Διακυβεύονται δισεκατομμύρια στη Λαϊκή
16:26 - 13 Μαρτίου 2015
Μέσα σε όλο τον κυκεώνα με τις εξελίξεις στη Λαϊκή Τράπεζα το μεγάλο διακύβευμα είναι οι δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν τόσο εναντίον του Αντρέα Βγενόπουλου όσο και εναντίον της Δημοκρατίας από τον ίδιο.
Κατά τις συνεδρίες της Επιτροπής Θεσμών για το θέμα ειπώθηκε αρκετές φορές πως δεν πρέπει να γίνουν δηλώσεις που θα επηρεάσουν την εξέλιξη των υποθέσεων και ειδικά σε σχέση με την αγωγή κατά Βγενόπουλου, Μπουλούτα, Μάγειρα κι άλλων.
Η υπόθεση εναντίον Βγενόπουλου
Η Διαχειρίστρια της Λαϊκής και οι νομικοί της σύμβουλοι κατόρθωσαν την έκδοση διαταγμάτων παγκόσμιας εμβέλειας για παγοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Ανδρέα Βγενόπουλου, Ευθύμιου Μπουλούτα, Κυριάκου Μάγειρα και Marfin Investment Group Holdings SA. Συγκεκριμένα, τα διατάγματα αφορούν παγοποίηση περιουσιακών στοιχείων των Βγενόπουλου και Μπουλούτα για συνολικό ποσό ύψους 3,79 δισ. και για τον κ. Μάγειρα ύψους 1,5 δισ. Αφορούν επίσης αποκάλυψη των περιουσιακών στοιχείων των τριών ως άνω φυσικών προσώπων ως επίσης και διατάγματα που απαγορεύουν στην MIG να προβεί, μεταξύ άλλων, σε οποιαδήποτε πληρωμή ή μεταβίβαση προς όφελος των τριών ως άνω φυσικών προσώπων.
Αποζημιώσεις για PSI
Την ίδια ώρα η Λαϊκή προσέφυγε σε διεθνή διαιτησία στο πλαίσιο της οποίας διεκδικεί αποζημιώσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση. Η απαίτηση της τράπεζας, αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης των ελληνικών ομολόγων, τη μεταχείριση των Ελληνικών υποκαταστημάτων της Τράπεζας από την Ελληνική Δημοκρατία και τις παραβάσεις εκδότη μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας των καθηκόντων και υποχρεώσεων της που προκύπτουν από τη διεθνή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ημερομηνίας 30 Μαρτίου 1992».
«Οι απώλειες της Τράπεζας που προκύπτουν ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ», όπως είχε ειπωθεί. Η διαιτησία καταχωρήθηκε από τους δικηγόρους της Τράπεζας, Joseph, Hage Aaronson και Μαρκίδης, μαρκίδης & Σια Δ.Ε.Π.Ε.
Η απαίτηση Βγενόπουλου
Το Διοικητικό Συμβούλιο της MARFIN INVESTMENT GROUP (“MIG”) είχε ανακοινώσει τον Γενάρη του 2013 την προσφυγή της εταιρείας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται από την διμερή διεθνή σύμβαση σχετικά με την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας με ημερομηνία 30-3-1992.
Η MIG, όπως αναφερόταν, επιδιώκει την προστασία της επένδυσής της στην ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ύψους 823.863.584 Ευρώ λόγω παραβιάσεων από την ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ των άρθρων 2,3 και 4 της Σύμβασης.
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου εξήγγειλε ότι «μετά την παρέλευση της 6μηνης περιόδου φιλικής επίλυσης της διαφοράς με πλήρη απραξία της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά από κοινού με άλλους επενδυτές στην υποβολή της Αίτησης για Διαιτησία (Request for Arbitration) εναντίον της Κύπρου στο αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο υπό την αιγίδα της Διεθνούς Τράπεζας στην Ουάσινγκτον». Η MIG θα διεκδικήσει την αξία της επένδυσής της στην ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ύψους περίπου 824 εκατ. Ευρώ, ενώ άλλα 20 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα διεκδικήσουν την αξία των δικών τους επενδύσεων ύψους περίπου 229 εκατ. Ευρώ.
Προηγουμένως, η MIG είχε καταθέσει από καιρού αναφορά στην αρμόδια Ελληνική Ποινική Δικαιοσύνη ζητώντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα κατά παντός υπευθύνου σε σχέση με τις δραστηριότητες της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ για την περίοδο 2006 μέχρι 29 Μαρτίου 2013. Η αναφορά για τις υπό εξέταση δραστηριότητες περιλάμβανε: την αγορά, διακράτηση και τελικώς διάθεση Ελληνικών Ομολόγων, τη διασυνοριακή συγχώνευση της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με την MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, την χορήγηση δανείων σε δανειζόμενους σε Κύπρο και Ελλάδα και την έκδοση και διάθεση αξιογράφων κεφαλαίου σε Ελλάδα και Κύπρο.