομείς.

Σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας και των ακινήτων, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν επίσης να συνεργαστούν στους τομείς της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της ιατρικής».
«Στόχος μας είναι η ενίσχυση αυτών των τομέων στην Κύπρο στην οποίους η Ρωσία έχει καταφέρει σημαντικά επιτεύγματα», είπε.

Εν κατακλείδι, ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή για τη θέληση και την αποφασιστικότητα της πολιτείας για την επέκταση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων της με τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι η κυπριακή οικονομία έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Σε καλό δρόμο η κυπριακή οικονομία

Ο Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Georgy Petrov δήλωσε ότι «είναι πολύ καλό για εμάς να ακούμε αυτά τα καλά νέα ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης».Αναφέρθηκε στη συνέχεια στους πολύ ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών  προσθέτοντας ότι η Ρωσία κατανοεί τη στάση της Κύπρου σε σχέση με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της χώρας του. Ανέφερε, επίσης ότι «θα συνεχίσουμε τις παραδοσιακές μας σχέσεις με τους «με τους ξένους φίλους και τους συναδέλφους μας».

Ο Πρόεδρος τέλος του Ρωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με την Κύπρο Mikhail Kuzovlev εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται στο δρόμο προς την πλήρη ανάκαμψη. Ο κ. Kuzovlev είπε ότι η κυπριακή οικονομία απέδωσε καλύτερα από ό, τι αναμενόταν, σημειώνοντας ότι η εντυπωσιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη των παραδοσιακών και ισχυρών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.Ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη καμπή για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μετά και την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της επόμενης τριετίας-Τα ποσά που θα διατεθούν ανά Υπουργείο
Προώθηση της Κύπρου στην Κίνα ως προορισμού επενδύσεων και παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών
Με άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Μελέτη για την επιδοματική πολιτική του κράτους και τις υπηρεσίες που παρέχονται-42 διαφορετικά επιδόματα
Επιτάχυνση κατέγραψε ο ΣΠΟΔ τον Αύγουστο με ετήσια αύξηση 0,8%
Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ο εκλεκτός Χριστοδουλίδη για Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας
Η πορεία της οικονομίας μέχρι το 2027-Πώς θα διαμορφωθούν ρυθμός ανάπτυξης, δημόσιο χρέος και ανεργία
Ανοδικά άρχισε η βδομάδα στο ΧΑΚ
Λαβύρινθος η ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων-Αναμένουν νομοσχέδια από την Κυβέρνηση στην Βουλή
Πρόταση νόμου από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για να εγκρίνεται από την Βουλή ο προϋπολογισμός του ΤΚΑ