Α.Ι.Motokinisi: Πράσινα Porsche στην Κύπρο

Δύο μοντέλα της Porsche με την επαναστατική τεχνολογία Plug-in βρίσκονται ήδη στις βιτρίνες της Α.Ι.Motokinisi. Πρόκειται για την Porsche Cayenne και την Porsche Panamera.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η Panamera είναι το πρώτο μοντέλο στην κατηγορία της που είναι εφοδιασμένη με το σύστημα Plug-in ενώ το ίδιο σύστημα προσφέρεται και στη Cayenne. "Και όλα αυτά από μια εταιρεία που δεν είναι καθόλου ξένη με την ηλεκτροκίνηση αφού το πρώτο μοντέλο που σχεδίασε και κατασκεύασε ο ιδρυτής της μάρκας Ferdinand Porsche διέθετε ηλεκτρικό σύστημα κίνησης", αναφέρεται. Το Egger-Lohner C.2 Phaeton κατασκευάστηκε το 1898, ζύγιζε 130 κιλά και χρησιμοποιούσε έναν ηλεκτροκινητήρα συνεχούς ρεύματος με ισχύ 3kW.

Porsche Panamera S E-Hybrid

Η ανακοίνωση αναφέρει: "η νέα γενιά της Panamera, πέραν των αισθητικών αλλαγών αλλά και των βελτιώσεων στα ήδη υπάρχων κινητήρα σύνολα, παρουσίασε και την plug-in hybrid έκδοση στην γκάμα. Κάτι το οποίο αποτελεί την πρώτη του είδους της στην κατηγορία των πολυτελών οχημάτων ευρείας παραγωγής. H Panamera S E-Hybrid, όπως την ονομάζει η ίδια η Porsche περιορίζει την κατανάλωση σε μόλις 3,1 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα ενώ εμφανίζει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 71 γραμμ./χλμ., συνδυάζοντας τα πρωτόγνωρα χαμηλά αυτά μεγέθη με την εκπληκτικές επιδόσεις. Πιο αναλυτικά, το κινητήριο υβριδικό σύνολο που βρίσκεται κάτω από το καπό της Panamera S E-Hybrid έχει συνδυαστική ισχύ 416 ίππων και 520 Nm ροπής, εξασφαλίζοντας στο τετράθυρο coupe τη δυνατότητα να φτάσει τα εκατό χιλιόμετρα από στάση σε μόλις 5,5 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητά της φτάνει τα 270 χιλιόμετρα την ώρα. Η νέα plug-in υβριδική Panamera αντικαθιστά τις μπαταρίες νικελίου μετάλλου της απλής hybrid έκδοσης με νέες και πέντε φορές αποδοτικότερες, ιόντων λιθίου, ενώ έχει τη δυνατότητα να κινηθεί βασιζόμενη αποκλειστικά στον ηλεκτροκινητήρα της και την ενέργεια των μπαταριών της για απόσταση έως και 36 χιλιόμετρα. Σε αυτή την περίπτωση η μέγιστη ταχύτητά της στην ηλεκτρική λειτουργία ανέρχεται σε 135 χιλιόμετρα. Σε ό,τι αφορά το χρόνο φόρτισης των μπαταριών απαιτούνται περίπου τέσσερις ώρες σε δίκτυο οικιακής τάσης και λιγότερο από δυόμιση ώρες σε δίκτυο υψηλής τάσης. Παράλληλα, ο ηλεκτροκινητήρας - ισχύος 95 ίππων- λειτουργεί όχι μόνο ως μέσο εξοικονόμησης καυσίμου αλλά και ως overboost. Έτσι, ο οδηγός καλείται να επιλέξει μέσω ενός διακόπτη στο ταμπλό κατά πόσο οι μπαταρίες θα τροφοδοτήσουν με ενέργεια τον ηλεκτροκινητήρα, αυξάνοντας την ισχύ ή θα «ασχοληθούν» με την επαναφόρτισή τους μέσω της ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση. Ωστόσο, όπως θα περίμενε κανείς, οι αλλαγές της ανανεωμένης Panamera δεν θα μπορούσαν να περιορίζονται στην υβριδική έκδοση. Βελτιώσεις, με γνώμονα την αποδοτικότητα έχουν πραγματοποιηθεί στο σύνολο της γκάμας με ένα νέο διπλά υπερτροφοδοτούμενο V6 κινητήρα 3,0 λίτρων να παίρνει την θέση του V8 των 4,8 λίτρων στις εκδόσεις Panamera S και 4S".

Porsche Cayenne S E-Hybrid  

Αναφέρεται επίσης ότι "η Porsche Cayenne ανανεώθηκε πριν μερικούς μήνες αλλά η γκάμα της είχε μια ιδιαιτερότητα. Σε αυτή συμπεριλαμβανόταν για πρώτη φορά και μια υβριδική έκδοση. Η ολοκαίνουρια plug-in υβριδική έκδοση χρησιμοποιεί το ίδιο παράλληλο plug-in hybrid σύστημα με την Panamera και αποτελείται από ένα ηλεκτρικό κινητήρα 95 ίππων και ένα 3λιτρο V6 supercharged κινητήρα βενζίνης. Η συνδυαστική ισχύς του συστήματος είναι 416 ίπποι στις 5.500 στροφές ενώ η μέγιστη ροπή των 590 Nm επιτυγχάνεται στις 1.250-4.000 στροφές. Οι πιο πάνω τιμές επιτρέπουν στην υβριδική Cayenne να πραγματοποιεί τα εκατό χιλιόμετρα από στάση σε μόλις 5,4 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική της ταχύτητα φτάνει τα 243 χιλιόμετρα την ώρα. Παράλληλα, μπορεί να κινηθεί ηλεκτρικά με ταχύτητες έως και τα 126 χιλιόμετρα την ώρα ενώ μπορεί να καλύψει απόσταση που φτάνει τα 36 χιλιόμετρα, μόνο με τη βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι σίγουρα ο τομέας των εκπομπών ρύπων για το συγκεκριμένο κινητήρα. Ένας αριθμός που φθάνει μόλις τα 79 γρ./χλμ., δείχνοντας έτσι και το μέγεθος της επιτυχίας και στο χώρο αυτό αν συγκρίνουμε τόσο την κατηγορία του αυτοκινήτου όσο και την ιπποδύναμη. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, σε ό,τι αφορά και τις δύο plug-in hybrid εκδόσεις, πέρα από τα διακριτικά τους, ξεχωρίζουν και από το γεγονός ότι οι Γερμανοί έχουν επιλέξει το πράσινο χρώμα για τις δαγκάνες των φρένων".

 

Δειτε Επισης

Θρίαμβος της Hyundai στο ράλι «Ακρόπολις» 2024-Και στις τρεις θέσεις του βάθρου των νικητών
Νέα παγωτά PAPAFiLiPOU Protein: Μαζί σου και στην προπόνηση
Η Maserati στο Goodwood Festival of Speed 2024 με δύο ειδικές εκδόσεις
Το Honda Prelude Concept επιστρέφει και στην Ευρώπη-Η Honda γιόρτασε 25 χρόνια υβριδικής τεχνολογίας
DIMCO: Η ιστορία της εταιρείας που «φωτίζει» την Κύπρο από το 1966
Volkswagen: Επένδυση πέντε δισ. στην αμερικανική Rivian-Θα ιδρύσουν μια κοινά ελεγχόμενη επιχείρηση
allin inERGY drink: Το εναλλακτικό ενεργειακό ποτό χωρίς ταυρίνη-Στην κυπριακή αγορά από την Diplomat Distributors
Refan: Ανοίγει κατάστημα στο Mall of Cyprus
Το ηλεκτρικό SUV e:Ny1 της Honda στη 18η Save Energy
Διπλή νίκη-θρίαμβος για το Kia EV9 στα παγκόσμια βραβεία αυτοκινήτου 2024