Ο Γεωργιάδης καταλαβαίνει ευκολότερα τον Σόιμπλε
08:05 - 11 Μαρτίου 2015
Άστοχη χαρακτήρισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης τη δήλωση του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι κατά τη διαπραγμάτευση του Eurogroup δεν ήταν βέβαιος ποιο ήταν το αίτημα των ελληνικών Αρχών, με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμπληρώνει ότι ο κ. Γεωργιάδης «καταλαβαίνει ευκολότερα τον κ. Σόιμπλε».
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι είναι ευθύνη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να διευκρινίσει αν η συγκεκριμένη δήλωση είναι εντός κυβερνητικής γραμμής, ενώ μίλησε παράλληλα για τη στήριξη ενός ευρέως φάσματος του πολιτικού κόσμου και του λαού στην Κύπρο προς την Κυβέρνηση Τσίπρα.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από την Κύπρο, στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο κ. Παπαδημούλης είπε εξάλλου ότι η συζήτηση για το Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αποτελεί «μια επικίνδυνη ανοησία με μηδενικό απολύτως ποσοστό πιθανοτήτων».
Είπε ότι η νέα Κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να κάνει κάποια πράγματα «πιο αργά», ενώ το ζητούμενο πλέον είναι να φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Για τη στάση της Κύπρου έναντι της Ελλάδας, ο κ. Παπαδημούλης είπε συγκεκριμένα ότι η στάση του κυπριακού λαού στη μεγάλη πλειοψηφία είναι στάση υποστήριξης της νέας ελληνικής Κυβέρνησης και της προσπάθειας που κάνει για αξιοπρέπεια, ανάπτυξη, τερματισμό της μνημονιακής πολιτικής και μιας προσβλητικής για τους Έλληνες συμπεριφοράς της Τρόικας.
Στα θετικά, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ σημείωσε το άρθρο της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους στην εφημερίδα «Καθημερινή», με τίτλο «Να στηρίξουμε τη νέα Κυβέρνηση», τη συμπαράσταση του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, αλλά και ορισμένες δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
«Στα αρνητικά - όχι για εμάς αλλά για τον ίδιο - σημειώνω την αδυναμία κατανόησης από τον Υπουργό Οικονομικών του τι διεκδικεί η Ελλάδα» είπε ο κ. Παπαδημούλης. «Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος κύριος καταλαβαίνει ευκολότερα τον κ. Σόιμπλε παρά την ελληνική Κυβέρνηση» είπε, ενώ ερωτηθείς γιατί το λέει αυτό, απάντησε «είναι το σχόλιο που κάνω στο σχόλιό του».
Σε άλλη ερώτηση, αν πιστεύει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν στήριξε όσο θα έπρεπε την Κυβέρνηση Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι «εάν είχαμε μια τέτοια γνώμη, θα τη λέγαμε καθαρά».
Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος σημείωσε την αντίστιξη της θετικής στάσης κομμάτων, πολιτικών και ορισμένων δηλώσεων του Προέδρου Αναστασιάδη με «μια άστοχη δήλωση του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών».
«Είναι ευθύνη του κ. Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να πει αν αυτή η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ήταν στην κυβερνητική γραμμή ή όχι» δήλωσε.
Για το Grexit, ανέφερε ότι δεν συμφέρει κανένα, ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ευρωζώνη, με όλους τους κορυφαίους παράγοντες στο Συμβούλιο, την Κομισιόν, το Eurogroup και την ΕΚΤ να θεωρούν τη συζήτηση αυτή μια «επικίνδυνη ανοησία» που πρέπει να ξεχάσουμε.
Όπως είπε, αυτοί που κουμαντάρουν την Ευρωζώνη είναι οι θεσμοί που την εκπροσωπούν και όχι οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι γνωρίζουν ότι οι θεωρίες για μηδαμινό κόστος από ένα Grexit είναι «παραμύθια της Χαλιμάς».
Συμπλήρωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και ενισχύει την αξιοπιστία της το να κλείσει “την πόρτα του φρενοκομείου”, όπως είπε, καθώς «αν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, τότε θα έρθουν κίνδυνοι και για τη σειρά των άλλων».
Όπως είπε, αν η Ευρωζώνη δεν μπορεί να προστατεύσει ένα μέλος της, τότε θα αρχίσουν διάφοροι να συζητούν για την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία ή την Πορτογαλία.
Το συμφέρον, όχι μόνο της Ελλάδας, όχι μόνο της Κύπρου, άλλα της ίδια της Ευρωζώνης είναι να σταματήσει αυτή η συζήτηση και να κουβεντιάσουμε την ουσία για έξοδο από τη λιτότητα και την έναρξη μιας πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που όπως είπε αφορά και την Κύπρο.
Ανέφερε ότι μετά το Eurogroup υπάρχει μια επιτάχυνση της συζήτησης και στο πολιτικό επίπεδο και στο τεχνοκρατικό «με στόχο να κλείσουμε με νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά το αποτυχημένο μνημόνια και να περάσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο, στραμμένο στην ανάπτυξη».
«Ο στόχος τη νέας ελληνικής Κυβέρνησης είναι να πετύχει ένα πρόγραμμα ‘Made in Greece’, που θα το συζητήσουμε και θα το συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας, το οποίο θα εξασφαλίσει, όχι μόνο τη ρευστότητα και την αποφυγή του στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την πρόσβαση της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση που έχει εγκαινιάσει η ΕΚΤ» είπε.
Σκοπός, συμπλήρωσε είναι μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα «όχι μόνο να έχουμε υλοποιήσει βήμα-βήμα το πρόγραμμα μας, αλλά να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα».
Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ακόμη ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα μετρηθεί από το αν θα εξασφαλίσει ανάπτυξη αντί ύφεσης, αν θα μειώσει την ανεργία, αν θα κάνει αποτελεσματικότερη και δικαιότερη την φορολογία.
Επίσης αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις όπως το Κτηματολόγιο, που στην Κύπρο υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ενώ στην Ελλάδα «ακόμη το ετοιμάζουν οι μεταρρυθμιστές της κακιάς ώρας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».
Για τη συνεργασία με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι «δεν είναι η συνεργασία των ονείρων μας», πρόσθεσε όμως ότι κατέστη υποχρεωτική, λόγω της έλλειψης αυτοδυναμίας.
Είπε ότι οι εναλλακτικές ήταν μια Κυβέρνηση «με τα συνεταιράκια του μνημονίου, κρυφά η φανερά» ή νέες εκλογές ή μια Κυβέρνηση μειοψηφίας. Προτιμήθηκε η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ χωρίς την παραμικρή προγραμματική παραχώρηση, είπε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση πορεύεται με βάση το πρόγραμμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς τι απαντά σε όσους μιλούν στην Ελλάδα για «κωλοτούμπα», ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι «αυτά που λένε οι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσωπικά τα ακούω βερεσέ» για να προσθέσει ότι ο κόσμος έχει μυαλό και συγκρίνει αυτό που έζησε με τις Κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αυτό που προσπαθεί σήμερα η ελληνική Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του έδωσε μια αίσθηση αξιοπρέπειας.
«Δεν λέω ότι τα κάνουμε όλα σωστά, δεν λέω ότι θα καταφέρουμε αμέσως να εφαρμόσουμε το 100% του προγράμματός μας» ανέφερε. Όπως είπε, υπό την πίεση των δυσκολιών και των δεδομένων συσχετισμών στην Ευρώπη «μπορεί να αναγκαστούμε κάποια πράγματα να τα κάνουμε [...] πιο αργά».