Νέο ΔΣ κατόχων αξιογράφων
18:42 - 02 Μαρτίου 2015
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε η εκλογική Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Χοιροκοιτία.
Οι εργασίες της συνέλευσης, στην οποία παρευρέθηκαν 1.500 κάτοχοι αξιογράφων, άρχισαν με κατάθεση της έκθεσης πεπραγμένων από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και στη συνέχεια κατατέθηκε η ταμειακή έκθεση, ενώ ακολούθως εγκρίθηκε ψήφισμα για το νέο ΔΣ.
Κατά τις αρχαιρεσίες εξελέγησαν οι πιο κάτω, κατά αλφαβητική σειρά: Γιαλλουρίδης Σταύρος, Ηλία Σάββας, Θεοκλέους Χρυσταλλένη, Κωνσταντινίδης Κωστάκης, Μαυροβουνιώτης Φοίβος, Πύροκκας Γιαννάκης και Σαββίδης Κώστας.
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ Φοίβος Μαυροβουνιώτης στα κυριότερα γεγονότα που επισυνέβησαν από την τελευταία Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, στις 5 Απριλίου 2014, μέχρι σήμερα, είπε ότι το απερχόμενο ΔΣ έχει ήσυχη τη συνείδησή του ότι “πράξαμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να προωθήσουμε το θέμα μας”.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “προσκρούαμε άλλοτε στην άρνηση και άλλοτε στις φρούδες υποσχέσεις και δεσμεύσεις, οι οποίες τελικά αποδεικνύονταν κάποτε ανεφάρμοστες και κάποτε ψεύτικες για να μην πω δόλιες”.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά τη ΓΣ καλείται το νέο ΔΣ:
1. Να παράσχει κάθε βοήθεια και συμπαράσταση για ταχεία και δίκαιη διεκπεραίωση των υποθέσεων όσων κατόχων αξιογράφων έχουν προσφύγει και όσων θα αποφασίσουν να προσφύγουν στα δικαστήρια, ενώ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Δανειοληπτών να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια σε όσα μέλη επιθυμούν να κινήσουν μόνα τους αγωγές, χωρίς τη μεσολάβηση δικηγόρων.
2. Να συνεχίσει τις προσπάθειές του για καθορισμό της πηγής αποζημίωσης των κατόχων αξιογράφων της Λαϊκής, είτε οι κάτοχοι αυτοί θα προσφύγουν στα δικαστήρια είτε όχι.
3. Να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για εξώδικη διευθέτηση του προβλήματος σε χρόνο και με τρόπο που να μην δικαιούται η Τρόικα να παρέμβει.
4. Τόσο για όσους θα προσφύγουν στα δικαστήρια όσο και για όσους δεν θα προσφύγουν, επιδιώκοντας εξώδικη ρύθμιση του θέματος βάσει του (3) πιο πάνω, ο Σύνδεσμος να συνεχίσει και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για να υποχρεωθεί η Τράπεζα Κύπρου να υποβάλει συναινετικές προτάσεις για ρύθμιση του θέματος του συμψηφισμού των αξιογράφων τα οποία εξασφαλίζουν δάνεια, ή δάνεια των οποίων η αποπληρωμή εξαρτάτο από τα εισοδήματα των αξιογράφων.
5. Να προσπαθήσει να υποχρεώσει την Κυβέρνηση να αποδεχθεί τις αποφάσεις των θεσμικών της οργάνων όπως η Κεντρική Τράπεζα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σημειώνεται στο ψήφισμα ότι “είναι απαράδεκτο μία απόφαση που λήφθηκε από την εποπτική αρχή που είναι η Κεντρική Τράπεζα εξετάζοντας πέραν των 1.200 υποθέσεων, όπως η ίδια ανακοίνωσε, να μη γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση, και να παραπέμπει τα θύματα, αντί τους θύτες, σε ατέρμονους δικαστικούς αγώνες για να αποδείξουν αυτά που η εποπτική αρχή αποφάσισε ότι έχουν παραβιάσει οι τράπεζες”.
6. Να καταβληθεί προσπάθεια να πειστούν τα κόμματα να καταθέσουν πρόταση στη Βουλή ως ακολούθως:
«Η Κυβέρνηση να αποζημιώσει τους ιδιώτες κατόχους αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι αγόρασαν τα αξιόγραφα από την πρωτογενή αγορά, σε χρόνο και με τρόπο που να μην δικαιούται η Τρόικα να παρέμβει, και να δημιουργηθεί νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει τις ομαδικές αγωγές αναφορικά με θέματα παροχής επενδυτικών υπηρεσιών με τρόπο που να καλύπτει αναδρομικά και το θέμα των αξιογράφων».
7. Η Κυβέρνηση πρέπει να πειστεί για τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης των κατόχων αξιογράφων.
8. Να πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των μελών μας.
9. Να καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τελευταία φορά να υλοποιήσει όλες τις γραπτές και προφορικές δεσμεύσεις του έναντι των κατόχων Αξιογράφων τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.
10. Η Κυβέρνηση με κατάλληλο νομοσχέδιο ή η Βουλή με πρόταση νόμου, να ενισχύσει τις εξουσίες και αρμοδιότητες του Επιτρόπου Χρηματοοικονομικών Διαφορών, που να του επιτρέπουν να εξετάζει διαφορές μέχρι €500.000, και να του παρασχεθούν οι πόροι και οι δυνατότητες για να δύναται να διεκπεραιώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα την εξέταση χρηματοοικονομικών διαφορών περιλαμβανομένων και των αξιογράφων, με αναδρομική ισχύ, αυξάνοντας ταυτόχρονα ανάλογα και το ποσό των αποζημιώσεων που δικαιούται να επιδικάσει. Επίσης οι αποφάσεις του να είναι δεσμευτικές.
11. Να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα να παρουσιάσουν πρόταση νόμου στη Βουλή, με την οποία να ζητούν από την κυβέρνηση, χωρίς να αποσύρει την απόφασή της για το διορισμό 5-6 δικαστών, να αποδεχτεί την αποζημίωσή μας σε χρόνο και με τρόπο που να μην έχει λόγο η Τρόικα να παρέμβει όπως το 6 πιο πάνω.
12 .Να κάνουμε ύστατη έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφουγκραστεί την απογοήτευση, την αγωνία και την απελπισία των κατόχων αξιογράφων, οι οποίοι εδώ και δυόμιση χρόνια έχουν χάσει τον ύπνο τους, άλλοι έχουν αυτοκτονήσει και άλλοι δεν μπορούν να επιβιώσουν, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποφασίσει επιτέλους να δώσει ένα πολιτικό και όχι δικαστικό τέλος στα βάσανα που υφίστανται τα μέλη μας.
Τέλος, το ψήφισμα που ενέκρινε η ΓΣ, ζητεί από το νέο Δ.Σ. να καλέσει τα μέλη του Συνδέσμου όπως προβούν σε εκδηλώσεις που να έχουν τους πιο κάτω στόχους:
Την Τράπεζα Κύπρου, όσον αφορά τα δικά της και της Λαϊκής αξιόγραφα/χρεόγραφα, και τον συμψηφισμό των δανείων (Τ.Κ. και Λαϊκής), την Κεντρική Τράπεζα ως εποπτική αρχή, τα κόμματα που δεν θα ταχθούν σαφώς υπέρ του Συνδέσμου, την Κυβέρνηση (Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης), περιλαμβανομένου και του ιδίου του Προέδρου για την καταστροφή που μας προκάλεσαν, και τη Γενική Εισαγγελία για την μη έγκαιρη παραπομπή των ενόχων στη δικαιοσύνη.