Κληρονόμος και η κα. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη

Αναφορικά με την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας προς την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας ημερομηνίας 6.3.2015 θεώρησα χρέος μου ως δικηγόρος και ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας να επισημάνω κάτι το οποίο ενδεχομένως να μην έχει περιέλθει στην αντίληψη του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Για το σχετικό θέμα, απέστειλα επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, στην οποία αναφέρω:

«Στην παράγραφο 3 της επιστολής σας αναφέρετε ότι η θυγατέρα και ο υιός της κυρίας Διοικητού είναι νόμιμοι κληρονόμοι του συζύγου της και ως εκ τούτου η κυρία Γιωρκάτζη έχει εξ’ αίματος συγγενικό δεσμό με άτομα τα οποία έχουν συμφέρον από την έκβαση των υποθέσεων του κ. Βγενόπουλου και της MIG εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που ενδεχομένως να σας διαφεύγει, είναι ότι ενόσω ο γάμος του ζεύγους Γιωρκάτζη δεν έχει λυθεί, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι βρίσκονται σε διάσταση, η κυρία Γιωρκάτζη είναι και η ίδια κληρονόμος του συζύγου της με βάση το άρθρο 44 του περί Διαθηκών και Διαδοχής Νόμου (ΚΕΦ. 195) που αναφέρει ότι:
Όταv πρόσωπo απoβιώσει αφήvovτας σύζυγo, η σύζυγoς αυτή ή o σύζυγoς αυτός δικαιoύvται, μετά τηv απoπληρωμή τωv χρεώv και υπoχρεώσεωv με τα oπoία βαρύvεται η κληρovoμιά, σε μερίδα βάσει τoυ vόμoυ στo μη διαθέσιμo μέρoς της κληρovoμιάς και στo τυχόv αδιάθετo μέρoς της κληρovoμιάς ως ακoλoύθως, δηλαδή- αv αυτός πoυ απεβίωσε ή αυτή πoυ απεβίωσε, εκτός από τo σύζυγo ή από τη σύζυγo- άφησε oπoιoδήπoτε τέκvo είτε εv ζωή είτε εκπρoσωπoύμεvo από κατιόvτες, η μερίδα τoυ είvαι ίση με τη μερίδα τoυ καθεvός από τα τέκvα».

Σημειώστε ότι με βάση το άρθρο 41 του πιο πάνω νόμου ο εν διαστάσει σύζυγος της κυρίας Γιωρκάτζη ούτε καν με διαθήκη δεν μπορεί να την αποκλείσει από τους κληρονόμους του.

Επομένως, με βάση τα ανωτέρω, η κυρία Γιωρκάτζη δεν έχει μόνο έμμεσο αλλά και άμεσο συμφέρον από την έκβαση των υποθέσεων του κ. Βγενόπουλου και της MIG εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

Δειτε Επισης

Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας