Βαρουφάκης: Ούτε yesman, ούτε noman
17:55 - 09 Φεβρουαρίου 2015
O Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αρνείται να υπογράψει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και ζητά μεταβατικό πρόγραμμα, μια συμφωνία-γέφυρα.
Με την φράση «και τέλος, τρόικα τέλος» ο Υπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε την ομιλία του κατά την δεύτερη ημέρα σήμερα της συζήτησης στη Βουλή των προγραμματικών θέσεων της νέας κυβέρνησης. «Όταν λέω τρόικα - συμπλήρωσε - δεν εννοώ τους τρεις θεσμούς που μετέχουμε. Εννοούμε το κλιμάκιο τεχνοκρατών που έρχεται εδώ με αποικιοκρατική λογική. Και αυτό τελείωσε».
Την ερχόμενη Τετάρτη, 11 του μηνός, ο κ. Βαρουφάκης συμμετέχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιείται αποκλειστικά για «το ελληνικό πρόβλημα», όπως χαρακτηρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τις οικονομικές εκκρεμότητες/υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα προς τους δανειστές της.
«’Οταν θα είμαι κλεισμένος στις απίστευτα δυσάρεστες αίθουσες των Βρυξελλών θα γνωρίζω ότι εγώ θα εκπροσωπώ και το 60% του λαού που δεν μας ψήφισε. Θα θυμάμαι πάντα την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βάλει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένειά της. Θα θυμάμαι την σκληρή, αλλά χρήσιμη, κριτική του ΚΚΕ για το ευρωπαϊκό καρτέλ. Μα πάνω απ’ όλα θα θυμάμαι το μάθημα που μας έμαθε ο Ανδρέας Παπανδρέου: ότι τον yesman δεν τον σέβονται ούτε εκείνοι που τον βάζουν να λέει yes. Ούτε yesman, λοιπόν, ούτε noman. Θα πασχίσω να πω το ναι σε κάθε έντιμη λύση που δεν ρίχνει την Ελλάδα στην κρίση», είπε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης, υπό τα έντονα χειροκροτήματα των βουλευτών της συμπολίτευσης.
Επί της ουσίας, επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση «είναι σεβαστή η δέσμευση που έχουμε για το τρέχον πρόγραμμα», αλλά περιμένει από τους εταίρους να σεβαστούν και αυτοί τη «νέα λαϊκή εντολή» που αμφισβητεί το πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση, κατά τα λεγόμενά του, θα ζητήσει από τους εταίρους προθεσμία μερικών εβδομάδων προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της, και αναφέρθηκε και αυτός, όπως την Κυριακή και ο Πρωθυπουργός, σε ένα «συγκεκριμένης περιόδου πρόγραμμα – γέφυρα».
Αυτή η γέφυρα, είπε, θα βοηθήσει να μεταβούμε από τα μνημόνια στο «νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη». Και στο μεταξύ, πρόσθεσε, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι «δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό. Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα καταθέσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ».
Γνωστοποίησε μάλιστα στο Σώμα ο κ. Βαρουφάκης ότι αύριο έρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Μιγκέλ Άνχελ Γκουρία για να βοηθήσει την κυβέρνηση στην κατάρτιση μεταρρυθμίσεων και πιστή εφαρμογή τους.
«Σε αυτές θα προσθέσουμε το 70% των δεσμεύσεων του μνημονίου με το οποίο δεν έχουμε αντίρρηση. Και φυσικά θα αφαιρεθούν το 30% των μέτρων που έχουν υπάρξει και τα θεωρούμε απαράδεκτα. Να καταστρώσουμε μαζί το σχέδιο ανθρωπιστικής κρίσης», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ