Powered by

Χρ. Ιακωβίδου: Κάτι αποκλειστικό για την τουριστική Λευκωσία

«Πάμε ένα Σαββατοκύριακο στην Αθήνα» λέγαμε συχνά πυκνά στο παρελθόν. Αυτή θα μπορούσε να κάλλιστα μια έκφραση που θα χρησιμοποιούσε κάποιος από το Ισραήλ, το Λίβανο ή την Αίγυπτο για τη Λευκωσία. Όπως αναφέρει η Χριστιάνα Ιακωβίδου Κωνσταντινίδου, διευθύντρια του Cleopatra Hotel, η Λευκωσία μπορεί να γίνει προορισμός για σύντομες αποδράσεις είτε από ντόπιους είτε από κάτοικους γειτονικών χωρών.
Ωστόσο, απαραίτητο συστατικό για αυτό είναι η οργάνωση υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος όπως καζίνο, θεματικά πάρκα κλπ.

 

«Λόγω του ότι υπάρχουν καθημερινά πτήσεις από τις γειτονικές μας χώρες είναι σημαντικό να προωθηθούν πακέτα σύντομων αποδράσεων, όπου ο τουρίστας μπορεί να επισκεφθεί την πόλη μας για sightseeing, shopping, νυκτερινή διασκέδαση και να συνδυάσει ίσως και κάποιες επαγγελματικές συναντήσεις. Σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί ένα ασφαλισμένο προορισμό στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής όπου αυτήν τη στιγμή υπάρχει μεγάλη πολιτική αστάθεια και στρατιωτική αναταραχή», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Όπως υπογράμμισε η Λευκωσία πρέπει επιτέλους να αποκτήσει κάτι «αποκλειστικό». «Μεγάλα έργα όπως αεροδρόμια, μαρίνες, γήπεδα γκολφ έχουν καταλήξει στις άλλες πόλεις του νησιού μας. Ας αποφασίσουν οι αρμόδιοι να δώσουν και κάτι στην πρωτεύουσα κατ’ αποκλειστικότητα», τόνισε.   

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των ξενοδόχων στη Λευκωσία και τι μπορεί να γίνει για να αυξηθούν οι αφίξεις;
Από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους διάφορους Φορείς για προσέλκυση τουριστών προς την πόλη μας, οι ψηλές φορολογίες (ακίνητη, δημοτικοί φόροι κλπ), τα τέλη ηλεκτρισμού και νερού (αυτά αφορούν όλες τις Επαρχίες), όπως επίσης η αδυναμία καταπολέμησης, από μέρους των Αρχών, της ανεξέλεγκτης και παράνομης λειτουργίας καταλυμάτων και αιθουσών εκδηλώσεων.
Για να αυξηθούν οι αφίξεις πρέπει όλοι οι φορείς της Λευκωσίας να προβούν σε σωστούς σχεδιασμούς για την προώθηση της πρωτεύουσας ως προορισμό για: συνεδριακό τουρισμό, πολιτιστικό τουρισμό, ιατρικό τουρισμό, city breaks, θρησκευτικό τουρισμό, αθλητικό τουρισμό.
Για όλους αυτούς τους άξονες τουρισμού η υποδομή υπάρχει: ποιοτικά ξενοδοχεία, συνεδριακό κέντρο, μουσεία, θέατρα, πινακοθήκες, εκκλησίες βραβευμένες από την UNESCO, αξιόλογες ιατρικές κλινικές κατάλληλα επανδρωμένες και με εξειδικευμένα μηχανήματα, γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα σκοποβολής, πισίνες, shopping malls, high street shopping, bars, clubs, καφετέριες και εστιατόρια. Από εκεί και έπειτα πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο ενδιαφέρον από φορείς όπως ο ΚΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού, το Δημαρχείο Λευκωσίας, το ΕΒΕΛ Λευκωσίας, ο Σύνδεσμος Ξεναγών και Τουριστικοί πράκτορες. Η διάθεση οικονομικών κονδυλίων για την προώθηση της πόλης μας στο εξωτερικό και το εσωτερικό και η οικονομική ενίσχυση οργανωτών ταξιδιών για να συμπεριλάβουν και την Λευκωσία στα προγράμματα τους είμαι σίγουρη ότι θα βοηθούσε τα μέγιστα.

Πως σας επηρεάζει το γεγονός ότι η πρωτεύουσα μας δεν έχει πλατεία;
Σίγουρα αυτό αποτελεί ένα αρνητικό στοιχείο για την πόλη μας που εδώ και αρκετό καιρό επηρεάζει όχι μόνο τον τουρισμό της Λευκωσίας αλλά τους ίδιους τους Λευκωσιάτες! Οι τουρίστες που έρχονται για να επισκεφθούν και να μάθουν την πόλη μας, έρχονται αντιμέτωποι με ένα νεκρό και αναξιοποίητο χώρο στο κέντρο της πόλης. Σίγουρα αυτό δεν αποτελεί τον καταλληλότερο τρόπο να αναδείξει και να προωθήσει κανείς την πόλη του! Η άμεση αποπεράτωση αυτού του έργου είναι εκ των ουκ άνευ.

Σε ποιες αλλαγές και ανακαινίσεις προβήκατε πρόσφατα;
Μετά τις ανακαινίσεις των δωματίων μας, προχωρήσαμε σε ανακαίνιση της αίθουσας ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ και μέρους της εξωτερικής μας πισίνας, και εξωραϊσμό της εισόδου μας. Επίσης έχουμε επενδύσει σε συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και σε ιδιαίτερο φωτισμό στην αίθουσα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ο οποίος χρησιμοποιείται σε δεξιώσεις Γάμων και άλλες εκδηλώσεις.

Πως αντιμετωπίζετε τον ανταγωνισμό στη Λευκωσία;
Δυστυχώς η Λευκωσία δέχεται μόλις το 5% των τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο και η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία μας εδώ και χρόνια κυμαίνεται από 29-32%. Λόγω και της οικονομικής κρίσης οι τιμές έχουν γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικές. Το ξενοδοχείο μας ήδη μετρά πάνω από 50 χρόνια λειτουργίας και είναι γνωστό για την κεντρική τοποθεσία του, το ψηλό επίπεδο υπηρεσιών και διευκολύνσεων, την οικογενειακή και διαπροσωπική σχέση που υπάρχει μεταξύ διεύθυνσης- προσωπικού-πελατών, την ψηλή ποιότητα φαγητού και την συνεχή αναβάθμιση και ανακαίνιση χώρων του. Με τη σωστή προσφορά τιμών και με το γεγονός ότι η προσφορά υπηρεσιών μας δεν περιορίζεται μόνο σε δωμάτια αλλά και σε μικρά και μεγάλα συνέδρια, γάμους, βαφτίσεις, κοκτέιλ και άλλες εκδηλώσεις εντός και εκτός του ξενοδοχείου και με υπηρεσίες όπως γυμναστήριο, spa και εξωτερική πισίνα, πιστεύω ότι μας καθιστά ένα πολύ ανταγωνιστικό 4στερο ξενοδοχείο.     

Πως κρίνετε τις προοπτικές του συνεδριακού τουρισμού;
Ο συνεδριακός τουρισμός είναι “must” για την πόλη μας. Τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας διαθέτουν μεγάλες και μικρές αίθουσες και είναι κατάλληλα εξοπλισμένα με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας που απαιτούνται για τη διεξαγωγή μικρών και μεγάλων Συνεδρίων. Επίσης, προσφέρονται ολοκληρωμένα πακέτα διαμονής και φαγητού που διευκολύνουν τους συνέδρους. Εξάλλου, στη Λευκωσία βρίσκεται και το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο του νησιού. Η πόλη μας χρειάζεται ώθηση σ’ αυτό το είδος τουρισμού και σωστό και προσεκτικό σχεδιασμό για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Δειτε Επισης

Κ. Κουμής: Κονδύλι €500.000 στον προϋπολογισμό του 2025 για αναβάθμιση των παραλιών
Anaïs: O must προορισμός του City of Dreams Mediterranean κλείνει τα pool parties της σεζόν με Afrojack
Με μεγάλη επιτυχία η Cape Greco Regatta 2024 με αφετηρία τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Cyprus Airways: Ανακοίνωσε ναύλα για business class από €150
Ευκαιρίες χρηματοδότησης για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις έως €30.000
Οικολογικές κατοικίες μέσα στη φύση από Natura Escape Cy-Το... πράσινο κόνσεπτ της ανάπτυξης που ετοιμάζει(pics)
Μέρα παραδοσιακών προϊόντων και λαϊκής τέχνης στην Πόλη Χρυσοχούς-Ο σκοπός της εκδήλωσης
McDonald’s Κύπρου: Η πλατφόρμα «The Inside Matters»-Όλα όσα υπάρχουν μέσα σε κάθε γεύμα McDonald’s
Boeing: Οι επόμενες κινήσεις της μετά την απεργία των εργαζομένων
Όλα όσα έγιναν στην λαμπερή εκδήλωση τιμής για τον Παύλο Κοντίδη στη Μαρίνα Αγίας Νάπας