Powered by

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη της ρωσικής VTB Bank

Η υπό κρατικό έλεγχο ρωσική VTB Bank ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του 2014 σχεδόν εξανεμίστηκαν στη διάρκεια ενός «πολύ δύσκολου έτους τόσο για τη ρωσική οικονομία όσο και για τον τραπεζικό κλάδο».

Το δεύτερο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, χτυπημένο από τις δυτικές κυρώσεις και τα υψηλά επιτόκια που επιβλήθηκαν για να ανακόψουν τη βουτιά του ρουβλίου, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της υποχώρησαν στα 800 εκατ. ρούβλια (13,1 εκατ. δολάρια) από το ποσό-ρεκόρ των 100,5 δισ. ρουβλίων το προηγούμενο έτος.

Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές και προκύπτει παρά την προειδοποίησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο Andrei Kostin, ότι η τράπεζα θα μπορούσε να καταγράψει τις πρώτες ζημιές στη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών.

Η κάποτε ναυαρχίδα της κίνησης του Κρεμλίνου να δημιουργήσει έναν δυτικού τύπου παγκόσμιο τραπεζικό κολοσσό, η VTB έχει βρεθεί αποκομμένη από τις παγκόσμιες αγορές λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, μεσούσης της κρίσης στην Ουκρανία.

«Οι πελάτες μας επηρεάστηκαν από μια οικονομική επιβράδυνση και το σκληρό γεωπολιτικό περιβάλλον, καθώς επίσης και από την ταχεία υποτίμηση του ρουβλίου και την επακόλουθη άνοδο των επιτοκίων», ανέφερε ο Kostin καθώς η τράπεζα παρουσίασε τα αποτελέσματά της.

Αυτό οδήγησε σε υψηλότερο κόστος ρίσκου παρά τα ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα. Η τράπεζα δήλωσε πως οι προβλέψεις αυξήθηκαν στα 275,4 δισ. ρούβλια από τα 99,2 δισ. ρούβλια το 2013 και οι αποδόσεις των κεφαλαίων υποχώρησαν σε μόλις 0,1% το 2014 από το 11,8% το 2013.

 

Δειτε Επισης

Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες