Σαουίρις: Κροίσος, Αιγύπτιος, Χριστιανός και ισχυρός

Εκτενές αφιέρωμα στον μεγαλοεπενδυτή και βαθύπλουτο Αιγύπτιο, Ναγκίπ Σοαυίρις δημοσίευσε η εφημερίδα Financial Times. Ο επιχειρηματίας με βάση το Κάιρο μεταξύ άλλων υπέγραψε και συμφωνία για επένδυση στο μεγαλεπήβολο project της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Η Financial Times χαρακτηρίζει τον Σαουίρις ως έναν άνθρωπο, ο οποίος αν είναι ένα πράγμα που δεν φοβάται αυτό είναι το ρίσκο, αφού όπως εξηγεί η εφημερίδα ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας έχει μεγάλες επενδύσεις στην Αλγερία και στο Ιράκ, ενώ διατηρεί εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Βόρειο Κορέα. Την ίδια ώρα είναι έντονα πολιτικοποιημένος, ενώ τάχθηκε ανοικτά κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πριν δύο χρόνια και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πτώση της από το πολιτικό προσκήνιο.

Από το γραφείο που έχει θέα προς τον ποταμό Νείλο, ο κ. Σαουίρις τονίζει στη Financial Times ότι ενεπλάκη με την πολιτική όταν το 2011 έβλεπε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να σδυμπεριφέρεται αντιδημοκρατικά, εμπλέκοντας τη θρησκεία με την πολιτική.

Εξάλλου, το κανάλι του Αιγύπτιου κροίσου, το ONTV, αλλά και το κόμμα που ίδρυσε, Ελεύθεροι Αιγύπτιοι, στάθηκαν  σφοδρά απέναντι στο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης στη χώρα.

Και τώρα που η Μουσουλμανική Αδελφότητα απομακρύνθηκε από τα πολιτικά δρώμενα της Αιγύπτου και την εξουσία ανέλαβε ο Φατάχ Ελ Σίσι, πρώην επικεφαλής του Στρατού, ο κύριος Σαουίρις συνεχίζει την εμπλοκή του με την πολιτική θεωρώντας πως έτσι θα διασφαλίσει ότι η οικονομία της Αιγύπτου θα κτιστεί πάνω σε υγιείς βάσεις.

Όταν θεώρησε ότι οι πολιτικές εξελίξεις ήταν τέτοιες που του επέτρεπαν να κινηθεί σε άλλη οικονομική βάση, έκανε σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και ενέργεια, ενώ προχώρησε στην επέκταση ενός εργοστασίου ζάχαρης στα δυτικά της Αιγύπτου. Την ίδια ώρα κάνει επενδύσεις στον κλάδο των συγκοινωνιών ενώ πρόσφατα εξασφάλισε άδειες για μετακινήσεις μέσω ποταμών.

Την ίδια ώρα ο Ναγκίπ Σαουίρις δίνει τη δική του και μάλιστα ηχηρή απάντηση σε όσους λένε ότι ο Μόρσι πλήρωσε το τίμημα της «νεαρής» ακόμη δημοκρατίας στη χώρα. «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχτιζε ένα φασιστικό καθεστώς και αυτό έπρεπε να σταματήσει» δήλωσε εμφατικά.

Μάλιστα, ο Σαουίρις δέχτηκε πολλές φορές και επίθεση για τις θέσεις του, ο ίδιος και η οικογένειά του, αναφέροντας μάλιστα πως κάποιες φορές το μήνυμα προς τον ίδιο ήταν ξεκάθαρο: «Σκάσε!». Ο ίδιος προς απάντηση αυτών λέει: «Υπάρχει η πεποίθηση πως οι Χριστιανοί της Αιγύπτου (όπως ο ίδιος) τελούν υπό καθεστώς φόβου και πως θα γυρίσουν και το άλλο μάγουλο (όπως υπαγορεύει η θρησκευτική ρήση). Λοιπόν, υπάρχουν και ορισμένοι Χριστιανοί όπως κι εγώ που πιστεύουμε και σε ορισμένες εβραϊκές ή ισλαμικές ρήσεις, οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος. Αν μου επιτεθούν θα απαντήσω. Είναι δικαίωμά μου».

Μάλιστα, κληθείς να απαντήσει εάν πιστεύει ότι είναι στο στόχαστρο ισλαμιστών ενόπλων απάντησε: «Δεν το πιστεύω απλώς. Το ξέρω! Έχουν βρεθεί επιστολές με το όνομά μου σε λίστες θανάτου. Έχω αρκετά στοιχεία για αυτά».

 

Δειτε Επισης

Μαριάννα Χατζηαντωνίου: Διεθνής αναγνώριση για Κύπρια γυναίκα ηγέτιδα
Ύστατο χαίρε στον άνθρωπο Ανδρέα Μισιέλη-Πρωτεργάτη της κυπριακής διαφήμισης
Βυθίστηκε στο πένθος η κυπριακή ναυτιλία... Έφυγε από τη ζωή ο πρωτεργάτης της Χαράλαμπος Μυλωνάς
Ο Yiannis Michael διαπρέπει διεθνώς με την πρωτοποριακή μέθοδο RYL
Σ. Καραμοντάνης, Ε. Ηροδότου, Μ. Αντωνιάδης: Τα χόμπι που διαμόρφωσαν το ηγετικό τους προφίλ
Aπεβίωσε ο πρώην υπουργός Γεωργίας Ανδρέας Παπασολομώντος
Μια γεύση από την προσωπική συλλογή έργων τέχνης του Ανδρέα Καπάταη
Παγκόσμια διάκριση για τον Δρ. Μιχάλη Μαυροβουνιώτη του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ΤΕΠΑΚ
Η Κύπρια φοιτήτρια Σοφία Τζιωρτζή νικήτρια του ICAEW Climate Essay Competition 2024
Σε βαρύ πένθος ο όμιλος εταιρειών Othon Ghalanos-Έφυγε από την ζωή ο Στέλιος Ο. Γαλανός