Η Κύπρος δεν χρειάζεται QE αλλά QEL

Ασχέτως του ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για τα νομοσχέδια της αφερεγγυότητας και να εφαρμοστούν οι εκποιήσεις, η άντληση ρευστότητας μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να θεωρείται αυτοσκοπός.

Από τη μία οι κυπριακές τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα και από την άλλη οι αιτήσεις για δάνεια είναι περιορισμένες και ακόμα πιο περιορισμένες οι αιτήσεις που δικαιολογείται να εγκριθούν.

Η Ελληνική για παράδειγμα, έχει τόση πολλή ρευστότητα –για την οποία λαμβάνει αρνητικό επιτόκιο- που σε μερικές περιπτώσεις διώχνει καταθέσεις. Η Τράπεζα Κύπρου τα λεφτά από την αύξηση κεφαλαίου τα κατέθεσε αμέσως για μείωση του ELA γιατί έχει ρευστότητα για να καλύψει τη ζήτηση για δάνεια.

Παρά τα κουρέματα, τους συμψηφισμούς κτλ κτλ το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο παραμένει σε θεόρατα επίπεδα. Τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων. Σε ποιους θα δοθούν τα 500εκ. ευρώ που θεωρητικά δικαιούται η Κύπρος από το QE; Σ’ αυτούς που κάποιοι φωνάζουν ότι χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια και κατέστρεψαν τον τόπο;

Ελάχιστες είναι οι καλές περιπτώσεις που οι κυπριακές τράπεζες αξίζει να δανειοδοτήσουν και έχουν αρκετό ρευστό για να το κάνουν. Από τα πολλά που ακούμε, έχουμε την εντύπωση ότι η ρευστότητα είναι κάτι μαγικό, χωρίς κόστος, που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα. Ρευστότητα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σημαίνει δάνεια. Κι άλλα δάνεια σε μία ήδη βαρυφορτωμένη οικονομία στην οποία το σημαντικότερο πρόβλημα που απομένει είναι (τύμπανα παρακαλώ) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ας το πάρουμε απόφαση, αυτό που χρειάζεται η Κύπρος δεν είναι άλλα δάνεια. Δεν είναι κι άλλα δανεικά. Χρειάζεται ξένες επενδύσεις, υπομονή και θυσίες. Τα πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί σε μία μέρα, ούτε σε ένα χρόνο ούτε από ένα, κατ’ άλλα, καλό πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Αυτό που χρειάζεται η Κύπρος για τα επόμενα μερικά χρόνια είναι ένα Quantitative Easing of Loans -ας μου επιτραπεί ο αδόκιμος όρος- μέσω πτωχεύσεων, εκκαθαρίσεων, εκποιήσεων, πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και δανείων και ότι άλλο κάνουν σε χώρες με παρόμοια προβλήματα. Όσο έχουμε τόσο ψηλό επίπεδο δανείων έναντι του ΑΕΠ και τόσα πολλά δις προβληματικά δάνεια δεν είναι πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Ναι, η ανάπτυξη θα συμβάλει στο να καταστούν κάποια από τα NPLs εξυπηρετούμενα, αλλά σε μία κορεσμένη οικονομία που ακόμα αναζητά τα επόμενα της πατήματα μεταξύ επαγγελματικών υπηρεσιών, τουρισμού και ενέργειας χωρίς κάποια συγκεκριμένη στρατηγική  οι προσδοκίες μας πρέπει να είναι περιορισμένες.

 

Δειτε Επισης

Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας