Powered by

Με ρυθμούς ανάπτυξης 4,8% τρέχει η Ιρλανδία

Η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε 4,8% το 2014, κάτι που την καθιστά την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας.

Η ισχυρή οικονομία φαίνεται να δείχνει πως η Ιρλανδία έκλεισε ένα προβληματικό κεφάλαιο στην ιστορία της, έχοντας γίνει η πρώτη χώρα που βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ιρλανδίας το 2014 - τα στοιχεία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την στατιστική υπηρεσία της χώρας – δείχνει σημαντική ενίσχυση σε σύγκριση με το 2013 όταν είχε καταγραφεί ανάπτυξη μόλις 0,2%. Οι επιδόσεις της Ιρλανδίας ήταν καλύτερες από του Ηνωμένου Βασιλείου, που αναπτύχθηκε κατά 2,6% το 2014, και έρχονται σε αντίθεση με της Ευρωζώνης συνολικά. Η συνδυασμένη οικονομία του μπλοκ των 19 κρατών, που περιλαμβάνει την Ιρλανδία και πρόσφατα επεκτάθηκε με την προσθήκη της Λιθουανίας, επεκτάθηκε κατά μόλις 0,8%. Δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει όλες οι χώρες της Ευρωζώνης τα μεγέθη τους για το 2014.

Η ιρλανδική οικονομία βελτιώθηκε σε όλα τους τομείς, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικές δαπάνες παρέμειναν χαμηλές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις, που αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στην οικονομία, αυξήθηκαν περισσότερο από 11%. Η ισχυρή επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους άμβλυνε τις ανησυχίες ότι η ανάκαμψη επιβραδύνει.

Τα στοιχεία διέψευσαν επίσης τις ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό: οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν και αυξήθηκαν 0,6% το Φεβρουάριο σε σύγκριση με πτώση 0,8% τον Ιανουάριο – αν και υποχώρησαν 0,5% σε ετήσια βάση, λόγω κυρίως των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Το ιρλανδικό κράτος έλαβε 67,5 δισ. ευρώ ($71,2 δισ.) σε δάνεια μετά τον αποκλεισμό του από τις αγορές ομολόγων το 2010. Οι αγορές σταμάτησαν να δανείζουν στο Δουβλίνο καθώς η υπόσχεση της κυβέρνησης να ανακεφαλαιοποιήσει τις προβληματικές τράπεζες – οι οποίες είχαν χτυπηθεί από το σκάσιμο της στεγαστικής φούσκας το 2008 – οδήγησε το έλλειμμα να κορυφωθεί στο 32% του ΑΕΠ το 2010 και διόγκωσε το δημόσιο χρέος.

Το ισχυρό 2014 για την οικονομία ήδη επέτρεψε στο δημόσιο χρέος να συρρικνωθεί ως προς το ΑΕΠ, αν και το χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο 115% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, η χώρα αναμένεται να πετύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους, λόγω της αύξησης των φορολογικών  εσόδων από την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτό επέτρεψε να διαφανεί στον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης τον Οκτώβριο η προοπτική για τον τερματισμό μιας μακράς περιόδου μέτρων λιτότητας στην Ιρλανδία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μικρών φορολογικών μειώσεων, κάτι που αναμένεται να τονώσει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Η χώρα συνεχίζει ωστόσο να αντιμετωπίζει το πρόβλημα υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς και της επίμονα υψηλής ανεργίας, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει πάνω από το 10%.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες