Powered by

Ντράγκι: Άλμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ «ανακάμπτει σταθερά» εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και απηύθυνε έκκληση για ένα «κβαντικό άλμα» προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με τις χώρες να μοιράζονται μεγαλύτερο μέρος της κυριαρχίας τους.

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Ντράγκι εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομόλόγων, μαζί με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης, βοηθούν στην ανάπτυξη.

«Οι περισσότεροι δείκτες δείχνουν ότι η βιώσιμη ανάκαμψη εδραιώνεται», δήλωσε ο Ντράγκι, βάσει κειμένου ομιλίας του σε οικονομικό συνέδριο που επικαλείται το Reuters. 

«Η εμπιστοσύνη τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές αυξάνεται. Οι προβλέψεις για ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Και ο τραπεζικός δανεισμός βελτιώνεται τόσο στη ζήτηση όσο και στην προσφορά» είπε.

Ωστόσο, οι χώρες της ζώνης του ευρώ δεν μπορούν να επαναπαυτούν στις δάφνες τους, δήλωσε ο Ντράγκι, προειδοποιώντας ότι οι οικονομίες και τα θεσμικά όργανα της νομισματικής ζώνης δεν έχουν συγκλίνει αρκετά.

«Αυτός είναι ο λόγος που όταν υπάρχει ένα σοβαρό σοκ σε οποιοδήποτε μέρος της ζώνης του ευρώ, οι ερωτήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα της Ένωσης εξακολουθούν να προκύπτουν», πρόσθεσε, πιέζοντας τις χώρες να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Ο Ντράγκι σημείωσε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρώπης έχουν «σπάσει» επανειλημμένως, προσκαλώντας εντάσεις στην εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών.

Ο ίδιος πρότεινε βαθύτερη θεσμική ολοκλήρωση, πιο κοινή κυριαρχία και ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους πολίτες της.

«Εν ολίγοις, το συμπέρασμά μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα κβαντικό άλμα στη θεσμική σύγκλιση», δήλωσε ο Ντράγκι.

«Πρέπει να περάσουμε από ένα σύστημα κανόνων και κατευθυντήριων γραμμών προς την εθνική οικονομική πολιτική, σε ένα σύστημα περαιτέρω μοιράσματος της κυριαρχίας μέσα από κοινούς θεσμούς», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

Μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 18% η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας
Ξεκινά η bull market για το ασήμι-Μπορεί αυτό το ράλι να σπάσει κάθε ρεκόρ;
Τραμπ: Η συμφωνία με την Ε.Ε. θα είναι η μεγαλύτερη απ’ όλες-Την Κυριακή η συνάντηση με Φον ντερ Λάιεν
Πάουελ: Το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του και τα σενάρια των αγορών
Γερμανία: Αύξηση 11% στην παραοικονομία-Ποιοι είναι οι λόγοι
Πάνω από 4 στους 10 Αμερικανούς βλέπουν μείωση στο πραγματικό τους εισόδημα
UBS: Πώς η συμφωνία του Τραμπ με την Ιαπωνία ξεκαθαρίζει το εμπορικό τοπίο
Σε υψηλό έντεκα μηνών η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Ιούλιο
Τραμπ: Δασμοί 15%-50% για χώρες χωρίς εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ… Τι λέει για την Ε.Ε.
Deutsche Bank: Άλμα κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2025-Άγγιξαν τα 1,5 δις ευρώ