Η Παγκόσμια αγορά ακινήτων στον ορίζοντα του 2020

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για επενδύσεις σε ακίνητα και υποδομές υποστήριξης παγκοσμίως έχει αυξηθεί πολύ λόγο της μεγάλης αύξησης της μετανάστευσης προς τις πόλεις, όπου δημιουργούνται ανάγκες για μίσθωση περισσότερων αστικών ακινήτων. Στις προηγμένες οικονομικά πόλεις,  η τεχνολογία τα δημογραφικά και τα περιβαλλοντικά θέματα αυξάνονται και επιδρούν άμεσα στις αξίες των ακινήτων. 

Ήδη, χιλιάδες άνθρωποι μεταναστεύουν από την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, προς άλλες ποιο προηγμένες χώρες με καλύτερη ποιότητα ζωής. Μέχρι το 2020 η μετάβαση μεταναστών θα εδραιωθεί και οι κάτοικοι των πόλεων θα αυξηθούν και θα αρχίσουν να εμφανίζονται νέες πόλεις όπου θα επενδύσουν στην δεδομένη αύξηση πληθυσμού.

Παράλληλα, η μεσαία τάξη  αλλά και η μεγάλη ομάδα συνταξιούχων  θα αυξήσουν την ζήτηση σε συγκεκριμένα είδη ακινήτων. Η γεωργία, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η συνταξιοδότηση θα έχει πολύ μεγαλύτερη αύξηση, και η ζήτηση στους ποιο πάνω τομείς μέχρι το 2020 θα αυξηθεί. Η νέα εποχή των επενδύσεων σε ακίνητα από το 2020 και μετά θα είναι η αρχή μιας άνευ προηγουμένου εποχής ευκαιριών για επενδυτές και διαχειριστές ακινήτων, αλλά με αυξημένο ρίσκο λόγο έντονου ανταγωνισμού αφού οι επενδυτές πάντα θα ψάχνουν για υψηλότερες αποδόσεις με μειωμένο ρίσκο. Σύμφωνα με υπολογισμούς και μελέτες που έχουν γίνει οι επενδύσεις σε θεσμικά και ποιοτικά ακίνητα στην Αμερική θα αυξηθούν κατά 55%, αφού το 2012 ανέρχονταν σε US$29,0 τρισεκατομμύρια, και μέχρι το 2020 από US$29τρις θα αυξηθούν σε US$45.3τρις. Στην συνέχεια, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αυξηθεί σε US $69τρις μέχρι το 2030. Αυτή η τεράστια επέκταση σε όλων των τύπων ακινήτων θα οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ζωής  και παράλληλα ποιο ποιοτικούς ενοικιαστές και επενδυτές.

•    Οι παγκόσμιές επενδύσεις ακινήτων θα επεκταθούν σημαντικά, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες λόγο της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού και την αύξηση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Μέχρι το 2020, τα επενδυτικά ακίνητα θα έχουν αυξηθεί άνω του 55% σε σύγκριση με το 2012.
•    Λόγο της εμφάνισης της μεγάλης κοινωνικής μετανάστευσης αυτό θα οδηγήσει στην δημιουργία παγκόσμιας αύξησης στον κατασκευαστικό τομέα
•    Η τεχνολογική καινοτομία και η αειφορία θα είναι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάζουν την αξία των ακινήτων
•    Η συνεργασία των κυβερνήσεων μαζί με επιχειρηματίες ανάπτυξης  Γής (ΕΑΓ) θα είναι αναγκαία και θα γίνει πιο σημαντική, αφού σε μερικές περιπτώσεις οι κυβερνήσεις θα συνεργάζονται με τους ΕΑΓ για να αναπτύξουν ακίνητα για διάφορους σκοπούς στέγασης.

Σύμφωνα με το οικονομικό τμήμα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ):

•    Μέχρι το 2050, ο αστικός πληθυσμός θα αυξηθεί   κατά 75%  και σε 6,3 δισεκατομμύρια από 3,6 δισεκατομμύρια που ήταν το 2010.
•    Μέχρι το 2025 θα υπάρχουν  37 «Μεγαλουπόλεις»  από  23 που είναι σήμερα, και 12 από αυτές θα είναι σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ασία.  
•    Για το υπόλοιπο αυτού του αιώνα 1,5 εκατομμύρια κάτοικοι κάθε μήνα θα κινούνται προς διάφορες Κινεζικές πόλεις

Ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας θα είναι τεράστια. Η παγκόσμια παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί σε US$15 τρις ευρώ έως το 2025,  από US $8.7τρις δολάρια το 2012. Οι αναδυόμενες αγορές στην Ασία θα είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές, αλλά η Αφρική αναμένεται να είναι η δεύτερη υψηλότερη. Ορισμένες πόλεις θα αναπτυχθούν και να γίνουν δημιουργικοί κόμβοι. Άλλες, λόγο κακών  υποδομών  θα έχουν μείωση και θα μετατραπούν σε φτωχογειτονιές με μεγάλη εγκληματικότητα. Σε ορισμένες χώρες η πυκνότητα των μεγάλων πόλεων θα οδηγήσουν τους ανθρώπους μακριά σε αγροτικές περιοχές ή πόλεις δορυφόρους.

Η παγκόσμια τάση ανάπτυξης ακινήτων με ορίζοντα το 2020

Ο παγκόσμιος αστικός πληθυσμός από το 1950 μέχρι το 2050

Πηγή  ΟΗΕ

Η Κίνα, οι Ινδίες και η Μέση Ανατολή, πιθανόν θα κατασκευάσουν ολόκληρες νέες πόλεις χρησιμοποιώντας οικολογικά αποδοτικές τεχνολογίες για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το Masdar City στο Αμπού Ντάμπι, η πόλη Jaypee Sports στην Ινδία και η πόλη Sejong στην Νότια Κορέα είναι μόνο μερικά από τις εντελώς νέες πόλεις. Η Κίνα, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, μελλοντικά θα δεχθεί την μεγαλύτερη μετανάστευση παγκοσμίως. Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε μήνα θα ζήσουν το νέο «κινεζικό όνειρο», που κινείται προς τις πόλεις σε αναζήτηση μιας ευημερούσας μεσαίας τάξης. Σε όλη την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική  οι πόλεις θα αυξηθούν καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Ο πληθυσμός του Λονδίνου για παράδειγμα προβλέπεται να αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια μέχρι το 2031, από 8,3 εκατ. που είναι σήμερα.   Το 2013 για παράδειγμα, επενδυτές από τις ΗΠΑ έχουν επενδύσει στο Λονδίνο 5.700.000.000 δολάρια.  Οι συνδέσεις με τις οδικές, σιδηροδρομικές και δημόσιες μεταφορές αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας για την αστική επιτυχία.  Κατά συνέπεια, η ζήτηση για δαπάνες υποδομής είναι πιθανό να φτάσουν το 1 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια. Παράλληλα, Ιδιωτικοί προγραμματιστές σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές των χωρών εργάζονται για την δημιουργία  κατάλληλων υποδομών και τον σχεδιασμό ειδικών μέσω μαζικής μεταφοράς, σε πόλεις.

 

Δειτε Επισης

Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας