Powered by

Κομισιόν: Mέτρα για την εταιρική φορολογική διαφάνεια

Με στόχο την πάταξη της εταιρικής φοροαποφυγής και του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε  πακέτο μέτρων για τη φορολογική διαφάνεια. Βασικό στοιχείο του πακέτου είναι η πρόταση για καθιέρωση αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τις φορολογικές τους αποφάσεις (tax rulings).

Η εταιρική φοροαποφυγή εκτιμάται ότι στερεί από τους δημόσιους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Υπονομεύει επίσης την ισότιμη κατανομή των βαρών μεταξύ των φορολογουμένων και το θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Πολλές εταιρείες εκμεταλλεύονται την πολυπλοκότητα των φορολογικών κανόνων και την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για να μεταφέρουν τα κέρδη τους και να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους τους. Επομένως, η προώθηση της διαφάνειας και της συνεργασίας είναι ζωτικής σημασίας για την πάταξη του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών.

Η δέσμη μέτρων για τη φορολογική διαφάνεια επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα διαθέτουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να προστατεύουν τις φορολογικές τους βάσεις και να εντοπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο τις εταιρείες που προσπαθούν να αποφεύγουν την καταβολή των φόρων που τους αναλογούν.

«Όλοι μας οφείλουμε να καταβάλουμε το φόρο που μας αναλογεί. Αυτό ισχύει για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως και για όλους τους άλλους. Με τη σημερινή πρόταση για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, οι φορολογικές αρχές θα είναι σε θέση να εντοπίζουν καλύτερα τα κενά ή την αλληλεπικάλυψη φόρων μεταξύ των κρατών μελών. Τους προσεχείς μήνες, θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένες δράσεις για να αντιμετωπιστούν αυτά τα κενά ή αλληλεπικαλύψεις. Έχουμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας μέσα από ουσιαστικές, αξιόπιστες και δίκαιες δράσεις», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο.

«Τέρμα στην ανεκτικότητα έναντι των εταιρειών που αποφεύγουν να καταβάλλουν το μερίδιο φόρων που τους αναλογεί καθώς και έναντι των καθεστώτων που τους το επιτρέπουν. Πρέπει να αποκατασταθεί η σύνδεση του τόπου όπου οι εταιρείες πραγματοποιούν τα κέρδη τους με τον τόπο φορολόγησής τους. Για να γίνει αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να επιδεικνύουν εξωστρέφεια και να συνεργάζονται. Αυτός είναι και ο στόχος της σημερινής δέσμης μέτρων για τη φορολογική διαφάνεια», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων.

Βασικό στοιχείο της δέσμης μέτρων για τη φορολογική διαφάνεια είναι η νομοθετική πρόταση για βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών στις διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις. Στόχος της είναι να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή διαφάνειας.

Σήμερα τα κράτη μέλη ανταλλάσσουν ελάχιστες πληροφορίες μεταξύ τους για τις φορολογικές αποφάσεις. Εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους μέλους να αποφασίζει αν μια φορολογική απόφαση μπορεί να επηρεάζει άλλη χώρα της ΕΕ. Συνεπώς, τα κράτη μέλη συχνά αγνοούν διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις, που συνάπτονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν τη φορολογική τους βάση. Την έλλειψη διαφάνειας στις φορολογικές αυτές αποφάσεις εκμεταλλεύονται ορισμένες εταιρείες για να μειώνουν τεχνητά τη φορολογική τους εισφορά.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να καταργηθεί αυτό το περιθώριο διακριτικής ευχέρειας και ερμηνείας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές τους αποφάσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να οριστεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα: κάθε τρεις μήνες, οι εθνικές φορολογικές αρχές θα πρέπει να στέλνουν μια σύντομη έκθεση σε όλα τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με όλες τις διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις που έχουν εκδώσει. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα μπορούν να ζητούν λεπτομερέστερες πληροφορίες για συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικές αποφάσεις θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να εντοπίζουν ορισμένες καταχρηστικές φορολογικές πρακτικές εταιρειών και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, θα διαμορφώσει συνθήκες πιο θεμιτού φορολογικού ανταγωνισμού, καθώς οι φορολογικές αρχές δεν θα προσφέρουν εύκολα επιλεκτική φορολογική μεταχείριση σε εταιρείες, αφού κάτι τέτοιο θα υπόκειται σε διεξοδικό έλεγχο από τους εταίρους τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000