Powered by

Τα deadline πληρωμών της Ελλάδας

Καυτός είναι ο μήνας Μάρτιος για την Ελλάδα και ιδιαίτερα οι επόμενες ημέρες εφόσον πλησιάζουν οι ημερομηνίες αποπληρωμής δόσεων προς τους πιστωτές της.  Tο World Economic Forum παρουσιάζει τις προθεσμίες της Ελλάδας για αποπληρωμές τόσο στους διεθνείς πιστωτές της, αλλά και τις υποχρεώσεις της στο ελληνικό Δημόσιο.

Οι αποπληρωμές για το 2015 αφορούν υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και τον Ιούλιο- Αύγουστο η εξόφληση των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. 

Τον Μάρτιο η Ελλάδα έχει να επιστρέψει στο ΔΝΤ € 1.2 δισ  σε τρεις δόσεις: 335 εκατ. μέχρι 13 Μαρτίου, 558 εκατ. μέχρι 16 Μαρτίου και 335 εκατ. μέχρι 20 Μαρτίου. 

Επιπλέον, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που λήγουν στις 13 Μαρτίου και 1,6 δισ. στις 20 Μαρτίου. 

Αφού περάσουν οι προθεσμίες του Μαρτίου, όπως αναφέρεται, τον Απρίλιο και το Μάιο θα είναι σχετικά ήσυχη η περίοδος για την ελληνική κυβέρνηση, πριν από τις προκλήσεις χρηματοδότησης που θα ανακάμψουν τον Ιούνιο. Το καλοκαίρι είναι ο επόμενος μεγάλος πονοκέφαλος αποπληρωμής χρεών με τις μεγάλες δόσεις που οφείλονται στην ΕΚΤ .

Στο εσωτερικό μέτωπο 

Πέρα από τις επιστροφές στους επίσημους πιστωτές, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ικανοποιήσει τις συνήθεις πρωτογενείς δαπάνες κατά τη διάρκεια του έτους.  Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015, που δημοσιεύτηκε στο Νοέμβριο του 2014, οι πρωτογενείς δαπάνες σε επίπεδο κράτους αναμένεται να είναι περίπου 42 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος. Οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να είναι 56 δισ. σε επίπεδο κράτους.

Περίπου το 78% των συνήθων πρωτογενών δαπανών πάνε στην καταβολή των μισθών και των συντάξεων, καθώς και της ασφάλισης, της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής προστασίας. 

Μια ενδεικτική μηνιαία κατανομή των δαπανών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2015 δείχνει ότι τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει περίπου 1,5 δις σε μισθούς και συντάξεις και 1,3 δισ σε ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική προστασία.
 

Δειτε Επισης

Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»