Noble: Συνεργασία με Αίγυπτο, Ιορδανία και Ισραήλ
14:07 - 17 Μαρτίου 2015
Καθώς προωθείται το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος “Αφροδίτη”, το οποίο έχει υπολογιστεί στα 4.5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ο Αντιπρόεδρος της Noble Energy για επικοινωνίες και κυβερνητικές σχέσεις Τζον Ντίλον είπε πως η «Αφροδίτη» μπορεί να αντιμετωπίσει την κυπριακή εγχώρια ζήτηση, αλλά και να αντιμετωπίσει την ζήτηση φυσικού αερίου στην περιοχή.
Αφού αναφέρθηκε στα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή, ο κ. Ντίλον είπε ότι η εταιρεία εργάζεται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των αναγκών της Αιγύπτου, αλλά και των αναγκών της Ιορδανίας.
Αναφερόμενος στην πορεία παραγωγής στο Ισραήλ, ο κ. Ντίλον, σε ομιλία του στο συνέδριο Eastern Mediterranean Gas Conference, υπέδειξε τη ρυθμιστική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα. Τόνισε ότι η Noble Energy προσβλέπει στη συνεργασία με τη νέα ισραηλινή Κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις σημερινές εκλογές.
«Οι επενδύσεις χρειάζονται εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη πρέπει να κερδίζεται», είπε και πρόσθεσε: «Αν υπάρχει η σωστή πολιτική, θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη, είμαστε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε με την νέα ισραηλινή Κυβέρνηση», κατέληξε.
Οι εγκαταστάσεις της Αιγύπτου μπορούν να απορροφήσουν το κυπριακό ΦΑ
Παράλληλα, ο Τζον Μπέρλι Αντιπρόεδρος της BG Αιγύπτου είπε πως αυτή τη στιγμή η παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο διοχετεύεται προς την εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις να μπορούν να απορροφήσουν αέριο από τα κυπριακά κοιτάσματα. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι πως οι εγκαταστάσεις της BG μπορούν να απορροφήσουν τόσο αέριο από το ισραηλινό Λεβιάθαν και την «Αφροδίτη» δεδομένου ότι μέρος του αερίου από τα κοιτάσματα αυτά θα διοχετευθούν για ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης.
ΕΥΚ: Ενδιαφέρον από οργανισμούς που θα ήθελαν να χρηματοδοτήσουν τις εγκαταστάσεις.
Ένα δισεκατομμύριο κυβικά πόδια (bcf) φυσικού αερίου ετησίως από το κοίτασμα “Αφροδίτη” θα απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών στο εσωτερικό, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Τούλα Ονουφρίου. Μάλιστα, η κ. Ονουφρίου ανέφερε ότι ξεκινούν οι συζητήσεις με τους εταίρους στο οικόπεδο 12 για προώθηση και πώληση του φυσικού αερίου, η εξερεύνηση περιφερειακών αγορών για την εξαγωγή του, ενώ αναφέρθηκε και στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με την Αίγυπτο για συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σημείωσε επίσης ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν το περασμένο Σαββατοκύριακο η ΕΥΚ με την EGAS αποσκοπεί στη διεξαγωγή τεχνικής μελέτης που θα εξετάζει τις επιλογές ενός αγωγού και χερσαίων υποδομών σχετικά με μια ενδεχόμενη μελλοντική εξαγωγή φυσικού αερίου από το “Αφροδίτη” στην Αίγυπτο. Θα εξετάζει, επίσης, ενδεχόμενη αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Σε ομιλία της στο συνέδριο, η κ. Ονουφρίου είπε ότι η Αίγυπτος διαθέτει ώριμη βιομηχανία και υποδομή, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση φυσικού αερίου και παράλληλα μεγάλη έλλειψη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής αστάθειας των τελευταίων ετών στη χώρα και των προβλημάτων στην οικονομία της. Υπάρχουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση των εσωτερικών αναγκών για φυσικό αέριο και στη λειτουργία των τερματικών υγροποίησης φυσικού αερίου και η Κύπρος, είπε, μπορεί να παρέχει φυσικό αέριο για αυτές τις ανάγκες.
Η Πρόεδρος της ΕΥΚ είπε ότι εξετάζεται και η ανάπτυξη αγωγού από το “Αφροδίτη” στην Κύπρο για την εγχώρια αγορά και αναμένεται ότι ο όγκος φυσικού αερίου που θα χρειαστεί για να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες θα είναι γύρω στο 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα το χρόνο, για τα επόμενα 20-25 χρόνια, γεγονός που αφήνει όγκο φυσικού αερίου για εξαγωγή.
Εξάλλου, σε δηλώσεις στο περιθώριο του συνεδρίου, η κ. Ονουφρίου διευκρίνισε πως μέσα από σχέδιο ανάπτυξης του “Αφροδίτη” εξετάζονται η τεχνική, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά του αερίου στην Κύπρο από το “Αφροδίτη” μέσα από αγωγό που θα ξεκινά από τις πλωτές πλατφόρμες και οι μελέτες για το σχεδιασμό αλλά και για την εγκατάσταση αυτών των αγωγών θα γίνουν ταυτόχρονα.
Εξήγησε επίσης ότι η χρηματοδότηση είναι μία από τις πτυχές που εξετάζονται και υπάρχουν διάφορες πιθανές διευθετήσεις που συμπεριλαμβάνουν και επενδύσεις από τρίτους και υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από οργανισμούς που θα ήθελαν να χρηματοδοτήσουν αυτές τις εγκαταστάσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ