Eμπόριο: Στη μετά διαταγμάτων εποχή

Μετά την 1η Μαΐου άγνωστο είναι το πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα, αφού όλα όσα είχαμε συνηθίσει τα τελευταία δύο χρόνια ανατρέπονται. Στις 30 Απριλίου εκπνέει το 8ο διάταγμα στη σειρά που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα καθώς και Κυριακή σε ολόκληρη την Κύπρο.
 
Η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε την κατάργηση των διαταγμάτων, ενώ πλέον η Κυβέρνηση καλείται να καταθέσει κανονισμούς στη Βουλή που θα ρυθμίζουν τα ωράρια, αφού εγκριθούν πρώτα από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Νομική Υπηρεσία. 

Συγκεκριμένα, θα καθορίζονται πλέον από το Υπουργικό (με έγκριση της Βουλής):

-    Τουριστική περιοχή/ ζώνη
-    Τουριστική περίοδος
-    Ειδικό κατάστημα
-    Ωράρια λειτουργίας
-    Αργίες

Το μέτωπο των μικρομεσαίων: 

Η ΠΟΒΕΚ δηλώνει ικανοποιημένη και ευχαριστεί τα κόμματα που στήριξαν την πρόταση νόμου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, με την ψήφιση της σχετικής τροποποίησης στο Νόμο "καταργείται ένα προνόμιο το οποίο επανειλημμένα, καταχρηστικά και παράτυπα χρησιμοποιούσε η Υπουργός Εργασίας, εξουδετερώνοντας και καταργώντας τη Νομοθεσία των Ωραρίων Λειτουργίας των Καταστημάτων". 

Η ΠΟΒΕΚ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράψει το σχετικό Νόμο και παράλληλα το Υπουργικό Συμβούλιο να καταθέσει το συντομότερο στη Βουλή τους Κανονισμούς. "Αναμένουμε και προσδοκούμε οι Κανονισμοί αυτοί να είναι προς το συμφέρον της οικονομίας, του υγιούς ανταγωνισμού και του συνόλου των επιχειρήσεων και των εργαζομένων", καταλήγει η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι πιο κάτω οργανώσεις/σύνδεσμοι/φορείς: Παγκύπριος Σύνδεσμος Αρτοποιών, Κομμωτών –Κουρέων, ΣΥΚΑΔΕ, Ένδυσης, Υπόδησης, Κρεοπωλών, Περιπτεριούχων, Εμπορικών Καταστημάτων, Όμιλος Υπεραγορών  mas  ΣΥΚ-ΑΝΕΜΟΣ και SAVE MORE.

Ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΔΕ Ανδρέας Θεοδούλου δήλωσε ότι «εμείς το θέλαμε και το περιμέναμε. Αυτή η τακτική των διαταγμάτων δεν βοήθησε καμιά μικρομεσαία επιχείρηση, παρά μόνο τους μεγάλους επιχειρηματίες. Τώρα οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα βρεθεί  επιτέλους μια κοινή αποδεκτή λύση. Στην Ουγγαρία δίνεται το πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στην Κύπρο το ανάποδο. Θα μπορούσε να δίνεται η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανοίγουν την Κυριακή, ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις το πλεονέκτημα των υπόλοιπων 6 ημερών με διευρυμένο ωράριο».

Υπέρ της ελεύθερης αγοράς:

Μιλώντας στο ΙnBusinessNews, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Αντρέας Χατζηαδάμου κατηγόρησε τη Βουλή ότι οδηγεί το εμπόριο προς τα πίσω. «Δεν έχουν λάβει υπόψη την απασχόληση, τις θετικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν, την αναζωογόνηση της αγοράς και της ψυχολογίας των καταναλωτών. Οι βουλευτές και τα κόμματα προσπαθούν να ικανοποιήσουν τιε πελατειακές σχέσεις και τα συμφέροντα μιας ομάδας επαγγελματιών που έχουν ισχυρές πλάτες και που για χρόνια είχαν τη νοοτροπία του προστατευτισμού εις βάρος του συνόλου των καταναλωτών και της οικονομίας. Θα καταργήσουν τον ίσο και θεμιτό ανταγωνισμό, θα δημιουργήσουν στρεβλώσεις, μονοπώλια κι ολιγοπώλια. Επιστρέφουν οι νοοτροπίες του παρελθόντος και η πολιτικοποίηση όλων των θεμάτων. Το σημαντικότερο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι οι θέσεις απασχόλησης και ποιος θα λογοδοτήσει σε αυτούς που είχαν την ευκαιρία να εργαστούν και να πάρουν κάποιο εισόδημα».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου του Λιανικού Εμπορίου Βάσος Θεοδότου ανέφερε στο InBusinessNews ότι «δεν υπάρχει Σύνδεσμος που να μην επιθυμεί τη μόνιμη διευθέτηση του θέματος των ωραρίων των καταστημάτων. Επιθυμούμε και επιδιώκουμε μια δίκαιη και σωστή νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου. Μας ανησυχεί ότι θα βρεθούμε στο τέλος των διαταγμάτων και να μη λυθεί το ζήτημα. Το λιανεμπόριο είναι ο μόνος κλάδος που λειτουργεί καλά. Το νέο διευρυμένο ωράριο ευθύνεται για την εργοδότηση 7,5 χιλ. ατόμων και θα θέλαμε να λήξει αυτή η αβεβαιότητα με μια μόνιμη λύση. Να ρυθμιστεί σωστά ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι ικανοποιημένοι». 

Δειτε Επισης

Έντονο γαλλικό ενδιαφέρον για GSI… Τριμερής Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη, Μακρόν στη Νέα Υόρκη
Τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της επόμενης τριετίας-Τα ποσά που θα διατεθούν ανά Υπουργείο
Κινητή τηλεφωνία: Τα μερίδια αγοράς και οι αυξομειώσεις στα ποσοστά των παρόχων
Όλυμπος: Εγκαινιάζει το εργοστάσιο στο Τσέρι και μπαίνει στη βιομηχανία παραγωγής χαλλουμιού στην Κύπρο
Επιστρέφει η σταθερή τηλεφωνία με κύριο μέσο τις συνδέσεις τύπου fiber optic-Αύξηση και στους χρήστες κινητής
Ηλεκτρική διασύνδεση: Διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και όλα τα λεφτά τα 100 εκατ. της Κύπρου
Επιτάχυνση κατέγραψε ο ΣΠΟΔ τον Αύγουστο με ετήσια αύξηση 0,8%
Μείωση τιμών σε 25 προϊόντα, αύξηση σε 18-Τι καταδεικνύει το Παρατηρητήριο Τιμών
Lidl Wellness Camp 2024: Πώς μπορείτε να μετατρέψετε αυτό το φθινόπωρο σε εφαλτήριο για μια νέα αρχή στη ζωή σας
Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ο εκλεκτός Χριστοδουλίδη για Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας