Οι «αξιότιμοι» πελάτες της HSBC
10:15 - 09 Φεβρουαρίου 2015
Από εμπόρους ναρκωτικών μέχρι μέλη βασιλικών οικογενειών περιλαμβάνει η διαβόητη λίστα με κρυφούς λογαριασμούς της HSBC σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης με τις οποίες συνεργάζονται.
Η HSBC βοηθούσε τους πελάτες της να αποφεύγουν την καταβολή φόρων και να αποκρύπτουν εκατομμύρια δολάρια, συμβουλεύοντας τους πώς να παρακάμπτουν τις φορολογικές αρχές των χωρών τους, σύμφωνα με πλήθος μυστικών αρχείων τραπεζικών λογαριασμών που διέρρευσαν, αναφέρει ο Guardian.
Μερικές από τις πρακτικές που χρησιμοποιούσε το ελβετικό τμήμα της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στον πλανήτη αναφέρονται πιο κάτω:
- Eπέτρεπε τακτικά στους πελάτες της να προβαίνουν σε αναλήψεις «τούβλων» χαρτονομισμάτων, συχνά σε συνάλλαγμα και όχι σε Ελβετικό νόμισμα.
-Με διάφορους τρόπους ώθησε τους πλούσιους πελάτες της να αποφύγουν τους Ευρωπαϊκούς φόρους
-Ήρθε σε συνεννόηση με κάποιους πελάτες της ώστε να αποκρύψουν μη δηλωμένους, «μαύρους» λογαριασμούς, από τις εγχώριες φορολογικές αρχές τους.
-Παρείχε λογαριασμούς σε διεθνείς εγκληματίες, διεφθαρμένους επιχειρηματίες, καθώς και σε άλλα άτομα «υψηλού ρίσκου».
Τα αρχεία της HSBC, τα οποία καλύπτουν μια περίοδο από το 2005 ως το 2007, αποτελούν την μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία του τραπεζικού τομέα και φέρνουν στο φως περισσότερους από 30.000 λογαριασμούς που περιέχουν κεφάλαια ύψους σχεδόν 120 δις. δολαρίων.
Οι αποκαλύψεις θα ενισχύσουν τις φωνές που θέλουν πάταξη των offshore φορολογικών παραδείσων και θα ανατροφοδοτήσουν τα πολιτικά επιχειρήματα σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, στον αγώνα τους κατά του φαινομένου.
Ερωτηθείσα από τον Guardian, η HSBC (η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του πλανήτη) παραδέχθηκε τις πράξεις του Ελβετικού της κλάδου.
Από την πλευρά του, το Ελβετικό παράρτημα, με ανακοίνωση του, έκανε λόγο ότι δεν είχε απορροφηθεί πλήρως από της HSBC μετά την εξαγορά του το 1999, γεγονός που του επέτρεπε «σημαντικά χαμηλότερα» στάνταρ συμμόρφωσης.
Αυτή η απάντηση δημιούργησε σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την επίβλεψη που ασκούν στον Ελβετικό κλάδο, τα ανώτερα εκτελεστικά μέλη της μητρικής τράπεζας- της HSBC Group- που εδρεύει στο Λονδίνο.
Όπως έγινε γνωστό, μόλις το 2011 έγιναν κινήσεις για να έρθει εντός κεντρικής «γραμμής», το Ελβετικό παράρτημα, καθώς η HSBC λειτουργούσε με έναν «ομόσπονδο» τρόπο, που άφηνε ελευθερία κινήσεων στους ανά χώρα κλάδους.
Παρότι πολλές φορολογικές αρχές είχαν εμπιστευτική πρόσβαση στα επίμαχα αρχεία, μέχρι το 2010, το παράπτωμα της Ελβετικής τράπεζας δεν είχε δημοσιοποιηθεί.
Τα ονόματα που φιγουράρουν στα αρχεία, περιλαμβάνουν σταρ του Χόλυγουντ, εστεμμένους, επιχειρηματίες και πολλούς άλλους.
Σύμφωνα με τα αρχεία, η HSBC ήταν έτοιμη να βοηθήσει τον Emmanuel Shallop, ο οποίος μεταγενέστερα καταδικάστηκε για εμπόριο «ματωμένων διαμαντιών», τα οποία χρηματοδοτούν πολέμους στην Αφρική.
Σε ένα memo αναφερόταν: «Του ανοίξαμε έναν εταιρικό λογαριασμό με έδρα το Ντουμπάι. Αυτός ο πελάτης είναι πολύ προσεκτικός, καθώς τελεί υπό πίεση από τις Βελγικές φορολογικές αρχές, που ερευνούν τις δραστηριότητες του, στον τομέα της φοροδιαφυγής διαμαντιών».
Και αυτό είναι ένα από τα πολλά σχετικά παραδείγματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Στα αρχεία γίνονται σαφείς και οι τρόποι με τους οποίους η HSBC της Ελβετίας, προωθούσε στρατηγικές φοροδιαφυγής στους πλούσιους πελάτες της.
Το 2005, η τράπεζα προληπτικά επικοινωνούσε με αυτούς για να τους προτείνει τρόπους για να αποφύγουν να πληρώσουν έναν νέο φόρο που επιβλήθηκε στην Ελβετία, στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν στην χώρα πολίτες της ΕΕ- ένα μέτρο που προέκυψε μετά από μια σχετική συμφωνία Ελβετίας- ΕΕ, σε μια προσπάθεια της τελευταίας να αντιμετωπίσει τους κρυφούς offshore λογαριασμούς.
Στα αρχεία περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί σταρ του Χόλυγουντ, καταστηματαρχών, προσώπων βασιλικής καταγωγής, εμπόρων ενδυμάτων, ευρωπαίων κληρονόμων και άλλων.
Σε ένα υπόμνημα, διευθυντής της HSBC κατεγράφη να συζητά το πώς χρηματιστής που η τράπεζα ονομάζει «Painter», και ο εταίρος τους, θα μπορούσαν να φοροδιαφύγουν στην Ιταλία. «Ο κίνδυνος για το ζεύγος, βεβαίως, είναι ότι όταν επιστρέψουν στην Ιταλία οι Βρετανικές φορολογικές αρχές θα μεταφέρουν τις πληροφορίες γι' αυτούς στις Ιταλικές φορολογικές αρχές. Η δική μου άποψη για το θέμα ήταν πως... υπάρξει ξεκάθαρα ρίσκο».
Σύμφωνα με τα αρχεία, οι ελβετοί τραπεζίτες της HSBC ήταν επίσης προετοιμασμένοι να βοηθήσουν τον Emmanuel Shalop, ο οποίος μετέπειτα καταδικάστηκε για την εμπορία «ματωμένων διαμαντιών», του παράνομου εμπορίου που πυροδότησε πόλεμο στην Αφρική.
Σύμφωνα με υπόμνημα, «του έχουμε ανοίξει εταιρικό λογαριασμό με έδρα το Ντουμπάι... ο πελάτης είναι πολύ προσεκτικός διότι δέχεται πιέσεις από τις βελγικές φορολογικές αρχές που ερευνούν τις δραστηριότητές τους στον τομέα της φοροδιαφυγής διαμαντιών».
Άλλα αρχεία δείχνουν πως οι διευθυντές της HSBC δεν προβληματίζονταν για το γεγονός ότι πελάτης που εισέπραττε «τούβλα» κορωνών μπορεί να παραβίαζε την νομοθεσία της Δανίας. Οι οδηγίες που έλαβε το προσωπικό της HSBC ήταν «όλες οι επαφές να γίνονται μέσω μιας εκ των τριών θυγατέρων που διαμένουν στο Λονδίνο. Ο κάτοχος του λογαριασμού ζει στην Δανία, δηλαδή είναι κρίσιμο διότι είναι εγκληματική ενέργεια η κατοχή αδήλωτου λογαριασμού στο εξωτερικό».
Πως έγινε η διαρροή
Στα τέλη του 2007, ο Hervé Falciani, ένας ειδικός πληροφορικής της Ελβετικής HSBC, υπέκλεψε τα αρχεία των πελατών της τράπεζας.
Με την Ελβετική αστυνομία στο κατόπι του, διέφυγε στην Γαλλία, όπου συνελήφθη από τις αρχές της χώρας.
Όμως η Γαλλία αρνήθηκε την έκδοση του, καθώς τα αρχεία περιείχαν εκατοντάδες Γάλλους πολίτες που φοροδιέφευγαν. Ως εκ τούτου, η Γαλλία του παρείχε άσυλο και ο Falciani συνεχίζει να ζει εκεί, υπό αυστηρή προστασία.
Στις αρχές του 2010, η τότε Γαλλίδα ΥΠΟΙΚ, Christine Lagarde, προετοίμασε εμπιστευτικές λίστες που περιείχαν τα ονόματα φοροφυγάδων άλλων χωρών, τις οποίες και παρέδωσε στις χώρες καταγωγής τους.
Η διαβόητη πλέον «λίστα Lagarde», οδήγησε σε συλλήψεις σε Ελλάδα, Ισπανία, ΗΠΑ, Βέλγιο και Αργεντινή.
Πηγές: www.capital.gr, euro2day