Βδομάδα αποπληρωμών για την Ελλάδα
11:27 - 17 Μαρτίου 2015
Η Ελλάδα θα καταβάλει πάνω από 2 δισ. ευρώ αυτή τη βδομάδα για δανειακές υποχρεώσεις αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων θα πρέπει να καταβληθεί δόση στην Εθνική Τράπεζα για το περίφημο «swap Τitlos» (συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίου) της Goldman Sachs.
Το πρακτορείο αναφέρει πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεμένει από μετρητά, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές να απελευθερώσουν περισσότερα χρήματα από τις υπολειπόμενες δόσεις του προγράμματος διάσωσης.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποσαφηνίσει πως δεν θα εκταμιεύσουν περισσότερα δάνεια έκτακτης ανάγκης εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιήσει μια σειρά από οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο ασφαλιστικό και της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Το Bloomberg αναφέρει πως η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει πως θα είναι συνεπής στις πληρωμές της, ωστόσο μόλις μια εβδομάδα μετά τις αυξημένες δανειακές καταβολές της 20ης Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθούν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.
Κατά το πρακτορείο η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημοπρατήσει 1 δισ. εντόκων γραμματίων στις 18 Μαρτίου από τα οποία θα αντλήσει τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για να μετακυλήσει πάνω από 1,6 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμων γραμμάτιων που οφείλονται στις 20 Μαρτίου. Την ίδια μέρα, έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει περίπου 350 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, αλλά και τους τόκους τεσσάρων ομολογιών που κατέχονται από την ΕΚΤ ύψους περίπου 110 εκατ. ευρώ.
Το Bloomberg, αναφέρεται και στην υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει στην Εθνική Τράπεζα δόση για το περίφημο «swap Τitlos» που είχε αγοράσει από την Goldman Sachs και μέσω του οποίου «ωραιοποίησε» τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας κατά την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας και της Goldman Sachs αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά με το ποσό που οφείλεται.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η πληρωμή των παραπάνω τόκων προσθέτει βάρος στα προβλήματα χρηματοδότησης της χώρας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χάνει τους στόχους του προϋπολογισμού και η ΕΚΤ αρνείται να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείσουν το Δημόσιο με συμπληρωματικό βραχυπρόθεσμο χρέος. Όπως τονίζεται, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2014 ήταν μόλις 0,3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 1,5%.
Τέλος, το πρακτορείο αναφέρει πως η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τη θέση της για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών στις 19 Μαρτίου, την ίδια μέρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται στις Βρυξέλλες.
ΠΗΓΗ: in.gr