Τελευταία παράταση για προσέλκυση εταιρειών ΙΡ

Ακόμα 15 περίπου μήνες θα έχουν στη διάθεση τους οι επαγγελματίες στον τομέα των υπηρεσιών για να προσελκύσουν και να εγγράψουν στην Κύπρο εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων στη βάση του φορολογικού πλαισίου που εισήχθη το 2013.

Μετά από συναντήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες σχετικά με ευρωπαϊκή οδηγία που  προτίθεται να ρυθμίσει τις φορολογικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη, αποφασίστηκε όπως οι χώρες συνεχίζουν να λειτουργούν με βάση τα δικά τους σχέδια μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μία μεταβατική περίοδος πέντε ετών και η νέα οδηγία αναμένεται να εφαρμοστεί από τις 30 Ιουνίου 2021.

Βασικό ατού του σχεδίου που λειτουργεί στην Κύπρο είναι η κατά 80% εξαίρεση από τον φόρο των κερδών που σχετίζονται με πνευματικά δικαιώματα. Παρά το ότι το σχέδιο χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ελκυστικό, εντούτοις, άτομα από τον κλάδο, θεωρούν πως δεν είχε και την αντίστοιχη ανταπόκριση.

Στα θετικά της ευρωπαϊκής οδηγίας που έρχεται είναι το γεγονός πως πλέον οι εταιρείες του τομέα που θα επιλέξουν την Κύπρου ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα πρέπει να έχουν πραγματική παρουσία σ’ αυτή και να συνδέουν το εισόδημα με την παραγωγή. Οι επόμενοι μήνες κρίνονται σημαντικοί για την πορεία του συγκεκριμένου τομέα στην Κύπρο αφού όλες οι ανταγωνίστριες χώρες θα τρέξουν να εγγράψουν όσο το δυνατό περισσότερες εταιρείες πριν την εφαρμογή της νέα ευρωπαϊκής οδηγίας.

 

Δειτε Επισης

ΙΚΥΚ: Υποτροφίες σε Κύπριες για σπουδες στη ναυτιλία, την καινοτομία και την τεχνολογία
Στον β’ πόλο ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ ξεναγήθηκε η Υπουργός Παιδείας-Ενημερώθηκε για τα εν εξελίξει έργα
Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Zhejiang-Ποιους τομείς αφορά
METRO Supermarkets: Εκστρατεία συλλογής τροφών για ζώα
Επιστρέφει η σταθερή τηλεφωνία με κύριο μέσο τις συνδέσεις τύπου fiber optic-Αύξηση και στους χρήστες κινητής
Ηλεκτρική διασύνδεση: Διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και όλα τα λεφτά τα 100 εκατ. της Κύπρου
Επιτάχυνση κατέγραψε ο ΣΠΟΔ τον Αύγουστο με ετήσια αύξηση 0,8%
Μείωση τιμών σε 25 προϊόντα, αύξηση σε 18-Τι καταδεικνύει το Παρατηρητήριο Τιμών
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Το απόρρητο και η ασφάλεια
Μ. Χατζημανώλη: Αύξηση κατά 12% των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων υπό κυπριακή σημαία